Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Nijverheid

De 17e eeuw wordt in Nederland ook wel de Gouden Eeuw genoemd.

Nederland was toen een groot handelsland en had veel macht over de hele wereld. Vaak wordt daarbij gezegd dat de ‘nijverheid’ in Nederland in die eeuw ook opbloeide.

Maar wat is dat nou eigenlijk, nijverheid? Mr. Chadd legt het je uit.

Nijverheid

Met nijverheid bedoelen we in het kort beroepen waarbij iets gemaakt of bewerkt wordt. Grondstoffen, bijvoorbeeld katoen, hout, olie en dergelijke, worden omgezet in een product wat verkocht kan worden.

Dankzij de vele handel tijdens de Gouden Eeuw kwamen die grondstoffen steeds meer naar Nederland. Daardoor bloeide de nijverheid op. Bovendien zorgden technologische ontwikkelingen ervoor dat zulk werk een stuk makkelijker en sneller kon gaan. Steeds meer mensen kregen dus langzamerhand de mogelijkheid om de nijverheid in te gaan en zich te specialiseren in een bepaald beroep, zoals kleermaker, schoenmaker of wapensmid.

Eigenlijk is nijverheid dus een verzamelnaam voor allerlei beroepen waarbij met de hand producten gemaakt werden. Dit gebeurde vooral tijdens de late middeleeuwen en de paar eeuwen daarna, tot de tijd van de industriële revolutie. Toen kwamen er machines die dit werk overnamen en sneller konden doen.

Wil je nog even oefenen met het begrip nijverheid? Bedenk dan nu zelf nog 3 andere beroepen waarin mensen zich vroeger konden specialiseren.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Industriële revolutie: wat hield het in?

Kapitalisme

Het middeleeuwse leenstelsel

Zo werkt de app

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}