START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Filosoof Confucius

De naam Confucius heb je vast wel eens gehoord, maar wie was dit precies?

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over deze Chinese filosoof.

Wat waren zijn belangrijkste ideeën en hoe beïnvloed het confucianisme nog steeds het denken van mensen over de hele wereld?

Wie was Confucius?

De filosoof Confucius was geboren in China (551 voor Christus) onder de naam Kong Qiu. Zijn ouders waren niet rijk, toch wist hij uit te groeien tot een gerespecteerd leraar. Daarbij bestudeerde hij vooral de geschiedenis, omdat volgens hem de ‘beste’ periode uit de geschiedenis al was geweest, dus er was veel kennis te halen uit het verleden. Deze kennis bracht hij in de praktijk door zijn wijsheid en morele adviezen over het leiden van een goed leven mee te geven aan zijn studenten. Confucius had zo’n 3000 studenten, met deze studenten bezocht hij diverse heersers en politici om hen te adviseren. Ook ging hij vaak in discussie met zijn eigen studenten over de belangrijkste normen en waarden in het leven van een mens. Deze gesprekken zijn opgeschreven in het boek ‘De Gesprekken’ en worden nog steeds gebruikt om te bekijken wat volgens Confucius juist is. De ideeën van Confucius werden na zijn dood verspreid door zijn studenten, zij zijn hierdoor verantwoordelijk voor de verspreiding van het confucianisme.

Confucius

De ideeën van het confucianisme

Het confucianisme lijkt in veel opzichten op een religie, maar dat is het niet, omdat er geen God is die wordt aanbeden, en er wordt niet gepraat over een leven na de dood. Je kan het het beste zien als een systeem van filosofische leefregels, als je je er aan hield leid je een goed en ordelijk leven. De Chinese Keizers in de eeuwen na het overlijden van Confucius werden steeds positiever over de ideeën van Confucius, door deze ideeën leefden de onderdanen van de keizer op een positieve en respectvolle manier.

Tijdens de Han Dynastie (rond 100 voor Christus) werd het confucianisme de officiële staatsideologie. Deze ideologie had 6 waarden, die voor elke Chinees zeer belangrijk waren: Ren, Xiao, Yi, Li, Chung en Shu . Dit betekende medelijden, gehoorzaamheid, rechtvaardigheid, fatsoen, trouw en wederzijds respect. Je kunt je voorstellen waarom Chinese keizers dit goede waarden vonden: als iedereen handelde met deze waarden in het achterhoofd zouden er weinig problemen in China zijn. Ook de keizers zelf dienden zich hier aan te houden, dus de burgers konden er zeker van zijn dat zij rechtvaardig bestuurd zouden worden.

Het confucianisme is altijd invloedrijk gebleven, niet alleen in China, maar ook in andere Aziatische landen, met name landen waar veel Chinezen naar toe zijn verspreid zoals Japan, Singapore, Taiwan en Korea.

Oefenvraag:

Waardoor was het voor Chinese Keizers aantrekkelijk om het confucianisme aan te nemen als staatsideologie?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur

Het humanisme

Geschiedenis leren: hoe doe je dat het slimst?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!