START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Nijverheid

De 17e eeuw wordt in Nederland ook wel de Gouden Eeuw genoemd.

Nederland was toen een groot handelsland en had veel macht over de hele wereld. Vaak wordt daarbij gezegd dat de ‘nijverheid’ in Nederland in die eeuw ook opbloeide.

Maar wat is dat nou eigenlijk, nijverheid? Mr. Chadd legt het je uit.

Nijverheid

Met nijverheid bedoelen we in het kort beroepen waarbij iets gemaakt of bewerkt wordt. Grondstoffen, bijvoorbeeld katoen, hout, olie en dergelijke, worden omgezet in een product wat verkocht kan worden.

Dankzij de vele handel tijdens de Gouden Eeuw kwamen die grondstoffen steeds meer naar Nederland. Daardoor bloeide de nijverheid op. Bovendien zorgden technologische ontwikkelingen ervoor dat zulk werk een stuk makkelijker en sneller kon gaan. Steeds meer mensen kregen dus langzamerhand de mogelijkheid om de nijverheid in te gaan en zich te specialiseren in een bepaald beroep, zoals kleermaker, schoenmaker of wapensmid.

Eigenlijk is nijverheid dus een verzamelnaam voor allerlei beroepen waarbij met de hand producten gemaakt werden. Dit gebeurde vooral tijdens de late middeleeuwen en de paar eeuwen daarna, tot de tijd van de industriële revolutie. Toen kwamen er machines die dit werk overnamen en sneller konden doen.

Wil je nog even oefenen met het begrip nijverheid? Bedenk dan nu zelf nog 3 andere beroepen waarin mensen zich vroeger konden specialiseren.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Industriële revolutie: wat hield het in?

Kapitalisme

Het middeleeuwse leenstelsel

Zo werkt de app

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!