START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wat is chromatografie?

Chromatografie is een scheidingsmethode die kan worden gebruikt voor het scheiden van stoffen.

Basisbegrippen

  • De stationaire fase is de vaste stof of vloeistof die aan het dragermateriaal zit.
  • De mobiele fase is het gas of de vloeistof die langs de stationaire fase beweegt.
  • De verdelingscoëfficiënt is de verdeling van een stof tussen twee fasen. Bij chromatografie is dat de stationaire en de mobiele fase.

Wat is chromatografie

Er zijn twee vormen van chromatografie: de vloeistofchromatografie en de gaschromatografie.

Vloeistofchromatografie

Bij vloeistofchromatografie wordt er een vloeistof gebruikt als mobiele fase, dit heet de loopvloeistof. Vloeistofchromatografie kun je verdelen in twee soorten.

Papierchromatografie

Bij papierchromatografie maak je gebruik van papier als stationaire fase. Op het papier breng je een druppel van de stof die je wil onderzoeken aan. Vervolgens zet je het papier in de loopvloeistof en wacht je enige tijd. Er ontstaan dan verschillende stippen op het papier van de verschillende stoffen. Van deze stoffen kun je de Rf -waarde berekenen, de formule daarvoor is Rf = afgelegde weg van bepaalde stof ÷ afgelegde weg van vloeistoffront. Als de stof beter hecht aan het papier gaat het minder makkelijk mee met de loopvloeistof.

Dunnelaagchromatografie

Dunnelaagchromatografie lijkt veel op papierchromatografie. Bij dunnelaagchromatografie wordt geen gebruik gemaakt van papier maar van een dun laagje absorberend materiaal. Het absorberend materiaal zit vaak op een harde ondergrond, bijvoorbeeld glas. Verder werkt het precies hetzelfde als papierchromatografie.

Gaschromatografie

Bij gaschromatografie wordt gebruik gemaakt van een draaggas als mobiele fase. Met een gaschromatograaf kun je chromatografie alleen toepassen op gas. Bij een gaschromatograaf krijg je als uitslag een grafiek met allemaal pieken. Op de x-as staat de retentietijd, dat is de tijd die ervoor nodig is voordat het gas voorbij de kolom is gekomen. De retentietijd van een stof is een stofeigenschap; hij blijft dus altijd hetzelfde voor dezelfde stof. Als een stof beter hecht aan het draaggas wordt het makkelijker door de kolom vervoerd. De retentietijd is dat dus korter. Op de y-as staat de intensiteit, hoe hoger een piek is hoe meer van de stof er aanwezig was in het gescheiden gas.

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!