START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Inversie

Een van de kronkels van de Nederlandse taal, de inversie! Geen idee wat een inversie is? Wij leggen het je uit!

Inversie betekent dat de volgorde van het onderwerp en de persoonsvorm omgedraaid zijn. Een voorbeeld hiervan is: ‘Als ik nieuwe kleren krijg, word ik blij’.

Inversie is in twee gevallen toegestaan. Het eerste geval is als het een vragende zin betreft, bijvoorbeeld: ‘Ga je morgen nog wat leuks doen?’ en ‘Wil je mee?’. In deze zinnen staat het onderwerp ‘je’ na de persoonsvorm.

Inversie

De tweede vorm is  als de zin met een ander zinsdeel begint, bijvoorbeeld: ‘Morgen zie ik je weer’. Deze zin begint met een tijdsbepaling en daarom mag de persoonsvorm na het onderwerp staan.

Bij het samenstellen van zinnen wordt inversie niet altijd goed gebruikt. In het volgende voorbeeld staat een foutieve inversie: ‘Op zaterdag gaan we altijd voetballen maar vandaag was ik ziek’. In deze zin is er geen sprake van een  vragende zin. Ook begint de zin niet met een ander zinsdeel dus is er een foutieve inversie. Een zin met een foutieve inversie kan je verbeteren door de persoonsvorm en het onderwerp om te draaien. Het bovenstaande voorbeeld kan je verbeteren door er de volgende zin van te maken: ‘Op zaterdag gaan we altijd voetballen maar ik was vandaag ziek’.

Nog meer oefenen? Geef dan aan of de inversies in de onderstaande zinnen correct of foutief zijn!

  1. Het regende de hele zomer dus hebben we geen barbeque gehouden.
  2. Ga je vanavond met me mee?
  3. De markt is morgen dus ga ik heen.

Andere bezoekers keken ook naar: Contaminatie

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Paradox

Stijlfiguren

Wat is alliteratie?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!