START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Keizer Karel V: wie was hij eigenlijk?

Karel V (1500-1558) was een Habsburgse keizer die heerste over een gigantisch rijk in Europa.

Hieronder vielen ook de gewesten die later de Nederlandse Republiek zouden vormen.

Maar weten we eigenlijk wie Karel V was? Check het in dit artikel!

Keizer Karel V

Wereldrijk

Vanaf 1515 regeerde Karel de Vijfde als landvorst over de Nederlanden. Dit was echter lang niet het enige land die onder zijn bewind viel. Het rijk van Karel V was op zijn top namelijk groter dan het vroegere Romeinse Rijk! Grote delen van Midden- en Zuid-Europa, en zelfs stukken in Afrika en Centraal–Amerika werden regeert door Karel V. Het werd dan ook een rijk genoemd ‘ waar de zon nooit onderging’.

De Nederlanden

Als we kijken naar zijn periode in de Nederlanden, dan kunnen we zien dat hij in twee opzichten een grote rol heeft gespeeld. Ten eerste was Karel V een streng gelovige Katholiek. Hij voerde in die tijd dan ook een strenge religieuze politiek die gericht was op het onderdrukken van het groeiende protestantisme in ons land. Berucht was het instellen van de inquisitie, die ervoor moest zorgen dat alle protestanten opgespoord en vervolgd werd in de Nederlanden.

Verder heeft Karel V een grote rol gespeeld in de centralisering van de politiek. Om de Nederlanden goed te kunnen besturen vond de keizer het noodzakelijk om de politiek te reorganiseren en alles vanuit Brussel te regelen. Deze centrale bestuursorganen werden ook wel de Collaterale Raden genoemd.

Machtsoverdracht

Op 25 oktober 1555 eindigde de regeerperiode van Karel V als heer van de Nederlanden. Zijn zoon Filips II nam de macht van hem over die ook een grote rol heeft gespeeld in de vorming van ons land.

Oefenvraag
Op welke verschillende manieren heeft keizer Karel V een rol gespeeld in het onderdrukken van het protestantisme?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden

De Nederlandse Opstand

De Honderdjarige Oorlog

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!