fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Meet-, stuur- en regelsystemen

Met de technologieën die de mensheid heeft ontwikkeld kunnen we veel verschillende taken automatisch uit laten voeren.

Mr. Chadd gaat je hier vertellen over de 3 categorieën automatische systemen: meetsystemen, stuursystemen en regelsystemen.

meet- stuur - en regelsystemen
Meetsystemen
Dit zijn de simpelste systemen van de drie. De functie is om iets te meten en het resultaat weer te geven. Denk hierbij aan, bijvoorbeeld, een stroommeter. Door een draad gaat een elektrische stroom. Het apparaatje gebruikt bepaalde elektronica om deze waarneming om te zetten in een getal en vervolgens wordt dit resultaat weergegeven.
Meet-, stuur- en regelsystemen

Stuursysteem
Een iets uitgebreider systeem is een stuursysteem. Dit leest niet alleen de waarde af, maar kan nog een extra actie doen als het nodig is. In het voorbeeld van de stroommeter kan het gevaarlijk zijn als er een te grote stroom is. Een stuursysteem kan de waarde die gemeten is vergelijken met een veiligheidswaarde. Als de stroom té hoog is, kan er bijvoorbeeld een waarschuwingslampje gaan branden.
Meet-, stuur- en regelsystemen

Zo werkt de app

Regelsysteem
De volgende stap is een systeem waarbij de waarneming geregeld wordt. Dit is een regelsysteem. Hier wordt niet alleen gemeten of de waarde binnen een marge valt, maar als dit niet zo is, dan wordt er iets aan gedaan. Bij de stroommeter kan het zo zijn dat er maatregelen genomen worden als de stroom té hoog wordt. Hier kan de weerstand van de stroomkring verhoogd worden, of het kan onderbroken worden zodat er helemaal geen stroom meer loopt.
Meet-, stuur- en regelsystemen
Voorbeeld vragen:
1: Wat voor systeem is een thermostaat?
2: Wat voor systeem is een snelheidsmeter?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Maurice.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp