START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Medische beeldvorming

Medische beeldvorming is het maken van foto’s en scans van je lichaam.

Met de foto’s en scan kan de arts zien wat er in je lichaam aan de hand is.

De foto’s kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om te kijken of je een gebroken arm hebt. Er zijn veel verschillende vormen van medische beeldvorming, in dit artikel staan de belangrijkste vormen!

Röntgenfoto

De röntgenfoto wordt heel veel gebruikt in het ziekenhuis. Bij een röntgenfoto worden röntgenstralen gebruikt. De röntgenstralen gaan makkelijker door weefsel heen met een lagere dichtheid, zoals huid en vet. De röntgenstralen gaan moeilijker door weefsel met een grotere dichtheid zoals bot. Als de dichtheid groter is dan ziet het er op de röntgenfoto witter uit, als de dichtheid lager is dan is het juist zwarter. Röntgenfoto’s zijn altijd 2D. Een röntgenfoto kan gebruikt worden om te kijken of je botten hebt gebroken.

medische beeldvorming

Computertomografie (CT)

Bij het maken van een CT-scan wordt ook gebruik gemaakt van röntgenstraling. Bij een CT-scan wordt er niet van één kant een foto gemaakt zoals bij een röntgenfoto maar van meerdere kanten. Er worden heel veel röntgenfoto’s gemaakt en door een computer worden die samengevoegd tot een 3D beeld. Een CT-scan kan gebruikt worden om te kijken naar je hersenen of andere organen.

Positronemissietomografie (PET)

Een PET-scan wordt gebruikt om de doorbloeding in een bepaald gebied te meten. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om de doorbloeding van je hart en hersenen bekijken, maar ook om een tumor te lokaliseren.

Bij een PET-scan krijgt de patiënt een radioactief isotoop ingespoten dat aan glucose is gebonden. Het isotoop valt uit elkaar en zendt daarbij positronen uit, deze positronen produceren gammafoton. De gammafotonen kunnen door de scanner worden opgevangen en zo wordt er een beeld gemaakt.

Magnetic resonance imaging (MRI)

Een MRI wordt gebruikt om hele gedetailleerde beelden van je lichaam te maken. De resolutie is veel hoger dan die van een CT-scan.

Bij een MRI-scan wordt er gebruik gemaakt van een sterk magnetisch veld. Door dat magnetische veld gaan de kernen van waterstofatomen trillen, de waterstofkernen zenden dan radiogolven uit. De radiogolven worden met gemeten door de scanner en dan wordt er een 3D beeld van gemaakt.

Zo werkt de app

Echografie

Een echo wordt het meest gebruikt bij zwangere vrouwen om de baby te kunnen zien. Een echo kan verder ook gebruikt worden om een hartfilmpje te maken.

Bij het maken van een echo wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven met een hoge frequentie. De geluidsgolven worden weerkaatst door het lichaam, door het verschil in tijd tussen het versturen en het opvangen van de golven kan een beeld worden gemaakt.

Wanneer gebruik je wat?

Sommige manieren van beeldvorming zijn veel duurder dan andere, van duur naar goedkoop: MRI, PET, CT, röntgen, echo. Vaak wordt er eerst naar de goedkopere opties gekeken en daarna pas naar de duurdere.

Verder is het belangrijk om te bepalen wat je wil zien. Als je wil kijken naar de botten kun je beter een röntgenfoto of een CT gebruiken dan een echo of PET. Daarnaast moet je bepalen hoe scherp het beeld moet zijn. Als je een heel gedetailleerde scan wil kun je beter gebruik maken van MRI dan van CT.

Je moet ook nog kijken naar hoe snel je een uitslag nodig hebt. Echo, röntgenfoto en CT kunnen vaak snel uitgevoerd worden terwijle een PET en MRI langer duren.

Sommige technieken kunnen niet altijd gebruikt worden. Bij een MRI wordt gebruik gemaakt van een magnetisch veld, als je metaal in je lichaam hebt kun je van die plek geen MRI maken. Het metaal zou dan losgetrokken worden door de magneten. Bij zwangere vrouwen gebruik je bijvoorbeeld liever geen röntgenstraling omdat dat schadelijk kan zijn voor de baby.

Oefenvraag:

Bedenk een situatie waarbij je een CT-scan zou gebruiken.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Operaties aan het hart: hoe werkt dat?

Orgaantransplantatie

Kunstorganen: wat zijn dat precies?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!