fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Grote Volksverhuizing

De Grote Volksverhuizing vond plaats tussen de 2e en 5e eeuw en betekende het einde van het West-Romeinse Rijk.

Meerdere stammen in Europa trokken de grenzen van het West-Romeinse Rijk binnen en vestigden zich binnen de grenzen. Maar waarom heet het de Grote Volksverhuizing? En hoe kon dit opeens gebeuren? Mr. Chadd legt het voor je uit!

de grote volksverhuizing
Het Romeinse Rijk werd op een gegeven moment opgedeeld in het Oost-Romeinse Rijk en het West-Romeinse Rijk. Waar het Oost-Romeinse Rijk nog erg sterk was en nog vele eeuwen bestond, verzwakte het West-Romeinse Rijk al snel. Het West-Romeinse Rijk had in het begin nog grote gebieden in Engeland, Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië en delen van Oost-Europa. Door geldproblemen en politieke chaos werd het echter steeds moeilijker om dit enorme rijk te besturen.


De Hunnen
Bovendien kwamen vanuit Azië de Hunnen op. Deze groep was enorm gewelddadig en veroverden in een snel tempo grote delen van Oost-Europa. De Germaanse stammen die vlakbij de grens van het Romeinse Rijk woonden, waren ontzettend bang voor de wrede Hunnen. Aangezien de grenzen van de Romeinen niet meer zo goed was als voorheen, was het dus makkelijk voor ze om het Romeinse Rijk in te trekken en hier te gaan wonen. Aangezien dit op een hele grote schaal gebeurde met enorm veel verschillende stammen die door Europa reisden, wordt dit ook wel de Grote Volksverhuizing genoemd.

Verschillende stammen
Er waren enorm veel verschillende stammen die het Romeinse Rijk begonnen binnen te trekken. In Groot-Brittannië kwamen Kelten, Angelen, Saksen, Juten en Friezen het land binnen, terwijl Slavische volken en de Goten grote delen van Zuid- en Oost-Europa binnentrokken. Helaas hadden deze volksverhuizingen geen goede invloed op het Romeinse Rijk, die meer en meer uit elkaar viel.

Zo werkt de app

Vraag: Hoe kwam het dat het voor de verschillende stammen zo makkelijk was om het West-Romeinse Rijk binnen te trekken?

Antwoord: Omdat het West-Romeinse Rijk een enorm groot gebied was waarbij het steeds moeilijker werd om de grenzen te bewaken. Verder ging het economisch ook steeds minder met het West-Romeinse Rijk, waardoor ze geen geld meer hadden om oorlog te voeren met andere volken. Hierdoor werd het voor de stammen steeds makkelijker om het Romeinse Rijk binnen te komen en zich te vestigen.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp