Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Hoe absorbeert een spons?

Sponzen kun je goed gebruiken om dingen schoon te maken omdat ze heel veel water opzuigen.

Dit heet absorberen. Maar waarom absorbeert een spons zo goed?

spons

Een spons bestaat uit allemaal vezels met gaatjes ertussen, zoals je ziet in het plaatje hierboven. Als je een spons op een natte oppervlakte plaatst, dan vullen deze gaatjes zich met water. Water heeft een hoge oppervlaktespanning , waardoor het water niet zo snel uit de spons loopt.

Zo werkt de app

Die oppervlaktespanning kun je goed zien als je bijvoorbeeld een paperclip op een glas water legt. De paperclip heeft een hogere dichtheid en zou dus eigenlijk moeten zinken, maar dit gebeurt toch niet door de oppervlaktespanning. Deze oppervlaktespanning wordt veroorzaakt door bepaalde krachten tussen de watermoleculen, zoals vanderwaalskrachten of

Hoe absorbeert een spons?

waterstofbruggen .

Hierdoor trekken de watermoleculen als het ware aan elkaar, waardoor er spanning ontstaat aan de oppervlakte. Dit gebeurt ook bij een spons. Dit in combinatie met het feit dat de spons graag zijn oude vorm wil behouden zorgt ervoor dat het water gevangen zit in de kleine gaatjes tot je het eruit knijpt.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Rekenen met dichtheid

Het deeltjesmodel

Wat is druk?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}