fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Karel V (1500-1558) was een Habsburgse keizer die heerste over een gigantisch rijk in Europa.

Hieronder vielen ook de gewesten die later de Nederlandse Republiek zouden vormen.

Maar weten we eigenlijk wie Karel V was? Check het in dit artikel!

Keizer Karel V
Wereldrijk
Vanaf 1515 regeerde Karel de Vijfde als landvorst over de Nederlanden. Dit was echter lang niet het enige land die onder zijn bewind viel. Het rijk van Karel V was op zijn top namelijk groter dan het vroegere Romeinse Rijk! Grote delen van Midden- en Zuid-Europa, en zelfs stukken in Afrika en Centraalโ€“Amerika werden regeert door Karel V. Het werd dan ook een rijk genoemd ‘waar de zon nooit onderging’.


De Nederlanden
Als we kijken naar zijn periode in de Nederlanden, dan kunnen we zien dat hij in twee opzichten een grote rol heeft gespeeld. Ten eerste was Karel V een streng gelovige Katholiek. Hij voerde in die tijd dan ook een strenge religieuze politiek die gericht was op het onderdrukken van het groeiende protestantisme in ons land. Berucht was het instellen van de inquisitie, die ervoor moest zorgen dat alle protestanten opgespoord en vervolgd werd in de Nederlanden.

Verder heeft Karel V een grote rol gespeeld in de centralisering van de politiek. Om de Nederlanden goed te kunnen besturen vond de keizer het noodzakelijk om de politiek te reorganiseren en alles vanuit Brussel te regelen. Deze centrale bestuursorganen werden ook wel de Collaterale Raden genoemd.

Machtsoverdracht
Op 25 oktober 1555 eindigde de regeerperiode van Karel V als heer van de Nederlanden. Zijn zoon Filips II nam de macht van hem over die ook een grote rol heeft gespeeld in de vorming van ons land.

Oefenvraag: Op welke verschillende manieren heeft keizer Karel V een rol gespeeld in het onderdrukken van het protestantisme?

โ€‹

โ€‹
 
โ€‹
 
โ€‹
 
โ€‹
Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je โ€˜wordโ€™ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp