Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Signaalwoorden

Let op! Hier komt een introductie voor de uitleg over signaalwoorden. Door signaalwoorden weet je precies wat je kan verwachten. Wij leggen je uit hoe het precies zit!

Signaalwoorden worden ook wel indicatoren of verbindingswoorden genoemd. Een signaalwoord wordt gebruikt om de lezer door de tekst te leiden. Door signaalwoorden te gebruiken weten lezers hoe ze de tekst moeten lezen en wat ze kunnen verwachten in de volgende alinea. Ze zorgen dus voor structuur en samenhang.

Signaalwoorden

Er zijn verschillende soorten signaalwoorden, signaalwoorden van tijd, plaats, tegenstelling, opsoming, argumentatie en verklaring. Signaalwoorden van tijd geven een tijdsvolgorde aan, bijvoorbeeld eerst, daarna en als laatste.

Een signaalwoord van plaats geeft aan waar iets gebeurd is. Voorbeelden van signaalwoorden van plaats zijn hier, daar, waarop en waarin.

Een signaalwoord van tegenstelling geeft aan dat er twee tegenovergestelde dingen gebeuren. Voorbeelden van tegenstellende signaalwoorden zijn: maar, hoewel, tenzij en toch.

Signaalwoorden van argumentatie geven aan dat er geargumenteerd word. Er zijn verschillende soorten signaalwoorden van argumentatie. De eerste soort is voor het standpunt, zoals naar mijn mening, concluderend en dus. De tweede soort zijn signaalwoorden voor argumenten die losstaan van andere argumenten (een soort van opsomming van argumenten). Voorbeelden daarvan zijn ten eerste, overigens en trouwens. Als derde heb je signaalwoorden voor argumenten die horen bij andere argumenten, bijvoorbeeld daarbij komt, omdat en vooral ook. Als laatste zijn er argumenten die andere argumenten verdedigen. Voorbeelden daarvan zijn want, namelijk en omdat.

Tenslotte zijn er signaalwoorden van verklaring. Deze signaalwoorden worden gebruikt om dingen uit te leggen. Een voorbeeld van een verklarend signaalwoord is omdat of daardoor.

Oefenen met signaalwoorden? Vul dan de onderstaande vragen in!

  1. Welk woord gebruik je als schrijver als je de laatste regel van een opsomming hebt geschreven?
  2. Welke woorden gebruik je als schrijver om aan te geven dat dingen na elkaar gebeurden?
  3. Welke woorden gebruik je om als schrijver een oorzaak van iets aan te geven?

Andere bezoekers keken ook naar: Lettergrepen

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Tekstverbanden

Tekstdoelen

Samenvatting maken

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}