START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Operaties aan het hart: hoe werkt dat?

Operaties aan het hart: hoe werkt dat?

De twee belangrijkste soorten operaties aan het hart zijn dotteren en een bypass.

Hieronder wordt uitgelegd hoe dat precies werkt.

Dotter

Elk weefsel in het lichaam moet voorzien worden van voedingsstoffen, ook het hart. Bij het hart gebeurd dat via kransslagaderen die aan de buitenkant van het hart zitten. Deze kransslagaderen kunnen vernauwd zijn als er bijvoorbeeld vet of kalk opgehoopt zit aan de binnenkant van de slagader. Door die vernauwing kan er minder bloed bij het hart komen waardoor het hart minder goed kan werken. Het kan zelfs gebeuren dat de kransslagader helemaal dicht gaat zitten waardoor je een hartinfarct krijgt. Gelukkig kunnen we hier wat tegen doen met een dotteroperatie.

operaties aan het hart

Bij een dotterbehandeling gaan ze met een klein slangetje vanaf je lies door de slagaderen naar je hart toe. Ze gaan dan naar de plek waar de vernauwing zit. Zo’n slangetje heet een hartkatheter. In de hartkatheter zit ook nog een klein ballonnetje. Als de katheter bij de vernauwing is aangekomen wordt het ballonnetje opgeblazen zodat de plek weer opgerekt wordt. Soms wordt er ook nog een stent geplaatst om te zorgen dat het niet terugveert en weer vernauwd wordt. Een stent is een hol buisje gemaakt van een soort gaas.

hart-operatie

Een dotterbehandeling is niet heel intensief, de patiënt wordt alleen plaatselijk verdoofd. De behandeling duurt ook niet heel lang, meestal maar één tot anderhalf uur en meestal kan de patiënt dezelfde dag nog terug naar huis.

Bypass

Als er een ernstige vernauwing van de kransslagader is of als de kransslagaders op meerdere plekken vernauwd zijn kan er ook voor een bypassoperatie gekozen worden. Een bypassoperatie wordt ook wel een omleidingsoperatie genoemd. Bij een bypassoperatie maken ze namelijk een omleiding om het vernauwde stuk van de kransslagader heen, zodat er toch genoeg bloed kan blijven stromen. De omleiding wordt gemaakt van slagaders uit een ander deel van je lichaam waar ze minder hard nodig zijn.

bypass

Een bypassoperatie is veel ingrijpender dan een dotterbehandeling. Bij een bypassoperatie moeten de chirurgen bij je hart kunnen, dus je borstkas moet helemaal open gemaakt worden. Zo´n operatie heet een openhartoperatie.

Een bypassoperatie duurt ongeveer 4 uur, daarna blijft de patiënt nog ongeveer een week in het ziekenhuis voordat hij naar huis kan. Als de patiënt weer thuis is moet hij thuis ook nog een tijd herstellen.

Test jezelf met deze oefenvraag:

Wat wordt er precies gedaan bij een dotteroperatie en bij een bypassoperatie?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Opbouw en functie hersenen en hersendelen

Medische beeldvorming

Orgaantransplantatie

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!