Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Plakkaat van Verlatinge (1581)

Het Plakkaat van Verlatinge (1581) is een enorm belangrijke gebeurtenis in de Nederlandse Opstand tegen Spanje.

Hiermee verklaarden de Nederlandse gewesten zich officieel zelfstandig van koning Filips II.

Dit gaf de basis voor het Nederland zoals we dat nu kennen! Wat stond er precies in en wat ging er allemaal aan vooraf? Mr. Chadd zocht het voor je uit!

plakkaat van verlatinge

Nederlandse Opstand

Het Plakkaat van Verlatinge, ook wel Acte van Verlatinghe genoemd, kwam tot stand in een periode waarin de Nederlandse gewesten in een felle oorlog zaten met Spanje. Op dat moment was Spanje namelijk een wereldmacht met grote gebieden in heel Europa. De Nederlandse gewesten kwamen echter in opstand omdat ze vonden dat ze te veel onderdrukt werden door de Spaanse koning Filips II. Dit wordt ook wel de Nederlandse Opstand genoemd.

Vogelvrijverklaring Willem van Oranje

in 1580 verklaart koning Filips II Willem van Oranje vogelvrij. Willem van Oranje was namelijk de leider van de Nederlandse Opstand en Filips II wilde maar wat graag van hem af. Hierdoor besloot hij hem vogelvrij te verklaren, wat betekende dat iedereen hem mocht vermoorden zonder daarvoor gestraft te worden.

Tekst

Hier waren de Nederlandse gewesten het natuurlijk totaal niet mee eens. Als reactie op de vogelvrijverklaring van Willem van Oranje, besloten ze daarom Filips II officieel af te zweren als koning. Dit betekende dat ze hem niet meer erkenden als koning. Dit werd opgeschreven in het Plakkaat van Verlatinge (1581). In de tekst stond dat een vorst is aangesteld door God, maar dat hij mag worden afgezet als hij zijn onderdanen onderdrukt. Een vorst moet namelijk zijn onderdanen beschermen en mag niet eisen dat ze onderdanig zijn en als slaven moeten dienen. Het volk sluit een contract met de vorst, waarin de rechten van de onderdanen zijn vastgelegd.

Obama

In 2014 kwam Barack Obama, toenmalig president van de Verenigde Staten, op bezoek in Nederland. Premier Mark Rutte kon er toen niet omheen om ook het Plakkaat van Verlatinge aan hem te laten zien. Het wordt namelijk beschouwd als de voorloper van de Amerikaanse grondwet!

Oefenvraag

Waarom wordt het Plakkaat van Verlatinge gezien als de grondlegging van Nederland?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De Nederlandse Opstand

De Honderdjarige Oorlog

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}