START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Het raadsel van de Rijksdagbrand (1933)

Het raadsel van de Rijksdagbrand (1933)

Op 27 februari 1933 woede in het Rijksdaggebouw in Berlijn een heftige brand.

Door deze gebeurtenis kon Hitler de macht naar zich toe trekken. Hoe zit dit precies? Mr. Chadd legt het graag uit!

het raadsel van de rijksdagbrand

De brand

Begin 1933 was Hitler aan de macht gekomen in Duitsland. Hitler en zijn partij, de NSDAP, waren fel tegenstander van het communisme. Zij hadden in de Rijksdag al meerdere conflicten gehad met communistische partijen. Vervolgens werd het de avond van 27 februari en ontdekten agenten meerdere kleine brandjes in het Rijksdaggebouw. Meteen werd de brandweer gebeld. In het gebouw troffen agenten ook een man aan met een ontbloot bovenlichaam. De agenten arresteerden hem en namen hem mee naar het politiebureau. Later bleek dat het om de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe ging.

Beschuldiging

Voor de NSDAP was het duidelijk dat het om brandstichting ging. Volgens Hitler zou de brand het begin zijn van een communistische revolutie. Hitler legde de schuld van de brand dus bij de communisten en zette de gebeurtenis in als propagandamiddel voor zijn eigen partij. De Duitse bevolking geloofde dit en bij de verkiezingen in maart 1933 behaalde de NSDAP een klinkende overwinning. Doordat de NSDAP toen de grootste partij van Duitsland werd, kon Hitler de grondwet buiten werking stellen. De fundamentele rechten werden toen ook afgeschaft, wat betekende dat alle tegenstanders van de NSDAP zomaar gearresteerd konden worden. Uiteindelijk was de NSDAP de enige toegestane partij in Duitsland. Van der Lubbe werd ter dood veroordeeld en op 14 januari 1934 onthoofd.

Zo werkt de app

Wie was de dader?

Er is vandaag de dag nog steeds twijfel over wie de aanstichter van de Rijksdagbrand was. Was het wel Marinus van der Lubbe? Zo ja, heeft hij zijn daad dan daadwerkelijk zonder hulp bedacht en uitgevoerd? Er zijn ook theorieën die stellen dat de brand bewust gesticht is door de nazi’s, om de schuld op de communisten te schuiven en zo voor eens en altijd af te kunnen rekenen met de communistische tegenwerking van het nazibewind. Hoewel er veel onduidelijkheid is over de Rijksdagbrand en het voer is voor complottheorieën, is wel duidelijk dat de brand uiteindelijk positief uitpakte voor de NSDAP en Hitler.

Oefenvraag

Hoe probeerden Hitler en de NSDAP voordeel te halen uit de Rijksdagbrand?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Communisme

De Tweede Wereldoorlog

Eerste en Tweede Wereldoorlog: waar vind ik informatie?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!