fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Ethiek in de medische wereld

Ethiek is de filosofie die gaat over de vraag wat goed en fout is.

Er zijn heel veel theorieën bedacht om te bepalen of iets goed of fout is. Je kan ethiek overal tegenkomen, ook in een medische omgeving.

Niet-schaden principe
Het belangrijkste principe uit de medische ethiek is niet-schaden. Het niet-schaden principe houd in dat de arts geen dingen mag doen die schadelijk zijn voor de patiënt. Bijvoorbeeld het doen van een operatie die niet nodig was, dat zorgt voor schade aan de patiënt. Bij alles wat artsen doen moeten ze dus een afweging maken, wat levert het op en welke schade kan er ontstaan. Een goed voorbeeld is chemotherapie, als je te weinig geeft gaat de kanker niet weg en als je te veel geeft dan gaan ook alle goede cellen kapot en kan de patiënt overlijden.
ethiek in de medische wereld
Weldoen
Het principe van weldoen betekent dat je het welzijn van de patiënt moet verbeteren. Artsen proberen altijd te zorgen dat de patiënt weer beter wordt. De arts probeert bijvoorbeeld het leven van de patiënt te verlengen door medicijnen te geven. Een andere belangrijk punt is de kwaliteit van leven verbeteren, je wil ook dat mensen nog leuke dingen kunnen doen. Soms is dit een lastige afweging. Sommige medicijnen hebben hele nare bijwerkingen, de patiënt leeft dan wel langer maar door de bijwerkingen is de kwaliteit van leven minder. Wat ga je dan doen? Het medicijn geven waardoor de patiënt langer leeft maar ongelukkiger is of het medicijn niet geven waardoor de patiënt korter leeft maar wel gelukkiger is? Dat zijn lastige medisch-ethische vraagstukken.

Zo werkt de app

Autonomie
Een ander belangrijke ethische waarde is autonomie van de patiënt. De patiënt is altijd degene die mag bepalen wat er gebeurt met zijn lichaam. De arts mag de patiënt aanraden om een medicijn te nemen zodat de patiënt beter wordt maar de arts mag de patiënt niet dwingen. De patiënt heeft zelf de controle over zijn lichaam en wat er met zijn lichaam gebeurt.

Oefenvraag
Leg kort het verschil uit tussen niet-schaden en weldoen.


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp