Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Hoofdgedachte

Wil je leren hoe je de hoofdgedachte van een tekst kan vinden? Lees dan verder!

Elke tekst heeft een onderwerp wat beschreven wordt. Het belangrijkste wat over het onderwerp wordt geschreven is de hoofdgedachte van de tekst. De hoofdgedachte geeft antwoord op de vraag: ‘Wat is het onderwerp en wat wordt er over het onderwerp gezegd?’. Vaak kan de hoofdgedachte in één zin worden weergeven. Vaak staat de hoofdgedachte in de inleiding óf in het slot van een tekst.

Wil je oefenen met het vinden van de hoofdgedachte? Lees dan de onderstaande tekst en omschrijf de hoofdgedachte in één zin.

‘Pesticiden zijn een serieus probleem. Er zijn steeds meer partijen die zich bemoeien bij het goedkeuren van het gebruik van bepaalde pesticiden. Zo zijn er veel mensen die zich zorgen maken over de schade die pesticiden aanbrengen aan het milieu. Een wetenschapper rapporteerde dat er veel minder bijen en wormen zijn in gebieden waar veel pesticiden worden gebruikt. Ook zijn er mensen die zich zorgen maken over wat pesticiden doen met het menselijk lichaam.’

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Samenvatting maken

Tekstdoelen

Kernzin

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}