fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De Ku Klux Klan, wat is dat nou eigenlijk voor organisatie?

Hieronder leggen wij het voor je uit!

Ku Klux Klan

Ontstaan Ku Klux Klan
De Ku Klux Klan (KKK) werd in 1865 opgericht in de Verenigde Staten, direct na afloop van de Amerikaanse Burgeroorlog. Het einde van deze Burgeroorlog betekende namelijk het einde van de slavernij en er kwam een proces op gang waarin de zwarte bevolking van Amerika meer rechten kreeg. Een groep witte mannen, veteranen uit het Amerikaanse leger, richtte de KKK op om verzet te bieden tegen deze extra rechten voor de bevrijde zwarte Amerikanen. Zij waren dus openlijk racistisch en voorstander van blanke suprematie (“white supremacy”); blanke mensen hoorden in hun ogen te heersen over gekleurde mensen.
Ook homo’s, joden, katholieken en moslims moesten het ontgelden. Iedereen die niet blank en christelijk was, was een vijand van de KKK.


Angstaanjagende groep
De Ku Klux Klan werd en wordt gezien als een terroristische organisatie. In het begin hulden leden zich in witte spookgewaden en gingen ’s nachts te paard op pad om de zwarte bevolking angst aan te jagen, maar al snel gebruikten ze veel geweld tegen de minderheidsgroepen, onder meer door Afro-Amerikanen aan te vallen en te lynchen.

Tegenwoordig bestaat de Ku Klux Klan nog steeds. Wel is de organisatie een stuk kleiner geworden. Waar het in de jaren na hun oprichting nog honderdduizenden leden had, zijn dat er nu ongeveer 3000. Deze zijn verdeeld in lokale afdelingen.

Oefenvraag
Wat was de precieze reden dat de Ku Klux Klan voor een ‘white supremacy’ was?

Wil je nog meer uitleg over de KKK? Probeer onze app of ga voor 1-op-1 bijles!
Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Zo werkt de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp