fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Julius Caesar is misschien wel de meest bekende persoon uit de Romeinse tijd.

Hij was een Romeinse politicus, veldheer en dictator en werd in een snel tempo één van de meest machtige mannen van zijn tijd.

Maar wie was hij nou eigenlijk? En hoe werd hij zo machtig? Mr. Chadd legt het voor je uit!

julius ceasar
Jeugd
Julius Caesar werd op 12 juli in 100 voor Christus geboren in een buitenwijk van Rome. Hij kwam uit een redelijk belangrijke familie waarin zijn vader en verschillende ooms ook al actief waren in de politiek. Hierdoor heeft zijn moeder hem tijdens zijn jeugd opgevoed.

Julius Caesar was al snel geboeid door grote sprekers. Hij ging vaak naar het Forum Romanum om te kijken naar redenaars die hier hun verhalen vertelden en had ook snel door dat hij dit zelf ook goed kon.


Carrière
Door de jaren heen heeft Julius Caesar verschillende functies gehad. Zo begon hij als priester van Jupiter (Romeinse God), en werd hierna al snel officier in het leger. Nadat Julius zich had bewezen in de verschillende oorlogen, kon hij zich steeds meer richten op de politiek in Rome.

Hij werd al snel de hoogste rechter van Rome. Hij wilt echter meer. Via het parlement en verschillende veldslagen als legeraanvoerder lukt het hem om dictator te worden en zo over het hele Romeinse Rijk te heersen. Julius Caesar heeft hier alleen niet lang van kunnen genieten. Verschillende mannen zweren samen om hem te vermoorden. Ze staken hem neer met messen waardoor hij op slag dood was. 3 jaar nadat hij keizer werd, in het jaar 44 voor Christus, overleed Julius Caesar op 56-jarige leeftijd.

Zo werkt de app

Caesar in het heden
Ook vandaag de dag zien we nog veel terug van Julius Caesar. Zo is de maand juli bijvoorbeeld naar hem vernoemd! Verder zijn de namen ‘keizer’ en ‘tsaar’ bedacht uit zijn naam, en gebruiken we nog steeds een paar uitspraken van hem in de taal. Voorbeelden zijn ‘Ik kwam, ik zag, ik overwon’ (Veni, vidi, vici) en ‘Verdeel en heers’ (Divide et impera).

Vraag: Hoe werd Julius Caesar zo succesvol?

Antwoord: Door verschillende verbonden te sluiten met belangrijke mannen kon hij telkens een stapje hoger komen. Ook hebben belangrijke overwinningen in de verschillende oorlogen eraan bijgedragen dat men hem steeds belangrijker is gaan vinden.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp