Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Ethiek in de medische wereld

Ethiek in de medische wereld

Ethiek is de filosofie die gaat over de vraag wat goed en fout is.

Er zijn heel veel theorieën bedacht om te bepalen of iets goed of fout is. Je kan ethiek overal tegenkomen, ook in een medische omgeving.

Niet-schaden principe

Het belangrijkste principe uit de medische ethiek is niet-schaden. Het niet-schaden principe houd in dat de arts geen dingen mag doen die schadelijk zijn voor de patiënt. Bijvoorbeeld het doen van een operatie die niet nodig was, dat zorgt voor schade aan de patiënt. Bij alles wat artsen doen moeten ze dus een afweging maken, wat levert het op en welke schade kan er ontstaan. Een goed voorbeeld is chemotherapie, als je te weinig geeft gaat de kanker niet weg en als je te veel geeft dan gaan ook alle goede cellen kapot en kan de patiënt overlijden.

ethiek in de medische wereld

Weldoen

Het principe van weldoen betekent dat je het welzijn van de patiënt moet verbeteren. Artsen proberen altijd te zorgen dat de patiënt weer beter wordt. De arts probeert bijvoorbeeld het leven van de patiënt te verlengen door medicijnen te geven. Een andere belangrijk punt is de kwaliteit van leven verbeteren, je wil ook dat mensen nog leuke dingen kunnen doen. Soms is dit een lastige afweging. Sommige medicijnen hebben hele nare bijwerkingen, de patiënt leeft dan wel langer maar door de bijwerkingen is de kwaliteit van leven minder. Wat ga je dan doen? Het medicijn geven waardoor de patiënt langer leeft maar ongelukkiger is of het medicijn niet geven waardoor de patiënt korter leeft maar wel gelukkiger is? Dat zijn lastige medisch-ethische vraagstukken.

Zo werkt de app

Autonomie

Een ander belangrijke ethische waarde is autonomie van de patiënt. De patiënt is altijd degene die mag bepalen wat er gebeurt met zijn lichaam. De arts mag de patiënt aanraden om een medicijn te nemen zodat de patiënt beter wordt maar de arts mag de patiënt niet dwingen. De patiënt heeft zelf de controle over zijn lichaam en wat er met zijn lichaam gebeurt.

Oefenvraag

Leg kort het verschil uit tussen niet-schaden en weldoen.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Ethiek: wat is goed en fout?

Medische beeldvorming

Elektriciteit (spanningsbronnen)

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}