fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Forensisch onderzoek: wat is het en waarvoor gebruikt de politie het?

Forensisch onderzoek probeert om daders van misdrijven op te sporen door wetenschappelijke methoden te gebruiken.

Er zijn verschillende methoden die de politie gebruikt. Welke zijn dit precies en hoe werken deze?

Vingerafdrukken
Ieder mens heeft een unieke vingerafdruk. Deze laat je achter op alles wat je aanraakt met je vingers. Dit komt doordat er een laagje huidvet wordt overgedragen op bijvoorbeeld een deurklink of raam. Vingerafdrukken kunnen zichtbaar gemaakt worden met verschillende stoffen. Vingerafdrukken kunnen geïdentificeerd worden door het ontdekken van hoofdpatronen in combinatie met typica. Typica zijn kenmerkende details die iedere vingerafdruk uniek maken, zoals de dikte van een bepaalde lijn. Het zichtbaar maken en identificeren van vingerafdrukken heet dactyloscopie.
forensisch onderzoek
Voetsporen
Verschillende grondsoorten hebben verschillende eigenschappen. Hierdoor kunnen forensische onderzoekers ontdekken of bepaalde grond onder iemands schoen overeenkomt met de grond op de plaats van delict. Grond kan bijvoorbeeld verschillen in pH of geleidbaarheid. Daarnaast kan voetsporenonderzoek gebruikt worden om te bepalen met welk tempo de dader aan het lopen was. Rennende mensen hebben namelijk een grotere afstand tussen hun voetstappen dan lopende mensen.

Stofeigenschappen
Op het plaats van delict komen soms onbekende stoffen voor. Forensische onderzoekers gebruiken verschillende scheikundige methodes om te bepalen met welke stof ze te maken hebben. Stoffen verschillen bijvoorbeeld in polariteit en oplosbaarheid. Dit kan gebruikt worden om onbekende stoffen te kunnen identificeren.

Zo werkt de app

Chromatografie
Chromatografie is een methode om te bepalen of verschillende mengsels uit dezelfde stoffen zijn opgebouwd. Dit is bijvoorbeeld belangrijk om te bepalen of een specifieke pen is gebruikt op de plaats van delict. Chromatografie is gebaseerd op het aanhechtingsvermogen van stoffen. Sommige stoffen kunnen zich beter aan papier hechten dan anderen en dit wordt met chromatografie gebruikt om verschillende stoffen te kunnen onderscheiden. Als je meer wil weten over chromatografie, moet je hier even kijken.

Ballistiek
Ballistiek is het onderzoek naar welke soort wapens en kogels zijn gebruikt in een bepaald misdrijf. Bij het afvuren van een wapen, worden sporen achtergelaten die vertellen om wat voor soort wapen het gaat. Ook kan een specifiek wapen hierdoor geïdentificeerd worden. Ook kunnen forensische onderzoekers afleiden van welke afstand een kogel is afgeschoten door te kijken hoe diep de kogel in een bepaald materiaal is gegaan. Hierbij wordt de kinetische energie berekend van de kogel.

Bloedonderzoek
Zelfs als bloed niet met het blote oog zichtbaar is, is het mogelijk om via een reactie te zien of er bloed aanwezig is geweest op de plaats van delict. De stof luminol kan met waterstofperoxide reageren, waarbij er een mooi blauw licht vrijkomt. Deze reactie verloopt heel traag, maar bloed kan hierbij als katalysator gebruikt worden, waardoor de reactie veel sneller verloopt. Zelfs als de plaats van delict schoongemaakt is met bijvoorbeeld bleekmiddel, kan er met luminol nog steeds aangetoond worden dat er bloed heeft gelegen.

Forensisch DNA-onderzoek
Forensische onderzoekers kunnen een DNA-profiel maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de 98 procent van het DNA dat niet verantwoordelijk is voor erfelijke eigenschappen, het niet-coderend DNA. Op sommige plaatsen in het niet-coderende DNA zijn er nucleotiden (C, A, G en T) die zich herhalen. Het aantal herhalingen verschilt per persoon en dit kan gebruikt worden om te bepalen of het DNA op een bepaalde plek matcht met het DNA van een verdachte. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het geslacht.

Oefenvraag
Noem drie voorbeelden van forensisch onderzoek en noem bij deze drie voorbeelden telkens een voordeel.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp