START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Israël-Palestina conflict

Israël-Palestina conflict

Misschien heb je op TV wel eens beelden gezien van aanslagen in Israël en Palestina, er speelt in deze landen een langlopend en gewelddadig conflict.

Tussen welke landen en groepen speelt dit conflict precies? Wat waren de oorzaken van dit conflict? En wat is er precies gebeurd tussen Israël en Palestina de afgelopen eeuw?

Arabisch-Palestina en Joods-Israël

Sinds het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk na de Eerste Wereldoorlog was er sprake van een groot politiek probleem in het gebied wat gedurende de geschiedenis Palestina heette. Dit grondgebied was onder een Brits ‘mandaat’ (tijdelijk bestuur) gevallen, de Britten hadden echter zowel beloftes aan Joden (waarvan een grote groep een eigen staat verlangde) en Arabische Palestijnen (die niet zomaar hun land wilden opgeven zodat daar een staat gevestigd kon worden). Hierdoor ontstond een lastige situatie, omdat beide partijen vonden dat de Britten hun beloftes niet na kwamen. In 1936-1939 ontstonden er gevechten tussen Arabieren en Joden die door de Britten de kop in werden gedrukt. Waar Joden en Palestijnen eerst nog samen in het Britse mandaatgebied hadden gewoond werd er na 1939 een rapport uitgebracht waarin verteld werd dat de problemen het beste opgelost konden worden door middel van een tweestatenoplossing: binnen het mandaatgebied zou een Israëlische en een Palestijnse staat moeten komen. Dit idee kwam na de Tweede Wereldoorlog in een stroomversnelling. De Westerse landen voelden zich schuldig dat zij de Holocaust niet hadden kunnen stoppen, en wilden de ‘zionisten’ (voorstanders van een onafhankelijke Israëlische staat) hun zin geven.

Oprichting Joodse staat Israël

In 1948 werd eenzijdig de Joodse staat Israël opgericht. Eenzijdig wil zeggen: de Joden in Israël verklaarden zich (gesteund door de Westerse landen en een VN resolutie) onafhankelijk, maar werden niet geaccepteerd door de Arabische landen. De Arabische Liga, verbond van Arabische landen zoals Egypte, Jordanië en Irak, hadden in 1947 al aangekondigd dat zij de oprichting van deze Joodse staat op hun grondgebied niet zouden laten gebeuren. In 1948 brak er dan ook weer oorlog uit. Deze liep echter positief voor Israël, terwijl de nieuwe Palestijnse regering eigenlijk in handen was gekomen van Egypte, en een deel van het land aan de Jordaanoever werd ingelijfd door Jordanië. Hiermee leek een onafhankelijke Palestijnse staat onafhankelijk.

Zo werkt de app

Oprichting PLO

In 1964 werd de PLO oftewel de Palestinian Liberation Organization opgericht, die blies de hoop voor een onafhankelijk Palestina nieuw leven in. Toen Israël in 1967 tijdens de ‘Zesdaagse Oorlog’ meer Palestijnse gebieden bezette ontstond er in Palestina meer nationalisme: een grotere wens voor een Palestijnse staat, hierop kregen zij ook weer meer steun van de andere Arabische landen. In 1973 leed Israël een nederlaag tijdens de Yom Kippoer oorlog tegen Egypte en Syrië. Omdat niemand van deze oorlogen veel beter was geworden streefde de Egyptische president vrede met Israël na. Daar hoorde ook erkenning van Israël bij, de Arabische landen namen hem dit niet in dank af, de PLO en andere Arabische landen verwierpen dit nieuwe vredesakkoord. Er waren nieuwe gevechten in de jaren ‘80 tot in 1988 de PLO beloofde te streven naar vrede en een onafhankelijke staat Palestina uitriep. De strijd werd echter voortgezet door het nieuwe Hamas, dat strijdt voor een volledige onafhankelijke staat Palestina, en tegen de tweestatenoplossing. Tegenwoordig zijn er nog steeds aanslagen van beide kanten, de Israëlieten en Palestijnen verschillen nog steeds van mening over onder meer de verdeling van heilige steden en plaatsen, het opvangen van vluchtelingen, en de nationale veiligheid.

Oefenvraag

Op welke manier droegen de Britten tijdens hun mandaatperiode bij aan het ontstaan van het conflict tussen Israël en Palestina?

Antwoord: De Britten hadden zowel aan de Arabieren als aan de Joden tegenstrijdige beloftes gedaan. Op die manier konden ze die beide niet werkelijk nakomen, en was het een oorzaak van ontevredenheid onder de gehele bevolking. Ook droeg het bij aan het Arabische wantrouwen van de Westerse wereld.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De Irak oorlog

De Tweede Wereldoorlog

Het jodendom

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!