START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoe absorbeert een spons?

Sponzen kun je goed gebruiken om dingen schoon te maken omdat ze heel veel water opzuigen.

Dit heet absorberen. Maar waarom absorbeert een spons zo goed?

Een spons bestaat uit allemaal vezels met gaatjes ertussen, zoals je ziet in het plaatje hierboven. Als je een spons op een natte oppervlakte plaatst, dan vullen deze gaatjes zich met water. Water heeft een hoge oppervlaktespanning , waardoor het water niet zo snel uit de spons loopt.

Zo werkt de app

Die oppervlaktespanning kun je goed zien als je bijvoorbeeld een paperclip op een glas water legt. De paperclip heeft een hogere dichtheid en zou dus eigenlijk moeten zinken, maar dit gebeurt toch niet door de oppervlaktespanning. Deze oppervlaktespanning wordt veroorzaakt door bepaalde krachten tussen de watermoleculen, zoals vanderwaalskrachten of

Hoe absorbeert een spons?

waterstofbruggen .

Hierdoor trekken de watermoleculen als het ware aan elkaar, waardoor er spanning ontstaat aan de oppervlakte. Dit gebeurt ook bij een spons. Dit in combinatie met het feit dat de spons graag zijn oude vorm wil behouden zorgt ervoor dat het water gevangen zit in de kleine gaatjes tot je het eruit knijpt.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Rekenen met dichtheid

Het deeltjesmodel

Wat is druk?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!