START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Signaalwoorden

Let op! Hier komt een introductie voor de uitleg over signaalwoorden. Door signaalwoorden weet je precies wat je kan verwachten. Wij leggen je uit hoe het precies zit!

Signaalwoorden worden ook wel indicatoren of verbindingswoorden genoemd. Een signaalwoord wordt gebruikt om de lezer door de tekst te leiden. Door signaalwoorden te gebruiken weten lezers hoe ze de tekst moeten lezen en wat ze kunnen verwachten in de volgende alinea. Ze zorgen dus voor structuur en samenhang.

Signaalwoorden

Er zijn verschillende soorten signaalwoorden, signaalwoorden van tijd, plaats, tegenstelling, opsoming, argumentatie en verklaring. Signaalwoorden van tijd geven een tijdsvolgorde aan, bijvoorbeeld eerst, daarna en als laatste.

Een signaalwoord van plaats geeft aan waar iets gebeurd is. Voorbeelden van signaalwoorden van plaats zijn hier, daar, waarop en waarin.

Een signaalwoord van tegenstelling geeft aan dat er twee tegenovergestelde dingen gebeuren. Voorbeelden van tegenstellende signaalwoorden zijn: maar, hoewel, tenzij en toch.

Signaalwoorden van argumentatie geven aan dat er geargumenteerd word. Er zijn verschillende soorten signaalwoorden van argumentatie. De eerste soort is voor het standpunt, zoals naar mijn mening, concluderend en dus. De tweede soort zijn signaalwoorden voor argumenten die losstaan van andere argumenten (een soort van opsomming van argumenten). Voorbeelden daarvan zijn ten eerste, overigens en trouwens. Als derde heb je signaalwoorden voor argumenten die horen bij andere argumenten, bijvoorbeeld daarbij komt, omdat en vooral ook. Als laatste zijn er argumenten die andere argumenten verdedigen. Voorbeelden daarvan zijn want, namelijk en omdat.

Tenslotte zijn er signaalwoorden van verklaring. Deze signaalwoorden worden gebruikt om dingen uit te leggen. Een voorbeeld van een verklarend signaalwoord is omdat of daardoor.

Oefenen met signaalwoorden? Vul dan de onderstaande vragen in!

  1. Welk woord gebruik je als schrijver als je de laatste regel van een opsomming hebt geschreven?
  2. Welke woorden gebruik je als schrijver om aan te geven dat dingen na elkaar gebeurden?
  3. Welke woorden gebruik je om als schrijver een oorzaak van iets aan te geven?

Andere bezoekers keken ook naar: Lettergrepen

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Tekstverbanden

Tekstdoelen

Samenvatting maken

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!