fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Sponzen kun je goed gebruiken om dingen schoon te maken omdat ze heel veel water opzuigen.

Dit heet absorberen. Maar waarom absorbeert een spons zo goed?

spons
Een spons bestaat uit allemaal vezels met gaatjes ertussen, zoals je ziet in het plaatje hierboven. Als je een spons op een natte oppervlakte plaatst, dan vullen deze gaatjes zich met water. Water heeft een hoge oppervlaktespanning, waardoor het water niet zo snel uit de spons loopt.

Zo werkt de app

Die oppervlaktespanning kun je goed zien als je bijvoorbeeld een paperclip op een glas water legt. De paperclip heeft een hogere dichtheid en zou dus eigenlijk moeten zinken, maar dit gebeurt toch niet door de oppervlaktespanning. Deze oppervlaktespanning wordt veroorzaakt door bepaalde krachten tussen de watermoleculen, zoals vanderwaalskrachten of
Hoe absorbeert een spons?
waterstofbruggen.

Hierdoor trekken de watermoleculen als het ware aan elkaar, waardoor er spanning ontstaat aan de oppervlakte. Dit gebeurt ook bij een spons. Dit in combinatie met het feit dat de spons graag zijn oude vorm wil behouden zorgt ervoor dat het water gevangen zit in de kleine gaatjes tot je het eruit knijpt.

​

​
 
​
 
​
 
​
Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je β€˜word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp