START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Persoonsvorm

De persoonsvorm zoeken we altijd als eerste als we een zin gaan ontleden.

Maar wat is nou een persoonsvorm en hoe vind je hem? Dát leggen we uit!

Persoonsvorm

De persoonsvorm is altijd een werkwoord, dus iets dat je kan doen, bijvoorbeeld: eten, rennen, leren, chatten. Er zijn twee strategieën om de persoonsvorm te vinden. De eerste manier is om de zin vragend te maken. Als je een zin vragend maakt dan komt de persoonsvorm vooraan te staan. Bijvoorbeeld: ‘Jij gaat op vakantie’ > ‘Ga jij op vakantie?’.

De tweede manier is de zin in een andere tijd zetten. Het woord dat dan verandert is de persoonsvorm. Bijvoorbeeld: ‘Jij gaat op vakantie’> ‘Jij ging op vakantie’ (Verleden tijd). Het woord ‘gaat’ verandert in ‘ging’. Dat is dus de persoonsvorm van de zin.

Als laatste is er nog een trucje om te controleren of je de persoonsvorm goed gevonden hebt. Het trucje is dat als je voor de persoonsvorm ‘om te’ zet. Als dit een logische zin wordt, dan heb je de persoonsvorm goed gevonden! In de voorbeelden van net was de persoonsvorm ‘gaan’. Voor het controleren van het antwoord plak je ‘om te’  voor de persoonsvorm. Dan krijg je: ‘Om te gaan’. Dat is een logische, kloppende zin. De persoonsvorm is dus inderdaad ‘gaan’.

Om te oefenen met persoonsvormen kan je de onderstaande oefeningen maken. Maak de zinnen vragend én zet ze in de verleden tijd om achter de persoonsvorm te komen. Controleer dan je antwoord door ‘om te’ voor de persoonsvorm te zetten.

  1. Mijn zus werkt heel hard in de kapsalon.
  2. Oma bakt pannenkoeken voor ons.
  3. Tante fietst overal heen.

Heb je nog meer vragen over persoonsvormen? Open dan een chat met één van onze slimme coaches, zij helpen je op weg! Of klik hier voor de beste 1-op-1 bijlessen!

Andere bezoekers keken ook naar: Meewerkend voorwerp

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Onderwerp en deelonderwerp

Lijdend voorwerp

Meewerkend voorwerp

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!