START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Ethiek in de medische wereld

Ethiek in de medische wereld

Ethiek is de filosofie die gaat over de vraag wat goed en fout is.

Er zijn heel veel theorieën bedacht om te bepalen of iets goed of fout is. Je kan ethiek overal tegenkomen, ook in een medische omgeving.

Niet-schaden principe

Het belangrijkste principe uit de medische ethiek is niet-schaden. Het niet-schaden principe houd in dat de arts geen dingen mag doen die schadelijk zijn voor de patiënt. Bijvoorbeeld het doen van een operatie die niet nodig was, dat zorgt voor schade aan de patiënt. Bij alles wat artsen doen moeten ze dus een afweging maken, wat levert het op en welke schade kan er ontstaan. Een goed voorbeeld is chemotherapie, als je te weinig geeft gaat de kanker niet weg en als je te veel geeft dan gaan ook alle goede cellen kapot en kan de patiënt overlijden.

ethiek in de medische wereld

Weldoen

Het principe van weldoen betekent dat je het welzijn van de patiënt moet verbeteren. Artsen proberen altijd te zorgen dat de patiënt weer beter wordt. De arts probeert bijvoorbeeld het leven van de patiënt te verlengen door medicijnen te geven. Een andere belangrijk punt is de kwaliteit van leven verbeteren, je wil ook dat mensen nog leuke dingen kunnen doen. Soms is dit een lastige afweging. Sommige medicijnen hebben hele nare bijwerkingen, de patiënt leeft dan wel langer maar door de bijwerkingen is de kwaliteit van leven minder. Wat ga je dan doen? Het medicijn geven waardoor de patiënt langer leeft maar ongelukkiger is of het medicijn niet geven waardoor de patiënt korter leeft maar wel gelukkiger is? Dat zijn lastige medisch-ethische vraagstukken.

Zo werkt de app

Autonomie

Een ander belangrijke ethische waarde is autonomie van de patiënt. De patiënt is altijd degene die mag bepalen wat er gebeurt met zijn lichaam. De arts mag de patiënt aanraden om een medicijn te nemen zodat de patiënt beter wordt maar de arts mag de patiënt niet dwingen. De patiënt heeft zelf de controle over zijn lichaam en wat er met zijn lichaam gebeurt.

Oefenvraag

Leg kort het verschil uit tussen niet-schaden en weldoen.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Ethiek: wat is goed en fout?

Medische beeldvorming

Elektriciteit (spanningsbronnen)

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!