fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De Vikingen leefden ongeveer tussen 800 en 1100 en waren de bewoners van Scandinavische landen Noorwegen, Denemarken en Zweden.

Vikingen staan vooral bekend vanwege hun vele plunder- en rooftochten in Europa waarbij ze vaak veel schade aanrichten.

Maar hoe zagen die Vikingen er precies uit? En wat is het verschil met Noormannen? Mr. Chadd legt het voor je uit!

vikingen
Noormannen
Het is eerst belangrijk om te weten wie nou precies de Vikingen waren. Hier is namelijk nog wel eens onduidelijkheid over. De Vikingen waren onderdeel van de bevolkingsgroep de Noormannen. De Noormannen was de naam van het hele Scandinavische volk, die grotendeels bestond uit boeren uit IJsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen. De huidige Denen, Zweden, Noren en IJslanders zijn grotendeels ook nakomelingen van de Noormannen.

Kenmerken
Het zeevarende deel van de Noormannen werden ook wel de Vikingen genoemd. Dit waren vaak grote, ruige mannen die door heel Europa steden plunderden en veroverden. Steden aan de kust van Engeland, Ierland, Nederland, Frankrijk en zelfs Spanje en Italië waren niet veilig wanneer de Vikingschepen aan de horizon verschenen. De kenmerkende Vikingboten waren enorm lang en smal waardoor ze snel door het water konden glijden. Verder had het een drakenkop aan de voorkant, zaten er schilden aan de zijkant en waren er veel roeiers om het schip nog sneller te kunnen laten gaan.


Amerika
Toch is het beeld van Vikingen als plunderaars niet helemaal terecht. Natuurlijk hebben de Vikingen veel steden overvallen en geplunderd, maar ook waren het ontdekkingsreizigers, handelaars en scheepsbouwers. Zo waren de Vikingen officieel de eerste Europeanen die Amerika ontdekt hebben, honderden jaren voordat Columbus voet aan land zette op de Amerikaanse bodem!

Geloof
De Vikingen hadden hun eigen geloof. Ze geloofden in meerdere goden waarvan Odin de oppergod was. Wij kennen Odin als Wodan, waar de dag woensdag naar vernoemd is. Andere goden waren Donar en Freya, waar donderdag en vrijdag vandaan komen. Verder geloofden de Vikingen dat als je dood ging je naar het Walhalla zou gaan, de hemel van de Noormannen. De best mogelijke dood voor de Vikingen was als je tijdens een gevecht, met schild en zwaard in de hand, dood zou gaan.

Oefenvraag: Wat is het verschil tussen Vikingen en Noormannen?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp