fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Wat is een deponens?

Hoe vertaal je een deponens?

Normale werkwoorden hebben een actieve en passieve vorm. Bij de actieve vorm voert het onderwerp de handeling uit (de leerling leert de stof) en bij de passieve vorm wordt de handeling uitgevoerd op het onderwerp (de stof wordt geleerd door de leerling).
wat is een deponens
Deponentia werken anders. Ze hebben alleen maar een passieve vorm, maar die vertaal je actief, bijvoorbeeld zo:

Conari → proberen

dus:

Conor → Ik probeer
Conaris → Jij probeert
Etc.

Het enige wat dus anders is aan deponentia is de vorm. Omdat de passieve vorm een actieve vertaling heeft, is er ook geen passieve vertaling van deponentia. Je kunt ze alleen maar actief vertalen!

Deponentia werken verder precies zoals normale werkwoorden. Ze worden vervoegd in de verschillende tijden, het lijdend voorwerp staat standaard gewoon in de accusativus en de infinitivus (passief!) kan worden gebruikt in een ACI – enzovoort.

Je hoeft dus alleen maar te weten dat een woord een deponens is. Hoe ontdek je dat? Dat vind je terug in je woordenboek of woordenlijst! Daar staan dan niet de 1e persoon enkelvoud of infinitivus in het actief, maar juist in het passief. Daarmee wordt aangegeven dat er geen actieve vorm van bestaat.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Maurice.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp