fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Op 20 maart 2003 viel, onder leiding van Amerika en Engeland, een internationaal leger Irak binnen.

Hiermee begon de zogenoemde Irakoorlog. Maar wat waren eigenlijk de oorzaken van deze oorlog en hoe liep het af? Mr. Chadd legt het je uit!

De Irak oorlog

Waarom werd Irak binnengevallen door o.a. de Amerikanen?
Er waren verschillende redenen voor de Verenigde Staten, onder leiding van President Bush, om Irak binnen te vallen. Vaak wordt de link gelegd met 9/11 en de aanslagen van die dag, maar de Amerikaanse overheid noemde meerdere redenen:

  • Irak zou inderdaad steun bieden aan terroristische organisaties zoals Al-Qaida, de groepering die achter de aanslagen van 9/11 zat.
  • Irak zou kernwapens en andere massavernietigingswapens in bezit hebben.
  • De politieke leider van Irak, Saddam Hoessein, zou zijn bevolking onderdrukken en vermoorden.


De Invasie
De invasie had al snel succes. Op 1 mei 2003, iets meer dan een maand nadat de eerste soldaten het land waren binnengevallen, was de regering van Hoessein officieel gevallen. Hoessein zelf werd drieënhalf jaar later, op 30 september 2006, opgehangen door de nieuwe regering.
Vanaf mei 2003 brak er een nieuwe fase aan in Irak. De Amerikanen namen de leiding over en probeerden een democratie te creëren. Dit ging alleen niet zonder slag of stoot; Iraakse opstandelingen, vaak aanhangers van Hoessein, voerden aanslagen, gijzelingen en onthoofdingen uit. Uiteindelijk zijn in deze fase na de oorlog meer slachtoffers gevallen dan in de oorlog zelf.

Kritiek op de Irakoorlog
Er is veel kritiek geweest op de Irakoorlog. Veel politici en burgers vonden de oorlog onnodig en hadden liever gezien dat er geen invasie was geweest. Onder hen was bijvoorbeeld Barack Obama, die een aantal jaar later president zou worden. Onder zijn leiding verlieten de laatste Amerikaanse troepen in 2011 Irak. In totaal kwamen bijna 4500 Amerikanen om het leven.

Wil je nog even oefenen met de Irakoorlog? Beantwoord dan onderstaande vraag!

Noem 2 redenen die de Verenigde Staten gaven voor het invallen van Irak.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Zo werkt onze app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp