START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Romeins-Germaanse oorlog

De Romeins-Germaanse oorlog

De slag bij het Teutoburgerwoud, gevochten in het jaar 9 na Christus, wordt door veel mensen gezien als één van de belangrijkste in de Klassieke geschiedenis.

Romeins-germaanse oorlog

Niet direct de grootste, maar hij had wel een grote invloed op de geschiedenis. De Romeinen leden bij deze slag één van hun grootste nederlagen tegen een alliantie van samen vechtende Germaanse stammen. Door deze nederlaag besloten zij uiteindelijk de uitbreiding van hun Rijk richting het noorden niet langer voort te zetten. Voor de rest van het bestaan van het Romeinse Rijk bleef de rivier de Rijn de grens van hun rijk, om die reden heeft het noorden van Nederland nooit deel uitgemaakt van het Romeinse Rijk. Hoe verliep nu precies deze veldslag? En waarom was dit voor de Romeinen een reden om te stoppen met de uitbreiding van hun Rijk?

De slag bij het Teutoburgerwoud

Het Romeinse Rijk was in de tijd van Keizer Augustus nog volop in uitbreiding, Ook in het land van de Germaanse stammen, aan de rechterkant van de rivier de Rijn wilden de Romeinen nog graag land veroveren, om zo hun Rijk uit te breiden tot aan de rivier de Elbe. Naast militaire tochten pasten ze ook een ‘verdeel en heers’ tactiek toe. Ze gingen samenwerkingen aan met sommige Germaanse machthebbers of namen Germaanse soldaten aan in hun leger, op die manier kwam er dan ook onenigheid tussen de Germaanse stammen als zij tegen hun eigen mensen in gevecht gingen.

Als reactie hierop gingen de Germaanse stammen, zoals de Tubanten, de Cherusken en de Canefaten, de samenwerking met elkaar aan. Zij maakten van hun zwakke plek hun kracht: ze gebruikten hun kennis van binnen het Romeinse leger. De Germaanse aanvoerder Arminius had een tijd gediend in het Romeinse leger, om die reden was hij op de route van de marsroute van drie Romeinse legioenen (in totaal zo’n 18.000 man) die onder leiding waren van de Romeinse aanvoerder Varus. De Germanen overvielen de Romeinse troepen en lokten ze in een hinderlaag. Er werd voornamelijk gevochten in de bossen (het Teutoburgerwoud), hierdoor konden de Romeinen hun gevechtsformaties, die waren gericht op gevecht in open terrein, niet goed uitvoeren. Slechts enkele tientallen hebben deze slag, die de Romeinen de Varusslag noemden, overleefd. De Varusslag is door de Romeinen zelfs de Varusramp (‘clades Variana’) genoemd.

Zo werkt de app

Einde aan de Noordelijke uitbreiding van het Romeinse RIjk

Door deze veldslag begonnen de Romeinen te twijfelen of het wel de moeite waard was om uit te breiden tot boven de rivier de Rijn. Dat was een uitstekende natuurlijke grens, goed te verdedigen, en goed te gebruiken met de boot om bijvoorbeeld troepen langs de hele grens te bevoorraden. Deze grens, die de Romeinen de Limes noemden, werd in 47 na Christus officieel de grens van het Romeinse Rijk. Naast het feit dat dit makkelijk te verdedigen was hadden de landen boven de Rijn niet heel veel meer grondstoffen, en de Varusslag had aangetoond dat verdere veroveringen veel mensenlevens zouden kosten. Dit was ook de reden dat Nederland onder de Rijn wel tot het Romeinse RIjk heeft behoord, maar het deel boven de Rijn, bijvoorbeeld het gebied van de Friezen, niet. Uiteindelijk konden de Germanen boven de Rijn hun gang blijven gaan, ze werden langzaam sterker, terwijl de Romeinen zwakker werden. Uiteindelijk waren zij samen met enkele ‘Barbaarse’ stammen verantwoordelijk voor het einde van het Romeinse Rijk. Ook in het moderne Duitsland is het verhaal van de slag bij het Teutoburgerwoud gebruikt als voorbeeld van wat Duitsers / Germanen kunnen bereiken als zij samenwerken. In deze verhalen werd Arminius Hermann genoemd zodat hij Duitser zou klinken!

Oefenvraag

Waarom besloten de Romeinen na de nederlaag bij het Teutoburgerwoud te stoppen met de uitbreiding van hun Rijk richting het noorden?

Antwoord: De Romeinen zagen in dat de nadelen van verdere uitbreiding sterker waren dan de voordelen. De nadelen waren onder meer de grote hoeveelheid troepen die ze hadden verloren en zouden verliezen, het gebrek aan grondstoffen in het noordelijke gebied, en de strategische natuurlijke grens die de Rijn was.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Uiteenvallen Romeinse Rijk

De Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur

Pax Romana

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!