START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wat is de veerconstante en hoe reken je ermee?

De veerconstante wordt gebruikt om aan te geven hoe sterk een veer is.

Hoe sterker een veer is, hoe hoger de veerconstante.

Veerconstante

Bij de veerconstante hoort de volgende formule:

Fv = C • u

Hierbij is Fv de veerkracht (in N), C de veerconstante en u de uitwijking in meters. De veerconstante is dus voor elke veer anders, sommige springveren zijn sterker dan andere. De veerconstante wordt bepaald door te kijken hoeveel kracht er nodig is om een veer een bepaalde afstand uit te rekken. Hieronder volgt een voorbeeld hoe je met de veerconstante kunt rekenen.

Stel je hebt een veer. Je hangt een gewichtje aan deze veer van 50 gram. Hierdoor wordt de veer 20 cm naar beneden getrokken. Wat is de veerconstante van de veer?

In dit geval heb je twee krachten die op de veer werken, namelijk de veerkracht en de zwaartekracht. We kunnen de grootte van de zwaartekracht berekenen. Hiervoor hebben we de volgende formule nodig.

Fz =m g, dus Fz = 0,050 9,8 = 0,49 N*

In dit geval is de zwaartekracht net zo groot als de veerkracht, omdat ze beiden in een tegenovergestelde richting werken en omdat er geen andere krachten op werken. Als je wil weten hoe het ook alweer zat met verschillende krachten, kijk dan even bij dit artikeltje over de wetten van Newton .

Zo werkt de app

Je weet dus hoe groot de veerkracht is, namelijk 0,49 N. Je weet ook hoe groot de uitwijking is, namelijk 20 cm of 0,20 m. Nu kunnen we de veerconstante berekenen.

Fv = C u , dus C = Fv* ÷ u

Als je dit invult, krijg je: C = 0,49/0,20 = 2,45 N/cm

Dit is dus de grootte van de veerconstante.

Oefenvraag

Je hebt een veer waar een massa van 30 gram aan hangt. De veerconstante is 4,2 N/cm. Hoeveel centimeter wordt de veer uitgerekt?

Op zoek naar extra begeleiding voor je schoolwerk? Check dan deze pagina !

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De wetten van Newton

Zwaartekracht, massa en gravitatieconstante

Arbeid: wat is dat precies?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!