START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Schakelingen tekenen: hoe doe je dit precies?

Schakelingen geven schematisch weer hoe de elektriciteit in een bepaald apparaat loopt.

Hoe kun je dit het beste tekenen?

Mr. Chadd legt het je uit.

Je gebruikt schakelingen om overzichtelijk aan te geven hoe een bepaalde opstelling eruit ziet. Een voorbeeld van een simpele schakeling zie je hieronder. Hierbij zie je een lampje aan de bovenkant (met het kruisje erin) en de batterij aan de onderkant. Hierbij is de lange streep de pluskant en de korte streep de minkant. Er zijn ook nog een aantal andere onderdelen die bij schakelingen voor kunnen komen. Deze vind je hieronder.

ampere

Alle mogelijke symbolen die je in schakelingen kunt gebruiken staan ook in tabel 17B van je Binas. Degene die je hierboven vindt zijn de belangrijkste. Een ampèremeter meet de stroomsterkte door een bepaalde schakeling. Een voltmeter meet de spanning bij de schakeling. Als een schakelaar open staat, dan betekent dit, dat er geen stroom door het deel loopt voor en na de schakelaar. Als de schakelaar dicht is, dan loopt de stroom met zoals in een gewone schakeling. Een weerstand zorgt ervoor dat de stroom lastiger door de schakeling gaat.

schakelingen tekenen hoe doe je dit

Schakelingen kunnen parallel of in serie geschakeld zijn. Bij een serieschakeling zit alles aan dezelfde stroomdraad en bij parallelle schakelingen gaat de stroom door verschillende draden. In de afbeelding hieronder zie je hoe een parallelschakeling en een serieschakeling eruit zien. Als er bij een serieschakeling een draadje kapot gaat, dan betekent dit dat alle lampjes het niet meer doen. Als dit bij een parallelschakeling het geval is, dan hoeft dit niet per se het geval te zijn. Het kan namelijk zo zijn, dat de stroom dan nog steeds door de andere lampjes kan stromen.

Serie- en parallel schakeling

Oefenen: Teken een schakeling waarbij een schakelaar één lampje uit en aan kan doen en een ander lampje altijd blijft branden.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Elektrische energie

Hoe werkt een batterij?

Watt, Volt en Ampère

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!