START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Forensisch onderzoek: waarvoor gebruikt de politie het?

Forensisch onderzoek: wat is het en waarvoor gebruikt de politie het?

Forensisch onderzoek probeert om daders van misdrijven op te sporen door wetenschappelijke methoden te gebruiken.

Er zijn verschillende methoden die de politie gebruikt. Welke zijn dit precies en hoe werken deze?

Vingerafdrukken

Ieder mens heeft een unieke vingerafdruk. Deze laat je achter op alles wat je aanraakt met je vingers. Dit komt doordat er een laagje huidvet wordt overgedragen op bijvoorbeeld een deurklink of raam. Vingerafdrukken kunnen zichtbaar gemaakt worden met verschillende stoffen. Vingerafdrukken kunnen geïdentificeerd worden door het ontdekken van hoofdpatronen in combinatie met typica. Typica zijn kenmerkende details die iedere vingerafdruk uniek maken, zoals de dikte van een bepaalde lijn. Het zichtbaar maken en identificeren van vingerafdrukken heet dactyloscopie.

forensisch onderzoek

Voetsporen

Verschillende grondsoorten hebben verschillende eigenschappen. Hierdoor kunnen forensische onderzoekers ontdekken of bepaalde grond onder iemands schoen overeenkomt met de grond op de plaats van delict. Grond kan bijvoorbeeld verschillen in pH of geleidbaarheid. Daarnaast kan voetsporenonderzoek gebruikt worden om te bepalen met welk tempo de dader aan het lopen was. Rennende mensen hebben namelijk een grotere afstand tussen hun voetstappen dan lopende mensen.

Stofeigenschappen

Op het plaats van delict komen soms onbekende stoffen voor. Forensische onderzoekers gebruiken verschillende scheikundige methodes om te bepalen met welke stof ze te maken hebben. Stoffen verschillen bijvoorbeeld in polariteit en oplosbaarheid. Dit kan gebruikt worden om onbekende stoffen te kunnen identificeren.

Zo werkt de app

Chromatografie

Chromatografie is een methode om te bepalen of verschillende mengsels uit dezelfde stoffen zijn opgebouwd. Dit is bijvoorbeeld belangrijk om te bepalen of een specifieke pen is gebruikt op de plaats van delict. Chromatografie is gebaseerd op het aanhechtingsvermogen van stoffen. Sommige stoffen kunnen zich beter aan papier hechten dan anderen en dit wordt met chromatografie gebruikt om verschillende stoffen te kunnen onderscheiden. Als je meer wil weten over chromatografie, moet je hier even kijken.

Ballistiek

Ballistiek is het onderzoek naar welke soort wapens en kogels zijn gebruikt in een bepaald misdrijf. Bij het afvuren van een wapen, worden sporen achtergelaten die vertellen om wat voor soort wapen het gaat. Ook kan een specifiek wapen hierdoor geïdentificeerd worden. Ook kunnen forensische onderzoekers afleiden van welke afstand een kogel is afgeschoten door te kijken hoe diep de kogel in een bepaald materiaal is gegaan. Hierbij wordt de kinetische energie berekend van de kogel.

Bloedonderzoek

Zelfs als bloed niet met het blote oog zichtbaar is, is het mogelijk om via een reactie te zien of er bloed aanwezig is geweest op de plaats van delict. De stof luminol kan met waterstofperoxide reageren, waarbij er een mooi blauw licht vrijkomt. Deze reactie verloopt heel traag, maar bloed kan hierbij als katalysator gebruikt worden, waardoor de reactie veel sneller verloopt. Zelfs als de plaats van delict schoongemaakt is met bijvoorbeeld bleekmiddel, kan er met luminol nog steeds aangetoond worden dat er bloed heeft gelegen.

Forensisch DNA-onderzoek

Forensische onderzoekers kunnen een DNA-profiel maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de 98 procent van het DNA dat niet verantwoordelijk is voor erfelijke eigenschappen, het niet-coderend DNA. Op sommige plaatsen in het niet-coderende DNA zijn er nucleotiden (C, A, G en T) die zich herhalen. Het aantal herhalingen verschilt per persoon en dit kan gebruikt worden om te bepalen of het DNA op een bepaalde plek matcht met het DNA van een verdachte. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het geslacht.

Oefenvraag

Noem drie voorbeelden van forensisch onderzoek en noem bij deze drie voorbeelden telkens een voordeel.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Veiligheid

Wat is chromatografie?

Bloedgroepen en rhesus

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!