fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Operaties aan het hart: hoe werkt dat?

De twee belangrijkste soorten operaties aan het hart zijn dotteren en een bypass.

Hieronder wordt uitgelegd hoe dat precies werkt.

Dotter
Elk weefsel in het lichaam moet voorzien worden van voedingsstoffen, ook het hart. Bij het hart gebeurd dat via kransslagaderen die aan de buitenkant van het hart zitten. Deze kransslagaderen kunnen vernauwd zijn als er bijvoorbeeld vet of kalk opgehoopt zit aan de binnenkant van de slagader. Door die vernauwing kan er minder bloed bij het hart komen waardoor het hart minder goed kan werken. Het kan zelfs gebeuren dat de kransslagader helemaal dicht gaat zitten waardoor je een hartinfarct krijgt. Gelukkig kunnen we hier wat tegen doen met een dotteroperatie.
operaties aan het hart
Bij een dotterbehandeling gaan ze met een klein slangetje vanaf je lies door de slagaderen naar je hart toe. Ze gaan dan naar de plek waar de vernauwing zit. Zo’n slangetje heet een hartkatheter. In de hartkatheter zit ook nog een klein ballonnetje. Als de katheter bij de vernauwing is aangekomen wordt het ballonnetje opgeblazen zodat de plek weer opgerekt wordt. Soms wordt er ook nog een stent geplaatst om te zorgen dat het niet terugveert en weer vernauwd wordt. Een stent is een hol buisje gemaakt van een soort gaas.
hart-operatie
Een dotterbehandeling is niet heel intensief, de patiënt wordt alleen plaatselijk verdoofd. De behandeling duurt ook niet heel lang, meestal maar één tot anderhalf uur en meestal kan de patiënt dezelfde dag nog terug naar huis.

Bypass
Als er een ernstige vernauwing van de kransslagader is of als de kransslagaders op meerdere plekken vernauwd zijn kan er ook voor een bypassoperatie gekozen worden. Een bypassoperatie wordt ook wel een omleidingsoperatie genoemd. Bij een bypassoperatie maken ze namelijk een omleiding om het vernauwde stuk van de kransslagader heen, zodat er toch genoeg bloed kan blijven stromen. De omleiding wordt gemaakt van slagaders uit een ander deel van je lichaam waar ze minder hard nodig zijn.
bypass
Een bypassoperatie is veel ingrijpender dan een dotterbehandeling. Bij een bypassoperatie moeten de chirurgen bij je hart kunnen, dus je borstkas moet helemaal open gemaakt worden. Zo´n operatie heet een openhartoperatie.

Een bypassoperatie duurt ongeveer 4 uur, daarna blijft de patiënt nog ongeveer een week in het ziekenhuis voordat hij naar huis kan. Als de patiënt weer thuis is moet hij thuis ook nog een tijd herstellen.

Test jezelf met deze oefenvraag:
Wat wordt er precies gedaan bij een dotteroperatie en bij een bypassoperatie?


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp