fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De druk is een term die je vaak zult tegenkomen in de natuurkunde.

Het is een term voor de hoeveelheid kracht die wordt uitgeoefend op een bepaald oppervlakte.

wat is druk
De formule van druk is dan ook:

p = F ÷ A

Hierbij is p de druk, F de kracht en A het oppervlakte. De eenheid van druk is Pascal (Pa). Echter zie je ook vaak de eenheid ‘bar’ voorbijkomen. 1 bar is gelijk aan 100.000 Pascal, dus daarmee kan je makkelijk omrekenen van bar naar Pascal.


Druk speelt een rol bij vaste stoffen, maar ook bij vloeistoffen en gassen. Denk bijvoorbeeld aan een bak met water. Daar wordt de druk uitgeoefend op de zijden van de bak. Als je gaat duiken in de zee en je komt steeds dieper, krijg je ook te maken met een telkens toenemende druk. Als je een lege glazen pot hebt waar alleen lucht in zit, oefent die lucht ook druk uit op het glas. De druk die de lucht uitoefent, noem je statische druk’. Bij zowel vloeistoffen als gassen, wordt de druk veroorzaakt doordat moleculen botsen tegen de wanden van het vat.

Toepassingen van druk
Druk komt voor in de algemene gaswet. De formule hiervan is:

pV = nRT

Hier is de p de druk, V het volume, T de temperatuur , n het aantal moleculen en R de gasconstante (R = 8,314 J/K). Omdat n en R constant zijn zolang er geen moleculen ontsnappen, krijg je dat in een constant volume de druk toeneemt als de temperatuur toeneemt. Over de situatie waarin de temperatuur constant blijft, kan je meer informatie vinden in het artikel ‘wet van Boyle’.

Oefenvragen

  • Een man van 70 kg springt op een trampoline met een oppervlakte van 5 m2.
    a) Hoeveel druk zet de man op de trampoline in Pascal?
    b) Hoeveel druk zet de man op de trampoline in bar?
  • In een vat bewegen luchtmoleculen. Hierbij zetten ze een druk tegen de wanden van het vat van 1,5 bar. Het vat wordt vervolgens verwarmd, zodat de temperatuur 3x zo hoog wordt. Hoe hoog is nu de druk? 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Josse.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp