fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het Plakkaat van Verlatinge (1581) is een enorm belangrijke gebeurtenis in de Nederlandse Opstand tegen Spanje.

Hiermee verklaarden de Nederlandse gewesten zich officieel zelfstandig van koning Filips II.

Dit gaf de basis voor het Nederland zoals we dat nu kennen! Wat stond er precies in en wat ging er allemaal aan vooraf? Mr. Chadd zocht het voor je uit!

plakkaat van verlatinge
Nederlandse Opstand
Het Plakkaat van Verlatinge, ook wel Acte van Verlatinghe genoemd, kwam tot stand in een periode waarin de Nederlandse gewesten in een felle oorlog zaten met Spanje. Op dat moment was Spanje namelijk een wereldmacht met grote gebieden in heel Europa. De Nederlandse gewesten kwamen echter in opstand omdat ze vonden dat ze te veel onderdrukt werden door de Spaanse koning Filips II. Dit wordt ook wel de Nederlandse Opstand genoemd.

Vogelvrijverklaring Willem van Oranje
in 1580 verklaart koning Filips II Willem van Oranje vogelvrij. Willem van Oranje was namelijk de leider van de Nederlandse Opstand en Filips II wilde maar wat graag van hem af. Hierdoor besloot hij hem vogelvrij te verklaren, wat betekende dat iedereen hem mocht vermoorden zonder daarvoor gestraft te worden.


Tekst
Hier waren de Nederlandse gewesten het natuurlijk totaal niet mee eens. Als reactie op de vogelvrijverklaring van Willem van Oranje, besloten ze daarom Filips II officieel af te zweren als koning. Dit betekende dat ze hem niet meer erkenden als koning. Dit werd opgeschreven in het Plakkaat van Verlatinge (1581). In de tekst stond dat een vorst is aangesteld door God, maar dat hij mag worden afgezet als hij zijn onderdanen onderdrukt. Een vorst moet namelijk zijn onderdanen beschermen en mag niet eisen dat ze onderdanig zijn en als slaven moeten dienen. Het volk sluit een contract met de vorst, waarin de rechten van de onderdanen zijn vastgelegd.

Obama
In 2014 kwam Barack Obama, toenmalig president van de Verenigde Staten, op bezoek in Nederland. Premier Mark Rutte kon er toen niet omheen om ook het Plakkaat van Verlatinge aan hem te laten zien. Het wordt namelijk beschouwd als de voorloper van de Amerikaanse grondwet!

Oefenvraag
Waarom wordt het Plakkaat van Verlatinge gezien als de grondlegging van Nederland?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp