START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wat is een deponens?

Wat is een deponens?

Hoe vertaal je een deponens?

Normale werkwoorden hebben een actieve en passieve vorm. Bij de actieve vorm voert het onderwerp de handeling uit (de leerling leert de stof) en bij de passieve vorm wordt de handeling uitgevoerd op het onderwerp (de stof wordt geleerd door de leerling).

wat is een deponens

Deponentia werken anders. Ze hebben alleen maar een passieve vorm, maar die vertaal je actief, bijvoorbeeld zo:

Conari → proberen

dus:

Conor → Ik probeer

Conaris → Jij probeert

Etc.

Het enige wat dus anders is aan deponentia is de vorm . Omdat de passieve vorm een actieve vertaling heeft, is er ook geen passieve vertaling van deponentia. Je kunt ze alleen maar actief vertalen!

Deponentia werken verder precies zoals normale werkwoorden. Ze worden vervoegd in de verschillende tijden, het lijdend voorwerp staat standaard gewoon in de accusativus en de infinitivus (passief!) kan worden gebruikt in een ACI – enzovoort.

Je hoeft dus alleen maar te weten dat een woord een deponens is. Hoe ontdek je dat? Dat vind je terug in je woordenboek of woordenlijst! Daar staan dan niet de 1e persoon enkelvoud of infinitivus in het actief, maar juist in het passief. Daarmee wordt aangegeven dat er geen actieve vorm van bestaat.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Wat is de Accusativus cum Infinitivo (ACI)?

Welke tijden zijn er in het Latijn?

Hoe werkt het futurum en hoe moet ik het vertalen?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!