Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Ku Klux Klan

De Ku Klux Klan, wat is dat nou eigenlijk voor organisatie?

Hieronder leggen wij het voor je uit!

Ku Klux Klan

Ontstaan Ku Klux Klan

De Ku Klux Klan (KKK) werd in 1865 opgericht in de Verenigde Staten, direct na afloop van de Amerikaanse Burgeroorlog. Het einde van deze Burgeroorlog betekende namelijk het einde van de slavernij en er kwam een proces op gang waarin de zwarte bevolking van Amerika meer rechten kreeg. Een groep witte mannen, veteranen uit het Amerikaanse leger, richtte de KKK op om verzet te bieden tegen deze extra rechten voor de bevrijde zwarte Amerikanen. Zij waren dus openlijk racistisch en voorstander van blanke suprematie (“ white supremacy ”); blanke mensen hoorden in hun ogen te heersen over gekleurde mensen.

Ook homo’s, joden, katholieken en moslims moesten het ontgelden. Iedereen die niet blank en christelijk was, was een vijand van de KKK.

Angstaanjagende groep

De Ku Klux Klan werd en wordt gezien als een terroristische organisatie. In het begin hulden leden zich in witte spookgewaden en gingen ’s nachts te paard op pad om de zwarte bevolking angst aan te jagen, maar al snel gebruikten ze veel geweld tegen de minderheidsgroepen, onder meer door Afro-Amerikanen aan te vallen en te lynchen.

Tegenwoordig bestaat de Ku Klux Klan nog steeds. Wel is de organisatie een stuk kleiner geworden. Waar het in de jaren na hun oprichting nog honderdduizenden leden had, zijn dat er nu ongeveer 3000. Deze zijn verdeeld in lokale afdelingen.

Oefenvraag

Wat was de precieze reden dat de Ku Klux Klan voor een ‘ white supremacy ’ was?

Wil je nog meer uitleg over de KKK? Probeer onze app of ga voor 1-op-1 bijles !

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Hoe zag slavernij er uit door de eeuwen heen?

De Amerikaanse Burgeroorlog

Abolitionisme

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}