START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Grote Volksverhuizing

Grote Volksverhuizing

De Grote Volksverhuizing vond plaats tussen de 2e en 5e eeuw en betekende het einde van het West-Romeinse Rijk.

Meerdere stammen in Europa trokken de grenzen van het West-Romeinse Rijk binnen en vestigden zich binnen de grenzen. Maar waarom heet het de Grote Volksverhuizing? En hoe kon dit opeens gebeuren? Mr. Chadd legt het voor je uit!

de grote volksverhuizing

Het Romeinse Rijk werd op een gegeven moment opgedeeld in het Oost-Romeinse Rijk en het West-Romeinse Rijk. Waar het Oost-Romeinse Rijk nog erg sterk was en nog vele eeuwen bestond, verzwakte het West-Romeinse Rijk al snel. Het West-Romeinse Rijk had in het begin nog grote gebieden in Engeland, Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië en delen van Oost-Europa. Door geldproblemen en politieke chaos werd het echter steeds moeilijker om dit enorme rijk te besturen.

De Hunnen

Bovendien kwamen vanuit Azië de Hunnen op. Deze groep was enorm gewelddadig en veroverden in een snel tempo grote delen van Oost-Europa. De Germaanse stammen die vlakbij de grens van het Romeinse Rijk woonden, waren ontzettend bang voor de wrede Hunnen. Aangezien de grenzen van de Romeinen niet meer zo goed was als voorheen, was het dus makkelijk voor ze om het Romeinse Rijk in te trekken en hier te gaan wonen. Aangezien dit op een hele grote schaal gebeurde met enorm veel verschillende stammen die door Europa reisden, wordt dit ook wel de Grote Volksverhuizing genoemd.

Verschillende stammen

Er waren enorm veel verschillende stammen die het Romeinse Rijk begonnen binnen te trekken. In Groot-Brittannië kwamen Kelten, Angelen, Saksen, Juten en Friezen het land binnen, terwijl Slavische volken en de Goten grote delen van Zuid- en Oost-Europa binnentrokken. Helaas hadden deze volksverhuizingen geen goede invloed op het Romeinse Rijk, die meer en meer uit elkaar viel.

Zo werkt de app

Vraag: Hoe kwam het dat het voor de verschillende stammen zo makkelijk was om het West-Romeinse Rijk binnen te trekken?

Antwoord: Omdat het West-Romeinse Rijk een enorm groot gebied was waarbij het steeds moeilijker werd om de grenzen te bewaken. Verder ging het economisch ook steeds minder met het West-Romeinse Rijk, waardoor ze geen geld meer hadden om oorlog te voeren met andere volken. Hierdoor werd het voor de stammen steeds makkelijker om het Romeinse Rijk binnen te komen en zich te vestigen.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Romeins-Germaanse oorlog

Uiteenvallen Romeinse Rijk

De Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!