fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De naam Confucius heb je vast wel eens gehoord, maar wie was dit precies?

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over deze Chinese filosoof.

Wat waren zijn belangrijkste ideeën en hoe beïnvloed het confucianisme nog steeds het denken van mensen over de hele wereld?

Wie was Confucius?
De filosoof Confucius was geboren in China (551 voor Christus) onder de naam Kong Qiu. Zijn ouders waren niet rijk, toch wist hij uit te groeien tot een gerespecteerd leraar. Daarbij bestudeerde hij vooral de geschiedenis, omdat volgens hem de ‘beste’ periode uit de geschiedenis al was geweest, dus er was veel kennis te halen uit het verleden. Deze kennis bracht hij in de praktijk door zijn wijsheid en morele adviezen over het leiden van een goed leven mee te geven aan zijn studenten. Confucius had zo’n 3000 studenten, met deze studenten bezocht hij diverse heersers en politici om hen te adviseren. Ook ging hij vaak in discussie met zijn eigen studenten over de belangrijkste normen en waarden in het leven van een mens. Deze gesprekken zijn opgeschreven in het boek ‘De Gesprekken’ en worden nog steeds gebruikt om te bekijken wat volgens Confucius juist is. De ideeën van Confucius werden na zijn dood verspreid door zijn studenten, zij zijn hierdoor verantwoordelijk voor de verspreiding van het confucianisme.
Confucius
De ideeën van het confucianisme
Het confucianisme lijkt in veel opzichten op een religie, maar dat is het niet, omdat er geen God is die wordt aanbeden, en er wordt niet gepraat over een leven na de dood. Je kan het het beste zien als een systeem van filosofische leefregels, als je je er aan hield leid je een goed en ordelijk leven. De Chinese Keizers in de eeuwen na het overlijden van Confucius werden steeds positiever over de ideeën van Confucius, door deze ideeën leefden de onderdanen van de keizer op een positieve en respectvolle manier.

Tijdens de Han Dynastie (rond 100 voor Christus) werd het confucianisme de officiële staatsideologie. Deze ideologie had 6 waarden, die voor elke Chinees zeer belangrijk waren: Ren, Xiao, Yi, Li, Chung en Shu. Dit betekende medelijden, gehoorzaamheid, rechtvaardigheid, fatsoen, trouw en wederzijds respect. Je kunt je voorstellen waarom Chinese keizers dit goede waarden vonden: als iedereen handelde met deze waarden in het achterhoofd zouden er weinig problemen in China zijn. Ook de keizers zelf dienden zich hier aan te houden, dus de burgers konden er zeker van zijn dat zij rechtvaardig bestuurd zouden worden.

Het confucianisme is altijd invloedrijk gebleven, niet alleen in China, maar ook in andere Aziatische landen, met name landen waar veel Chinezen naar toe zijn verspreid zoals Japan, Singapore, Taiwan en Korea.

Oefenvraag:
Waardoor was het voor Chinese Keizers aantrekkelijk om het confucianisme aan te nemen als staatsideologie?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Tristan.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Zo werkt de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp