fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De Romeins-Germaanse oorlog

De slag bij het Teutoburgerwoud, gevochten in het jaar 9 na Christus, wordt door veel mensen gezien als één van de belangrijkste in de Klassieke geschiedenis.

Romeins-germaanse oorlog
Niet direct de grootste, maar hij had wel een grote invloed op de geschiedenis. De Romeinen leden bij deze slag één van hun grootste nederlagen tegen een alliantie van samen vechtende Germaanse stammen. Door deze nederlaag besloten zij uiteindelijk de uitbreiding van hun Rijk richting het noorden niet langer voort te zetten. Voor de rest van het bestaan van het Romeinse Rijk bleef de rivier de Rijn de grens van hun rijk, om die reden heeft het noorden van Nederland nooit deel uitgemaakt van het Romeinse Rijk. Hoe verliep nu precies deze veldslag? En waarom was dit voor de Romeinen een reden om te stoppen met de uitbreiding van hun Rijk?

De slag bij het Teutoburgerwoud
Het Romeinse Rijk was in de tijd van Keizer Augustus nog volop in uitbreiding, Ook in het land van de Germaanse stammen, aan de rechterkant van de rivier de Rijn wilden de Romeinen nog graag land veroveren, om zo hun Rijk uit te breiden tot aan de rivier de Elbe. Naast militaire tochten pasten ze ook een ‘verdeel en heers’ tactiek toe. Ze gingen samenwerkingen aan met sommige Germaanse machthebbers of namen Germaanse soldaten aan in hun leger, op die manier kwam er dan ook onenigheid tussen de Germaanse stammen als zij tegen hun eigen mensen in gevecht gingen.

Als reactie hierop gingen de Germaanse stammen, zoals de Tubanten, de Cherusken en de Canefaten, de samenwerking met elkaar aan. Zij maakten van hun zwakke plek hun kracht: ze gebruikten hun kennis van binnen het Romeinse leger. De Germaanse aanvoerder Arminius had een tijd gediend in het Romeinse leger, om die reden was hij op de route van de marsroute van drie Romeinse legioenen (in totaal zo’n 18.000 man) die onder leiding waren van de Romeinse aanvoerder Varus. De Germanen overvielen de Romeinse troepen en lokten ze in een hinderlaag. Er werd voornamelijk gevochten in de bossen (het Teutoburgerwoud), hierdoor konden de Romeinen hun gevechtsformaties, die waren gericht op gevecht in open terrein, niet goed uitvoeren. Slechts enkele tientallen hebben deze slag, die de Romeinen de Varusslag noemden, overleefd. De Varusslag is door de Romeinen zelfs de Varusramp (‘clades Variana’) genoemd.

Zo werkt de app

Einde aan de Noordelijke uitbreiding van het Romeinse RIjk
Door deze veldslag begonnen de Romeinen te twijfelen of het wel de moeite waard was om uit te breiden tot boven de rivier de Rijn. Dat was een uitstekende natuurlijke grens, goed te verdedigen, en goed te gebruiken met de boot om bijvoorbeeld troepen langs de hele grens te bevoorraden. Deze grens, die de Romeinen de Limes noemden, werd in 47 na Christus officieel de grens van het Romeinse Rijk. Naast het feit dat dit makkelijk te verdedigen was hadden de landen boven de Rijn niet heel veel meer grondstoffen, en de Varusslag had aangetoond dat verdere veroveringen veel mensenlevens zouden kosten. Dit was ook de reden dat Nederland onder de Rijn wel tot het Romeinse RIjk heeft behoord, maar het deel boven de Rijn, bijvoorbeeld het gebied van de Friezen, niet. Uiteindelijk konden de Germanen boven de Rijn hun gang blijven gaan, ze werden langzaam sterker, terwijl de Romeinen zwakker werden. Uiteindelijk waren zij samen met enkele ‘Barbaarse’ stammen verantwoordelijk voor het einde van het Romeinse Rijk. Ook in het moderne Duitsland is het verhaal van de slag bij het Teutoburgerwoud gebruikt als voorbeeld van wat Duitsers / Germanen kunnen bereiken als zij samenwerken. In deze verhalen werd Arminius Hermann genoemd zodat hij Duitser zou klinken!

Oefenvraag
Waarom besloten de Romeinen na de nederlaag bij het Teutoburgerwoud te stoppen met de uitbreiding van hun Rijk richting het noorden?

Antwoord: De Romeinen zagen in dat de nadelen van verdere uitbreiding sterker waren dan de voordelen. De nadelen waren onder meer de grote hoeveelheid troepen die ze hadden verloren en zouden verliezen, het gebrek aan grondstoffen in het noordelijke gebied, en de strategische natuurlijke grens die de Rijn was.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Tristan.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp