Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Pax Romana

Pax Romana

Het Romeinse Rijk groeide in de eerste eeuwen na Christus uit tot een enorm wereldrijk. Dit kwam deels door de Pax Romana, wat ‘Romeinse Vrede’ betekent.

Maar hoe zorgden de machthebbers ervoor dat de Pax Romana gehandhaafd werd? Mr. Chadd legt het voor je uit!

pax romana

Toen in het Romeinse Rijk keizer Augustus (27 v. Chr.) aan de macht kwam, brak er een periode aan van rust en welvaart die 200 jaar duurde. Keizer Augustus zorgde voor een groot leger, die bestond uit 30 legioenen van 6000 man. Deze legioenen waren enorm goed getraind en konden zich snel door het rijk bewegen als dit nodig was. Op deze manier werden mogelijke opstanden snel de kop in gedrukt en de Pax Romana gehandhaafd.

Naast het grote leger hadden de Romeinen ook een erg goed politiek systeem. Ze waren uitstekend in het besturen van de grote gebieden en hadden overal in het rijk verharde wegen aangelegd waardoor de legioenen zich snel konden verplaatsen als dat nodig was.

Tot slot werden overwonnen volken ook echt onderdeel van de Romeinse cultuur. Hun eigen cultuur werd gerespecteerd en ze mochten mee profiteren van de rust en welvaart van het Rijk. Sommigen vochten zelfs mee met de legioenen. Dit zorgde voor tevredenheid onder de overwonnen volken, wat ook goed voor de Pax Romana was.

Uiteindelijk kwam de Pax Romana rond 180 na Christus ten einde toen keizer Marcus Aurelius dood ging. Dit veroorzaakte voor enorm veel onrust over de mogelijke opvolging waardoor de rust en vrede niet meer terugkeerde.

Zo werkt de app

Oefenvraag: Hoe werd de Pax Romana gehandhaafd door de Romeinen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Uiteenvallen Romeinse Rijk

Romeins-Germaanse oorlog

Julius Caesar

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}