fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De persoonsvorm zoeken we altijd als eerste als we een zin gaan ontleden.

Maar wat is nou een persoonsvorm en hoe vind je hem? Dát leggen we uit!

De persoonsvorm is altijd een werkwoord, dus iets dat je kan doen, bijvoorbeeld: eten, rennen, leren, chatten. Er zijn twee strategieën om de persoonsvorm te vinden. De eerste manier is om de zin vragend te maken. Als je een zin vragend maakt dan komt de persoonsvorm vooraan te staan. Bijvoorbeeld: ‘Jij gaat op vakantie’ > ‘Ga jij op vakantie?’.
Persoonsvorm
De tweede manier is de zin in een andere tijd zetten. Het woord dat dan verandert is de persoonsvorm. Bijvoorbeeld: ‘Jij gaat op vakantie’> ‘Jij ging op vakantie’ (Verleden tijd). Het woord ‘gaat’ verandert in ‘ging’. Dat is dus de persoonsvorm van de zin.

Als laatste is er nog een trucje om te controleren of je de persoonsvorm goed gevonden hebt. Het trucje is dat als je voor de persoonsvorm ‘om te’ zet. Als dit een logische zin wordt, dan heb je de persoonsvorm goed gevonden! In de voorbeelden van net was de persoonsvorm ‘gaan’. Voor het controleren van het antwoord plak je ‘om te’  voor de persoonsvorm. Dan krijg je: ‘Om te gaan’. Dat is een logische, kloppende zin. De persoonsvorm is dus inderdaad ‘gaan’.

Om te oefenen met persoonsvormen kan je de onderstaande oefeningen maken. Maak de zinnen vragend én zet ze in de verleden tijd om achter de persoonsvorm te komen. Controleer dan je antwoord door ‘om te’ voor de persoonsvorm te zetten.

  1. Mijn zus werkt heel hard in de kapsalon.
  2. Oma bakt pannenkoeken voor ons.
  3. Tante fietst overal heen.

Heb je nog meer vragen over persoonsvormen? Open dan een chat met één van onze slimme coaches, zij helpen je op weg! Of klik hier voor de beste 1-op-1 bijlessen!

Andere bezoekers keken ook naar: Meewerkend voorwerp
Deze uitleg is geschreven door Suze.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp