fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Ongelijkheid, vergrijzing en milieuvervuiling zijn voorbeelden van maatschappelijke problemen.

Iedereen heeft te maken met een of meerdere maatschappelijke problemen, maar wat zijn maatschappelijke problemen precies? En hoe verschilt een ‘gewoon’ probleem van een maatschappelijk probleem? We leggen het je hier uit!

Iedereen heeft wel eens problemen. Denk bijvoorbeeld aan ruzie met je beste vriend of slechte cijfers op school. Dit noem je persoonlijke problemen. Jij alleen, of misschien een paar anderen, hebben last van dit probleem. Er zijn ook problemen waar heel veel mensen, of iedereen, last van heeft. Een probleem wordt een maatschappelijk probleem genoemd wanneer iedereen, of in ieder geval veel mensen, binnen een bepaald gebied ermee te maken hebben. Dit gebied kan bijvoorbeeld een land zijn, of de hele wereld. Daarnaast moet er ook sprake zijn van aandacht voor het probleem.
Maatschappelijke problemen
Het probleem moet onder de aandacht worden gebracht bij politici. Hierbij speelt de media een belangrijke rol. De media kan ervoor zorgen dat er veel aandacht komt voor een bepaald probleem, waardoor de politiek er ook eerder van hoort, en er vaak ook eerder naar gaat kijken. Ten derde moet er sprake zijn van meerdere groepen mensen die een verschillende mening hebben over het probleem. Wanneer iedereen het met elkaar eens is, is er immers geen sprake van een probleem.

Kort samenvattend is een probleem een maatschappelijk probleem wanneer:
– Veel mensen ermee te maken hebben;
– Het probleem op de politieke agenda staat;
– Er sprake is van meerdere groepen, meningen en oplossingen.

Oefening

Kun je zelf drie dingen bedenken die op dit moment een maatschappelijk probleem zijn in Nederland? Maak hierbij gebruik van de bovenstaande 3 voorwaarden.

​Loop jij tegen problemen aan bij Maatschappijleer? Klik dan hier voor extra hulp!


Deze uitleg is geschreven door Suze.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp