fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Jeanne d’Arc: wie was dat?

Jeanne d’Arc (1412-1434) is één van de meest bekende vrouwen uit de geschiedenis!

Waarom? Wie was ze nou precies? Wat heeft ze gedaan dat ze zo bekend werd? Mr. Chadd legt het voor je uit!

jeanne d'arc

Jeanne d’Arc werd in Frankrijk geboren als een eenvoudig boerenmeisje. Er gaan echter verhalen rond dat ze stemmen in haar hoofd hoorde dat het Franse land moest worden bevrijd van de Engelsen! Er was op dat moment namelijk een zware strijd aan de gang waarbij de Engelsen een groot deel van Noord-Frankrijk bezet hielden.


Als 17-jarig meisje overtuigde Jeanne d’Arc koning Karel VII ervan om een leger met haar mee te sturen om de stad Orléans te veroveren. Ze verkleedde zich in mannenkleding en spoorde het leger aan om uiteindelijk de Engelsen te verslaan. Dit was echter nog zeker niet het einde. Steeds meer Fransen geloofden dat Jeanne d’Arc ook echt door God gestuurd is en de Fransen voelden zich sterker en sterker. Uiteindelijk veroverde ze met haar leger de stad Reims zodat koning Karel VII zich officieel kon kronen tot koning van Frankrijk. De mythe om Jeanne d’Arc is compleet.

Frankrijk was echter nog niet helemaal veroverd. Jeanne spoorde haar leger aan om nog een keer ten strijde te trekken om ook Parijs te veroveren. De tegenstand was alleen groter dan verwacht en Jeanne werd gevangen genomen en uitgeleverd aan de Engelsen. Na een kort proces verklaarden de rechters haar schuldig aan ketterij en werd Jeanne d’Arc op de brandstapel gegooid. Het was namelijk verboden om te zeggen dat je door God gestuurd was. Bovendien mocht je als vrouw niet lopen in mannenkleding.

Zo werkt de app

Ondanks de dood van Jeanne was het moreel van de Fransen hoger dan ooit. De overwinningen volgden elkaar in een rap tempo op wat uiteindelijk leidde het tot het einde van de Honderdjarige Oorlog in het voordeel van de Fransen. Jeanne d’Arc heeft dit einde helaas niet meer mee kunnen maken. Toch blijft ze voor altijd een heldin voor de Fransen.

En nu jij!
Test je kennis door deze oefenvraag te beantwoorden!

Hoe heeft Jeanne d’Arc ervoor gezorgd dat de Honderdjarige Oorlog in het voordeel van de Fransen is beslist?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp