Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

De Irak oorlog

Op 20 maart 2003 viel, onder leiding van Amerika en Engeland, een internationaal leger Irak binnen.

Hiermee begon de zogenoemde Irakoorlog. Maar wat waren eigenlijk de oorzaken van deze oorlog en hoe liep het af? Mr. Chadd legt het je uit!

De Irak oorlog

Waarom werd Irak binnengevallen door o.a. de Amerikanen?

Er waren verschillende redenen voor de Verenigde Staten, onder leiding van President Bush, om Irak binnen te vallen. Vaak wordt de link gelegd met 9/11 en de aanslagen van die dag, maar de Amerikaanse overheid noemde meerdere redenen:

  • Irak zou inderdaad steun bieden aan terroristische organisaties zoals Al-Qaida, de groepering die achter de aanslagen van 9/11 zat.
  • Irak zou kernwapens en andere massavernietigingswapens in bezit hebben.
  • De politieke leider van Irak, Saddam Hoessein, zou zijn bevolking onderdrukken en vermoorden.

De Invasie

De invasie had al snel succes. Op 1 mei 2003, iets meer dan een maand nadat de eerste soldaten het land waren binnengevallen, was de regering van Hoessein officieel gevallen. Hoessein zelf werd drieënhalf jaar later, op 30 september 2006, opgehangen door de nieuwe regering.

Vanaf mei 2003 brak er een nieuwe fase aan in Irak. De Amerikanen namen de leiding over en probeerden een democratie te creëren. Dit ging alleen niet zonder slag of stoot; Iraakse opstandelingen, vaak aanhangers van Hoessein, voerden aanslagen, gijzelingen en onthoofdingen uit. Uiteindelijk zijn in deze fase na de oorlog meer slachtoffers gevallen dan in de oorlog zelf.

Kritiek op de Irakoorlog

Er is veel kritiek geweest op de Irakoorlog. Veel politici en burgers vonden de oorlog onnodig en hadden liever gezien dat er geen invasie was geweest. Onder hen was bijvoorbeeld Barack Obama, die een aantal jaar later president zou worden. Onder zijn leiding verlieten de laatste Amerikaanse troepen in 2011 Irak. In totaal kwamen bijna 4500 Amerikanen om het leven.

Wil je nog even oefenen met de Irakoorlog? Beantwoord dan onderstaande vraag!

Noem 2 redenen die de Verenigde Staten gaven voor het invallen van Irak.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Dominotheorie en het Amerikaanse Vietnambeleid

Wapenwedloop

Koude Oorlog: waar draaide dit om?

Zo werkt onze app

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}