Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Grote Volksverhuizing

Grote Volksverhuizing

De Grote Volksverhuizing vond plaats tussen de 2e en 5e eeuw en betekende het einde van het West-Romeinse Rijk.

Meerdere stammen in Europa trokken de grenzen van het West-Romeinse Rijk binnen en vestigden zich binnen de grenzen. Maar waarom heet het de Grote Volksverhuizing? En hoe kon dit opeens gebeuren? Mr. Chadd legt het voor je uit!

de grote volksverhuizing

Het Romeinse Rijk werd op een gegeven moment opgedeeld in het Oost-Romeinse Rijk en het West-Romeinse Rijk. Waar het Oost-Romeinse Rijk nog erg sterk was en nog vele eeuwen bestond, verzwakte het West-Romeinse Rijk al snel. Het West-Romeinse Rijk had in het begin nog grote gebieden in Engeland, Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië en delen van Oost-Europa. Door geldproblemen en politieke chaos werd het echter steeds moeilijker om dit enorme rijk te besturen.

De Hunnen

Bovendien kwamen vanuit Azië de Hunnen op. Deze groep was enorm gewelddadig en veroverden in een snel tempo grote delen van Oost-Europa. De Germaanse stammen die vlakbij de grens van het Romeinse Rijk woonden, waren ontzettend bang voor de wrede Hunnen. Aangezien de grenzen van de Romeinen niet meer zo goed was als voorheen, was het dus makkelijk voor ze om het Romeinse Rijk in te trekken en hier te gaan wonen. Aangezien dit op een hele grote schaal gebeurde met enorm veel verschillende stammen die door Europa reisden, wordt dit ook wel de Grote Volksverhuizing genoemd.

Verschillende stammen

Er waren enorm veel verschillende stammen die het Romeinse Rijk begonnen binnen te trekken. In Groot-Brittannië kwamen Kelten, Angelen, Saksen, Juten en Friezen het land binnen, terwijl Slavische volken en de Goten grote delen van Zuid- en Oost-Europa binnentrokken. Helaas hadden deze volksverhuizingen geen goede invloed op het Romeinse Rijk, die meer en meer uit elkaar viel.

Zo werkt de app

Vraag: Hoe kwam het dat het voor de verschillende stammen zo makkelijk was om het West-Romeinse Rijk binnen te trekken?

Antwoord: Omdat het West-Romeinse Rijk een enorm groot gebied was waarbij het steeds moeilijker werd om de grenzen te bewaken. Verder ging het economisch ook steeds minder met het West-Romeinse Rijk, waardoor ze geen geld meer hadden om oorlog te voeren met andere volken. Hierdoor werd het voor de stammen steeds makkelijker om het Romeinse Rijk binnen te komen en zich te vestigen.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Romeins-Germaanse oorlog

Uiteenvallen Romeinse Rijk

De Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}