START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Vikingen

De Vikingen leefden ongeveer tussen 800 en 1100 en waren de bewoners van Scandinavische landen Noorwegen, Denemarken en Zweden.

Vikingen staan vooral bekend vanwege hun vele plunder- en rooftochten in Europa waarbij ze vaak veel schade aanrichten.

Maar hoe zagen die Vikingen er precies uit? En wat is het verschil met Noormannen? Mr. Chadd legt het voor je uit!

vikingen

Noormannen

Het is eerst belangrijk om te weten wie nou precies de Vikingen waren. Hier is namelijk nog wel eens onduidelijkheid over. De Vikingen waren onderdeel van de bevolkingsgroep de Noormannen. De Noormannen was de naam van het hele Scandinavische volk, die grotendeels bestond uit boeren uit IJsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen. De huidige Denen, Zweden, Noren en IJslanders zijn grotendeels ook nakomelingen van de Noormannen.

Kenmerken

Het zeevarende deel van de Noormannen werden ook wel de Vikingen genoemd. Dit waren vaak grote, ruige mannen die door heel Europa steden plunderden en veroverden. Steden aan de kust van Engeland, Ierland, Nederland, Frankrijk en zelfs Spanje en Italië waren niet veilig wanneer de Vikingschepen aan de horizon verschenen. De kenmerkende Vikingboten waren enorm lang en smal waardoor ze snel door het water konden glijden. Verder had het een drakenkop aan de voorkant, zaten er schilden aan de zijkant en waren er veel roeiers om het schip nog sneller te kunnen laten gaan.

Amerika

Toch is het beeld van Vikingen als plunderaars niet helemaal terecht. Natuurlijk hebben de Vikingen veel steden overvallen en geplunderd, maar ook waren het ontdekkingsreizigers, handelaars en scheepsbouwers. Zo waren de Vikingen officieel de eerste Europeanen die Amerika ontdekt hebben, honderden jaren voordat Columbus voet aan land zette op de Amerikaanse bodem!

Geloof

De Vikingen hadden hun eigen geloof. Ze geloofden in meerdere goden waarvan Odin de oppergod was. Wij kennen Odin als Wodan, waar de dag woensdag naar vernoemd is. Andere goden waren Donar en Freya, waar donderdag en vrijdag vandaan komen. Verder geloofden de Vikingen dat als je dood ging je naar het Walhalla zou gaan, de hemel van de Noormannen. De best mogelijke dood voor de Vikingen was als je tijdens een gevecht, met schild en zwaard in de hand, dood zou gaan.

Oefenvraag: Wat is het verschil tussen Vikingen en Noormannen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Kenmerkende aspecten: hoe leer ik ze het best?

Christelijke en Europese expansie

Geschiedenis samenvatten: hoe doe ik dat?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!