fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De veerconstante wordt gebruikt om aan te geven hoe sterk een veer is.

Hoe sterker een veer is, hoe hoger de veerconstante.

Veerconstante

Bij de veerconstante hoort de volgende formule:
Fv = C • u

Hierbij is Fv de veerkracht (in N), C de veerconstante en u de uitwijking in meters. De veerconstante is dus voor elke veer anders, sommige springveren zijn sterker dan andere. De veerconstante wordt bepaald door te kijken hoeveel kracht er nodig is om een veer een bepaalde afstand uit te rekken. Hieronder volgt een voorbeeld hoe je met de veerconstante kunt rekenen.


Stel je hebt een veer. Je hangt een gewichtje aan deze veer van 50 gram. Hierdoor wordt de veer 20 cm naar beneden getrokken. Wat is de veerconstante van de veer?

In dit geval heb je twee krachten die op de veer werken, namelijk de veerkracht en de zwaartekracht. We kunnen de grootte van de zwaartekracht berekenen. Hiervoor hebben we de volgende formule nodig.

F z =m * g, dus F z = 0,050 * 9,8 = 0,49 N

In dit geval is de zwaartekracht net zo groot als de veerkracht, omdat ze beiden in een tegenovergestelde richting werken en omdat er geen andere krachten op werken. Als je wil weten hoe het ook alweer zat met verschillende krachten, kijk dan even bij dit artikeltje over de wetten van Newton.

Zo werkt de app

Je weet dus hoe groot de veerkracht is, namelijk 0,49 N. Je weet ook hoe groot de uitwijking is, namelijk 20 cm of 0,20 m. Nu kunnen we de veerconstante berekenen.

F v = C * u, dus C = F v ÷ u
Als je dit invult, krijg je: C = 0,49/0,20 = 2,45 N/cm
Dit is dus de grootte van de veerconstante.

Oefenvraag
Je hebt een veer waar een massa van 30 gram aan hangt. De veerconstante is 4,2 N/cm. Hoeveel centimeter wordt de veer uitgerekt?

Op zoek naar extra begeleiding voor je schoolwerk? Check dan deze pagina!
Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp