Benieuwd naar Mr. Chadd? Je eerste maand kost je nu TIJDELIJK slechts €1 met de code:

EURO2022

Kernzin

Bij het leestoetsen kan gevraagd worden wat de kernzin van een alinea is

Wat houdt dat precies in? Hieronder legt Mr. Chadd het voor je uit!

kernzin

In een kernzin staat de belangrijkste informatie (de kern) van een alinea. Het geeft in één zin een overzicht van wat er in de hele alinea verteld wordt. Vaak staat de kernzin aan het begin of juist aan het einde van een alinea.

Zo werkt de app

Een voorbeeld

“De opwarming van de aarde heeft ten eerste een slechte invloed op de natuur. Dier- en plantensoorten sterven bijvoorbeeld uit. Bovendien is het ook slecht voor de gezondheid van de mens, nu de lucht steeds smeriger wordt. Daarom vind ik dat de overheid snel actie moet ondernemen.”

Deze alinea zelf geeft allemaal argumenten voor een bepaalde stelling/standpunt. Aan het einde van de alinea trekt de schrijver dan een conclusie (de overheid moet actie ondernemen). Als je uit dit kleine stukje tekst dan dus de kernzin wil halen dan zou dit bijvoorbeeld zijn: “De overheid moet actie ondernemen [tegen de opwarming van de aarde].” Zo heb je de voorbeelden die niet direct nodig zijn om het te begrijpen eruit gehaald en toch een pakkende samenvatting van het stukje tekst.

Nu zelf door oefenen!

Wil jij nog even oefenen met kernzinnen? Hieronder vind je een alinea van een artikel in het NRC. Lees het door en schrijf op wat volgens jou de kernzin is!

Leraar Nederlands Gijsbert de Keizer vindt dat leerlingen niet moeten klagen na afloop van het examen, maar hardop hun eigen falen moeten erkennen met de woorden: ‘Ik kan het niet!’ Dat is ronduit absurd. Het geklaag heeft niks te maken met verloren trots of een tekort aan vaardigheden, maar meer met het bubbeltje waarin de makers van het eindexamen Nederlands zitten.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Nevenschikkende en onderschikkende zinnen

Samengestelde zinnen, hoofdzinnen en bijzinnen

Hoofdgedachte

Werkt u in het vo of mbo? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons