fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Medische beeldvorming is het maken van foto’s en scans van je lichaam.

Met de foto’s en scan kan de arts zien wat er in je lichaam aan de hand is.

De foto’s kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om te kijken of je een gebroken arm hebt. Er zijn veel verschillende vormen van medische beeldvorming, in dit artikel staan de belangrijkste vormen!

Röntgenfoto
De röntgenfoto wordt heel veel gebruikt in het ziekenhuis. Bij een röntgenfoto worden röntgenstralen gebruikt. De röntgenstralen gaan makkelijker door weefsel heen met een lagere dichtheid, zoals huid en vet. De röntgenstralen gaan moeilijker door weefsel met een grotere dichtheid zoals bot. Als de dichtheid groter is dan ziet het er op de röntgenfoto witter uit, als de dichtheid lager is dan is het juist zwarter. Röntgenfoto’s zijn altijd 2D. Een röntgenfoto kan gebruikt worden om te kijken of je botten hebt gebroken.
medische beeldvorming
Computertomografie (CT)
Bij het maken van een CT-scan wordt ook gebruik gemaakt van röntgenstraling. Bij een CT-scan wordt er niet van één kant een foto gemaakt zoals bij een röntgenfoto maar van meerdere kanten. Er worden heel veel röntgenfoto’s gemaakt en door een computer worden die samengevoegd tot een 3D beeld. Een CT-scan kan gebruikt worden om te kijken naar je hersenen of andere organen.

Positronemissietomografie (PET)
Een PET-scan wordt gebruikt om de doorbloeding in een bepaald gebied te meten. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om de doorbloeding van je hart en hersenen bekijken, maar ook om een tumor te lokaliseren.
Bij een PET-scan krijgt de patiënt een radioactief isotoop ingespoten dat aan glucose is gebonden. Het isotoop valt uit elkaar en zendt daarbij positronen uit, deze positronen produceren gammafoton. De gammafotonen kunnen door de scanner worden opgevangen en zo wordt er een beeld gemaakt.

Magnetic resonance imaging (MRI)
Een MRI wordt gebruikt om hele gedetailleerde beelden van je lichaam te maken. De resolutie is veel hoger dan die van een CT-scan.
Bij een MRI-scan wordt er gebruik gemaakt van een sterk magnetisch veld. Door dat magnetische veld gaan de kernen van waterstofatomen trillen, de waterstofkernen zenden dan radiogolven uit. De radiogolven worden met gemeten door de scanner en dan wordt er een 3D beeld van gemaakt.

Zo werkt de app

Echografie
Een echo wordt het meest gebruikt bij zwangere vrouwen om de baby te kunnen zien. Een echo kan verder ook gebruikt worden om een hartfilmpje te maken.
Bij het maken van een echo wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven met een hoge frequentie. De geluidsgolven worden weerkaatst door het lichaam, door het verschil in tijd tussen het versturen en het opvangen van de golven kan een beeld worden gemaakt.

Wanneer gebruik je wat?
Sommige manieren van beeldvorming zijn veel duurder dan andere, van duur naar goedkoop: MRI, PET, CT, röntgen, echo. Vaak wordt er eerst naar de goedkopere opties gekeken en daarna pas naar de duurdere.

Verder is het belangrijk om te bepalen wat je wil zien. Als je wil kijken naar de botten kun je beter een röntgenfoto of een CT gebruiken dan een echo of PET. Daarnaast moet je bepalen hoe scherp het beeld moet zijn. Als je een heel gedetailleerde scan wil kun je beter gebruik maken van MRI dan van CT.

Je moet ook nog kijken naar hoe snel je een uitslag nodig hebt. Echo, röntgenfoto en CT kunnen vaak snel uitgevoerd worden terwijle een PET en MRI langer duren.
Sommige technieken kunnen niet altijd gebruikt worden. Bij een MRI wordt gebruik gemaakt van een magnetisch veld, als je metaal in je lichaam hebt kun je van die plek geen MRI maken. Het metaal zou dan losgetrokken worden door de magneten. Bij zwangere vrouwen gebruik je bijvoorbeeld liever geen röntgenstraling omdat dat schadelijk kan zijn voor de baby.

Oefenvraag:
Bedenk een situatie waarbij je een CT-scan zou gebruiken.


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp