fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Let op! Hier komt een introductie voor de uitleg over signaalwoorden. Door signaalwoorden weet je precies wat je kan verwachten. Wij leggen je uit hoe het precies zit!

Signaalwoorden worden ook wel indicatoren of verbindingswoorden genoemd. Een signaalwoord wordt gebruikt om de lezer door de tekst te leiden. Door signaalwoorden te gebruiken weten lezers hoe ze de tekst moeten lezen en wat ze kunnen verwachten in de volgende alinea. Ze zorgen dus voor structuur en samenhang.
Signaalwoorden
Er zijn verschillende soorten signaalwoorden, signaalwoorden van tijd, plaats, tegenstelling, opsoming, argumentatie en verklaring. Signaalwoorden van tijd geven een tijdsvolgorde aan, bijvoorbeeld eerst, daarna en als laatste.

Een signaalwoord van plaats geeft aan waar iets gebeurd is. Voorbeelden van signaalwoorden van plaats zijn hier, daar, waarop en waarin.

Een signaalwoord van tegenstelling geeft aan dat er twee tegenovergestelde dingen gebeuren. Voorbeelden van tegenstellende signaalwoorden zijn: maar, hoewel, tenzij en toch.


Signaalwoorden van argumentatie geven aan dat er geargumenteerd word. Er zijn verschillende soorten signaalwoorden van argumentatie. De eerste soort is voor het standpunt, zoals naar mijn mening, concluderend en dus. De tweede soort zijn signaalwoorden voor argumenten die losstaan van andere argumenten (een soort van opsomming van argumenten). Voorbeelden daarvan zijn ten eerste, overigens en trouwens. Als derde heb je signaalwoorden voor argumenten die horen bij andere argumenten, bijvoorbeeld daarbij komt, omdat en vooral ook. Als laatste zijn er argumenten die andere argumenten verdedigen. Voorbeelden daarvan zijn want, namelijk en omdat.

Tenslotte zijn er signaalwoorden van verklaring. Deze signaalwoorden worden gebruikt om dingen uit te leggen. Een voorbeeld van een verklarend signaalwoord is omdat of daardoor.

Oefenen met signaalwoorden? Vul dan de onderstaande vragen in!

1. Welk woord gebruik je als schrijver als je de laatste regel van een opsomming hebt geschreven?
2. Welke woorden gebruik je als schrijver om aan te geven dat dingen na elkaar gebeurden?
3. Welke woorden gebruik je om als schrijver een oorzaak van iets aan te geven?

Andere bezoekers keken ook naar: Lettergrepen

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp