START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Motivatiebrief schrijven: hoe doe je dat?

Een motivatiebrief is een brief je schrijft bij een sollicitatie. In die brief geef jij aan wie je bent, wat je kan en waarom je de baan graag wilt.  Maar hoe schrijf je nu een goede motivatiebrief?

Bij het schrijven van een motivatiebrief is het ten eerste erg belangrijk om de vacaturetekst heel nauwkeurig door te lezen. Het is belangrijk om te weten wat de functie-eisen zijn, welke vaardigheden nodig zijn en naar welke persoonlijke eigenschappen ze op zoek zijn. Bovendien is het van belang om goed uit te zoeken wat voor een soort bedrijf het is en wat de bedrijfscultuur is, door de website uitgebreid te bekijken. Deze informatie kun je allemaal gebruiken om een goede motivatiebrief te schrijven.

Motivatiebrief schrijven

De start

De motivatiebrief start het met het vermelden van jouw adresgegevens, gevolgd door de adresgegevens van het bedrijf waarnaar je de brief stuurt. Daarna volgt de plaatsnaam waarvandaan jij de brief schrijft, daarachter komt een komma en de datum van het moment van schrijven.

Dan komt een regel met: “Betreft: Sollicitatie vacature … “

Vervolgens komt de aanhef.. Begin de brief met ‘Geachte’, gevolgd door ‘heer’ of ‘mevrouw’ en controleer goed of je de achternaam van de ontvanger goed spelt.

Motivatiebrief zelf

– Met de eerste zin en met de inleiding trek je de aandacht van de lezer. Probeer hierin al goed aan te geven waarom de vacature je aansprak en waarom je reageert op de vacature.

– Na de inleiding kun je verder gaan met je argumentatie. Waarom ben jij de juiste kandidaat voor de vacature? Wat heb jij te bieden aan de organisatie? Je kunt jouw achtergrond vertellen, de gevolgde opleiding(en) en vervulde functies. Beschrijf welke werkzaamheden je hebt uitgevoerd en noem relevante voorbeelden.

– Een andere belangrijk onderdeel is het bespreken van je vaardigheden en eigenschappen, die passen bij de functie waar je naar solliciteert. Bekijk ook dus goed de eigenschappen die in de functieomschrijving staan. Leg ook uit waarom bepaalde eigenschappen bij jou passen, door voorbeelden te geven van werksituaties waarin je die eigenschappen hebt ingezet. Bijvoorbeeld dat je zelfstandig kan werken, kan uitgelegd worden door aan te geven dat je in je huidige werk vaak zelfstandig werkt aan verschillende projecten. Je neemt het initiatief, houdt het overzicht etc., wat leidt tot een succesvolle afronding van projecten.

– Geef ook aan waarom jij bij het bedrijf past, wat jouw ambities zijn en op welke manier de werkwijze van het bedrijf bij jou past. Laat ook zien dat je je hebt verdiept in hun organisatie, door informatie te noemen die niet in de vacaturetekst staat.

Afsluiting

Het doel van de motivatiebrief is om op gesprek te mogen komen. Geef duidelijk, maar niet opdringerig, aan dat je graag langskomt voor een sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld:

“Wat fijn dat u de tijd hebt genomen deze motivatiebrief te lezen. Helaas heb ik niet alles kunnen bespreken in deze brief. Het zou mij daarom verheugen om u meer te vertellen in een persoonlijk gesprek en te bespreken wat wij voor elkaar kunnen betekenen.”

Tips

Hier volgen een aantal tips:

 • Lees allereerst de vacaturetekst zorgvuldig door
 • Bekijk de bedrijfswebsite uitgebreid
 • Stel jezelf op een duidelijke en bijzondere manier voor
 • Bedenk een sterke openingszin
 • Werk je eigenschappen uit aan de hand van eerdere werkervaringen
 • Werk je vaardigheden uit aan de hand van eerdere werkervaringen
 • Beschrijf waarom jij perfect bij het bedrijf past
 • Bedenk een leuke afsluiting, die aanstuurt op een uitnodiging voor een gesprek
 • Zorg ervoor dat het een verzorgde motivatiebrief is, zonder spelfouten
 • Zorg ervoor dat het een overzichtelijke motivatiebrief is, met korte alinea’s die gemakkelijk te lezen zijn
 • Laat de brief kritisch lezen door iemand die er verstand van heeft.
 • Schrijf de motivatiebrief, leg de brief aan de kant en pak het er later opnieuw bij.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Tekstdoelen

Zakelijke brief

Samenvatting maken

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!