fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Wil je leren hoe je de hoofdgedachte van een tekst kan vinden? Lees dan verder!

Elke tekst heeft een onderwerp wat beschreven wordt. Het belangrijkste wat over het onderwerp wordt geschreven is de hoofdgedachte van de tekst. De hoofdgedachte geeft antwoord op de vraag: ‘Wat is het onderwerp en wat wordt er over het onderwerp gezegd?’. Vaak kan de hoofdgedachte in één zin worden weergeven. Vaak staat de hoofdgedachte in de inleiding óf in het slot van een tekst.

Wil je oefenen met het vinden van de hoofdgedachte? Lees dan de onderstaande tekst en omschrijf de hoofdgedachte in één zin.

‘Pesticiden zijn een serieus probleem. Er zijn steeds meer partijen die zich bemoeien bij het goedkeuren van het gebruik van bepaalde pesticiden. Zo zijn er veel mensen die zich zorgen maken over de schade die pesticiden aanbrengen aan het milieu. Een wetenschapper rapporteerde dat er veel minder bijen en wormen zijn in gebieden waar veel pesticiden worden gebruikt. Ook zijn er mensen die zich zorgen maken over wat pesticiden doen met het menselijk lichaam.’




 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Suze.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp