START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De Irak oorlog

Op 20 maart 2003 viel, onder leiding van Amerika en Engeland, een internationaal leger Irak binnen.

Hiermee begon de zogenoemde Irakoorlog. Maar wat waren eigenlijk de oorzaken van deze oorlog en hoe liep het af? Mr. Chadd legt het je uit!

De Irak oorlog

Waarom werd Irak binnengevallen door o.a. de Amerikanen?

Er waren verschillende redenen voor de Verenigde Staten, onder leiding van President Bush, om Irak binnen te vallen. Vaak wordt de link gelegd met 9/11 en de aanslagen van die dag, maar de Amerikaanse overheid noemde meerdere redenen:

  • Irak zou inderdaad steun bieden aan terroristische organisaties zoals Al-Qaida, de groepering die achter de aanslagen van 9/11 zat.
  • Irak zou kernwapens en andere massavernietigingswapens in bezit hebben.
  • De politieke leider van Irak, Saddam Hoessein, zou zijn bevolking onderdrukken en vermoorden.

De Invasie

De invasie had al snel succes. Op 1 mei 2003, iets meer dan een maand nadat de eerste soldaten het land waren binnengevallen, was de regering van Hoessein officieel gevallen. Hoessein zelf werd drieënhalf jaar later, op 30 september 2006, opgehangen door de nieuwe regering.

Vanaf mei 2003 brak er een nieuwe fase aan in Irak. De Amerikanen namen de leiding over en probeerden een democratie te creëren. Dit ging alleen niet zonder slag of stoot; Iraakse opstandelingen, vaak aanhangers van Hoessein, voerden aanslagen, gijzelingen en onthoofdingen uit. Uiteindelijk zijn in deze fase na de oorlog meer slachtoffers gevallen dan in de oorlog zelf.

Kritiek op de Irakoorlog

Er is veel kritiek geweest op de Irakoorlog. Veel politici en burgers vonden de oorlog onnodig en hadden liever gezien dat er geen invasie was geweest. Onder hen was bijvoorbeeld Barack Obama, die een aantal jaar later president zou worden. Onder zijn leiding verlieten de laatste Amerikaanse troepen in 2011 Irak. In totaal kwamen bijna 4500 Amerikanen om het leven.

Wil je nog even oefenen met de Irakoorlog? Beantwoord dan onderstaande vraag!

Noem 2 redenen die de Verenigde Staten gaven voor het invallen van Irak.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Dominotheorie en het Amerikaanse Vietnambeleid

Wapenwedloop

Koude Oorlog: waar draaide dit om?

Zo werkt onze app

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!