Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

De Amerikaanse Burgeroorlog

De Amerikaanse Burgeroorlog

De Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) was een vierjarige burgeroorlog in de Verenigde Staten tussen de Noordelijke en Zuidelijke staten.

Wat waren de oorzaken van deze burgeroorlog? Hoe verliep de oorlog? Mr. Chadd geeft je antwoord op al deze vragen!

de amerikaanse burgeroorlog

Oorzaken

De Amerikaanse Burgeroorlog had verschillende oorzaken. Ten eerste speelde de afschaffing van de slavernij een grote rol. De Noordelijke staten wilden namelijk dat de slavernij zou worden afgeschaft, terwijl de Zuidelijke staten juist voor uitbreiding van de slavernij waren. Verder waren er grote economische verschillen tussen het Noorden en Zuiden. Waar de industrie in de noordelijke staten steeds belangrijker werd, was de agrarische sector nog van cruciaal belang in het Zuiden. Op de plantages in het Zuiden werkten enorm veel slaven, waar de boeren op dat moment niet zonder konden.

Deze conflicten leidden uiteindelijk tot één groot conflict: Wie bepaalt er wat er ging gebeuren? Was het de Amerikaanse overheid of hadden de staten zelf de soevereiniteit om de beslissing over de slavernij te maken?

Abraham Lincoln

Uiteindelijk begon de burgeroorlog met de aanstelling van Abraham Lincoln tot president. Hij wilde de slavernij afschaffen en 11 Zuidelijke Staten besloten hierop om zich los te maken van het Noorden. Ze richtten de Geconfedereerde Staten van Amerika op met een eigen president en grondwet.

In eerste instantie wilde president Lincoln niks weten van een gewapende oorlog met het Zuiden. Na verloop van tijd vielen de Zuidelijke Staten echter de forten van het Noorden aan. Hierdoor was een burgeroorlog onafwendbaar geworden.

Ondanks dat de Zuidelijke Staten een veel kleiner leger hadden wisten ze in de beginfase veel veldslagen te winnen. De slag bij Gettysburg was echter een belangrijk kantelpunt in de burgeroorlog, in het voordeel van het Noorden. De overwinningen volgden elkaar in een rap tempo op en op 9 april 1865 gaven de Zuidelijke Staten zich uiteindelijk over. De Zuidelijke Staten werden weer bij de rest van de staten toegevoegd en de slavernij werd overal afgeschaft. Veel boeren uit het Zuiden gingen failliet en de economische verschillen werden nog groter dan dat ze al waren.

Oefenvraag

Noem 3 oorzaken van de Amerikaanse Burgeroorlog?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Ku Klux Klan

Hoe zag slavernij er uit door de eeuwen heen? En hoe kwam het ten einde?

Abolitionisme

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}