START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De Amerikaanse Burgeroorlog

De Amerikaanse Burgeroorlog

De Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) was een vierjarige burgeroorlog in de Verenigde Staten tussen de Noordelijke en Zuidelijke staten.

Wat waren de oorzaken van deze burgeroorlog? Hoe verliep de oorlog? Mr. Chadd geeft je antwoord op al deze vragen!

de amerikaanse burgeroorlog

Oorzaken

De Amerikaanse Burgeroorlog had verschillende oorzaken. Ten eerste speelde de afschaffing van de slavernij een grote rol. De Noordelijke staten wilden namelijk dat de slavernij zou worden afgeschaft, terwijl de Zuidelijke staten juist voor uitbreiding van de slavernij waren. Verder waren er grote economische verschillen tussen het Noorden en Zuiden. Waar de industrie in de noordelijke staten steeds belangrijker werd, was de agrarische sector nog van cruciaal belang in het Zuiden. Op de plantages in het Zuiden werkten enorm veel slaven, waar de boeren op dat moment niet zonder konden.

Deze conflicten leidden uiteindelijk tot één groot conflict: Wie bepaalt er wat er ging gebeuren? Was het de Amerikaanse overheid of hadden de staten zelf de soevereiniteit om de beslissing over de slavernij te maken?

Abraham Lincoln

Uiteindelijk begon de burgeroorlog met de aanstelling van Abraham Lincoln tot president. Hij wilde de slavernij afschaffen en 11 Zuidelijke Staten besloten hierop om zich los te maken van het Noorden. Ze richtten de Geconfedereerde Staten van Amerika op met een eigen president en grondwet.

In eerste instantie wilde president Lincoln niks weten van een gewapende oorlog met het Zuiden. Na verloop van tijd vielen de Zuidelijke Staten echter de forten van het Noorden aan. Hierdoor was een burgeroorlog onafwendbaar geworden.

Ondanks dat de Zuidelijke Staten een veel kleiner leger hadden wisten ze in de beginfase veel veldslagen te winnen. De slag bij Gettysburg was echter een belangrijk kantelpunt in de burgeroorlog, in het voordeel van het Noorden. De overwinningen volgden elkaar in een rap tempo op en op 9 april 1865 gaven de Zuidelijke Staten zich uiteindelijk over. De Zuidelijke Staten werden weer bij de rest van de staten toegevoegd en de slavernij werd overal afgeschaft. Veel boeren uit het Zuiden gingen failliet en de economische verschillen werden nog groter dan dat ze al waren.

Oefenvraag

Noem 3 oorzaken van de Amerikaanse Burgeroorlog?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Ku Klux Klan

Hoe zag slavernij er uit door de eeuwen heen? En hoe kwam het ten einde?

Abolitionisme

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!