Benieuwd naar Mr. Chadd? Je eerste maand kost je nu TIJDELIJK slechts €1 met de code:

EURO2022

Openbaar en Onderhands vermogen

Openbaar vermogen en onderhands vermogen zijn veelgebruikte begrippen als we het hebben over het verkrijgen van geld!

Waar openbaar vermogen gaat over geld lenen via de openbare markt, is onderhands vermogen vooral gefocust op rechtstreekse onderhandelingen tussen 2 personen.

Maar wat zijn de precieze verschillen? Mr. Chadd zocht het voor je uit!

openbaar en onderhands vermogen

Als bedrijf heb je geld nodig om investeringen te doen. Soms kan dit je eigen geld zijn (eigen vermogen), maar niet elk bedrijf heeft hier geld voor. In dat geval moet het bedrijf naar andere manieren om toch aan geld te komen. Dit kan via verschillende soorten vermogen. We kunnen onderscheid maken tussen openbaar- en onderhands vermogen.

Openbaar vermogen

Bij openbaar vermogen kijken we naar de openbare vermogensmarkt waar bedrijven geld kunnen aantrekken. Deze markt is voor iedereen toegankelijk. De rente en de manier van aflossen, ook wel de voorwaarden van de lening genoemd, zijn voor iedereen volledig openbaar en staan van tevoren al vast. Hierdoor heeft elke geïnteresseerde de mogelijkheid om deel te nemen in de lening als hij/zij dat interessant vindt.

Onderhands vermogen

Bij een onderhands vermogen is dit niet het geval. Het aantrekken van vermogen gaat niet via de markt maar wordt rechtstreeks tussen de geldvrager en de geldgever geregeld. Er zijn dus altijd maar 2 partijen bij betrokken. Door het rechtstreekse contact kan er worden onderhandeld over de hoogte van de lening en het rentebedrag. Veel institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, doen aan onderhandse leningen.

Vraag: Noem 3 verschillen tussen een openbare- en een onderhands vermogen.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Institutionele beleggers: wat zijn dat?

De contante waarde van een rente

Vreemd Vermogen: Lang en Kort

Werkt u in het vo of mbo? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons