fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Pax Romana

Het Romeinse Rijk groeide in de eerste eeuwen na Christus uit tot een enorm wereldrijk. Dit kwam deels door de Pax Romana, wat ‘Romeinse Vrede’ betekent.

Maar hoe zorgden de machthebbers ervoor dat de Pax Romana gehandhaafd werd? Mr. Chadd legt het voor je uit!

pax romana
Toen in het Romeinse Rijk keizer Augustus (27 v. Chr.) aan de macht kwam, brak er een periode aan van rust en welvaart die 200 jaar duurde. Keizer Augustus zorgde voor een groot leger, die bestond uit 30 legioenen van 6000 man. Deze legioenen waren enorm goed getraind en konden zich snel door het rijk bewegen als dit nodig was. Op deze manier werden mogelijke opstanden snel de kop in gedrukt en de Pax Romana gehandhaafd.


Naast het grote leger hadden de Romeinen ook een erg goed politiek systeem. Ze waren uitstekend in het besturen van de grote gebieden en hadden overal in het rijk verharde wegen aangelegd waardoor de legioenen zich snel konden verplaatsen als dat nodig was.

Tot slot werden overwonnen volken ook echt onderdeel van de Romeinse cultuur. Hun eigen cultuur werd gerespecteerd en ze mochten mee profiteren van de rust en welvaart van het Rijk. Sommigen vochten zelfs mee met de legioenen. Dit zorgde voor tevredenheid onder de overwonnen volken, wat ook goed voor de Pax Romana was.

Uiteindelijk kwam de Pax Romana rond 180 na Christus ten einde toen keizer Marcus Aurelius dood ging. Dit veroorzaakte voor enorm veel onrust over de mogelijke opvolging waardoor de rust en vrede niet meer terugkeerde.

Zo werkt de app

Oefenvraag: Hoe werd de Pax Romana gehandhaafd door de Romeinen?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp