fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De Amerikaanse Burgeroorlog

De Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) was een vierjarige burgeroorlog in de Verenigde Staten tussen de Noordelijke en Zuidelijke staten.

Wat waren de oorzaken van deze burgeroorlog? Hoe verliep de oorlog? Mr. Chadd geeft je antwoord op al deze vragen!

de amerikaanse burgeroorlog
Oorzaken
De Amerikaanse Burgeroorlog had verschillende oorzaken. Ten eerste speelde de afschaffing van de slavernij een grote rol. De Noordelijke staten wilden namelijk dat de slavernij zou worden afgeschaft, terwijl de Zuidelijke staten juist voor uitbreiding van de slavernij waren. Verder waren er grote economische verschillen tussen het Noorden en Zuiden. Waar de industrie in de noordelijke staten steeds belangrijker werd, was de agrarische sector nog van cruciaal belang in het Zuiden. Op de plantages in het Zuiden werkten enorm veel slaven, waar de boeren op dat moment niet zonder konden.

Deze conflicten leidden uiteindelijk tot één groot conflict: Wie bepaalt er wat er ging gebeuren? Was het de Amerikaanse overheid of hadden de staten zelf de soevereiniteit om de beslissing over de slavernij te maken?


Abraham Lincoln
Uiteindelijk begon de burgeroorlog met de aanstelling van Abraham Lincoln tot president. Hij wilde de slavernij afschaffen en 11 Zuidelijke Staten besloten hierop om zich los te maken van het Noorden. Ze richtten de Geconfedereerde Staten van Amerika op met een eigen president en grondwet.

In eerste instantie wilde president Lincoln niks weten van een gewapende oorlog met het Zuiden. Na verloop van tijd vielen de Zuidelijke Staten echter de forten van het Noorden aan. Hierdoor was een burgeroorlog onafwendbaar geworden.

Ondanks dat de Zuidelijke Staten een veel kleiner leger hadden wisten ze in de beginfase veel veldslagen te winnen. De slag bij Gettysburg was echter een belangrijk kantelpunt in de burgeroorlog, in het voordeel van het Noorden. De overwinningen volgden elkaar in een rap tempo op en op 9 april 1865 gaven de Zuidelijke Staten zich uiteindelijk over. De Zuidelijke Staten werden weer bij de rest van de staten toegevoegd en de slavernij werd overal afgeschaft. Veel boeren uit het Zuiden gingen failliet en de economische verschillen werden nog groter dan dat ze al waren.

Oefenvraag
Noem 3 oorzaken van de Amerikaanse Burgeroorlog?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp