fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Israël-Palestina conflict

Misschien heb je op TV wel eens beelden gezien van aanslagen in Israël en Palestina, er speelt in deze landen een langlopend en gewelddadig conflict.

Tussen welke landen en groepen speelt dit conflict precies? Wat waren de oorzaken van dit conflict? En wat is er precies gebeurd tussen Israël en Palestina de afgelopen eeuw?

Arabisch-Palestina en Joods-Israël
Sinds het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk na de Eerste Wereldoorlog was er sprake van een groot politiek probleem in het gebied wat gedurende de geschiedenis Palestina heette. Dit grondgebied was onder een Brits ‘mandaat’ (tijdelijk bestuur) gevallen, de Britten hadden echter zowel beloftes aan Joden (waarvan een grote groep een eigen staat verlangde) en Arabische Palestijnen (die niet zomaar hun land wilden opgeven zodat daar een staat gevestigd kon worden). Hierdoor ontstond een lastige situatie, omdat beide partijen vonden dat de Britten hun beloftes niet na kwamen. In 1936-1939 ontstonden er gevechten tussen Arabieren en Joden die door de Britten de kop in werden gedrukt. Waar Joden en Palestijnen eerst nog samen in het Britse mandaatgebied hadden gewoond werd er na 1939 een rapport uitgebracht waarin verteld werd dat de problemen het beste opgelost konden worden door middel van een tweestatenoplossing: binnen het mandaatgebied zou een Israëlische en een Palestijnse staat moeten komen. Dit idee kwam na de Tweede Wereldoorlog in een stroomversnelling. De Westerse landen voelden zich schuldig dat zij de Holocaust niet hadden kunnen stoppen, en wilden de ‘zionisten’ (voorstanders van een onafhankelijke Israëlische staat) hun zin geven.

Oprichting Joodse staat Israël
In 1948 werd eenzijdig de Joodse staat Israël opgericht. Eenzijdig wil zeggen: de Joden in Israël verklaarden zich (gesteund door de Westerse landen en een VN resolutie) onafhankelijk, maar werden niet geaccepteerd door de Arabische landen. De Arabische Liga, verbond van Arabische landen zoals Egypte, Jordanië en Irak, hadden in 1947 al aangekondigd dat zij de oprichting van deze Joodse staat op hun grondgebied niet zouden laten gebeuren. In 1948 brak er dan ook weer oorlog uit. Deze liep echter positief voor Israël, terwijl de nieuwe Palestijnse regering eigenlijk in handen was gekomen van Egypte, en een deel van het land aan de Jordaanoever werd ingelijfd door Jordanië. Hiermee leek een onafhankelijke Palestijnse staat onafhankelijk.

Zo werkt de app

Oprichting PLO
In 1964 werd de PLO oftewel de Palestinian Liberation Organization opgericht, die blies de hoop voor een onafhankelijk Palestina nieuw leven in. Toen Israël in 1967 tijdens de ‘Zesdaagse Oorlog’ meer Palestijnse gebieden bezette ontstond er in Palestina meer nationalisme: een grotere wens voor een Palestijnse staat, hierop kregen zij ook weer meer steun van de andere Arabische landen. In 1973 leed Israël een nederlaag tijdens de Yom Kippoer oorlog tegen Egypte en Syrië. Omdat niemand van deze oorlogen veel beter was geworden streefde de Egyptische president vrede met Israël na. Daar hoorde ook erkenning van Israël bij, de Arabische landen namen hem dit niet in dank af, de PLO en andere Arabische landen verwierpen dit nieuwe vredesakkoord. Er waren nieuwe gevechten in de jaren ‘80 tot in 1988 de PLO beloofde te streven naar vrede en een onafhankelijke staat Palestina uitriep. De strijd werd echter voortgezet door het nieuwe Hamas, dat strijdt voor een volledige onafhankelijke staat Palestina, en tegen de tweestatenoplossing. Tegenwoordig zijn er nog steeds aanslagen van beide kanten, de Israëlieten en Palestijnen verschillen nog steeds van mening over onder meer de verdeling van heilige steden en plaatsen, het opvangen van vluchtelingen, en de nationale veiligheid.

Oefenvraag
Op welke manier droegen de Britten tijdens hun mandaatperiode bij aan het ontstaan van het conflict tussen Israël en Palestina?

Antwoord: De Britten hadden zowel aan de Arabieren als aan de Joden tegenstrijdige beloftes gedaan. Op die manier konden ze die beide niet werkelijk nakomen, en was het een oorzaak van ontevredenheid onder de gehele bevolking. Ook droeg het bij aan het Arabische wantrouwen van de Westerse wereld.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Tristan.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp