Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

De Romantiek: wat hield dat precies in?

De Romantiek

De Romantiek is een culturele stroming die ontstond aan het einde van de 18e eeuw en die duurde tot ongeveer het midden van de 19e eeuw.

De Romantiek kwam vooral tot uiting in de kunst, maar ook de religie en de filosofie werden erdoor beïnvloed. De Romantiek was ook een reactie op de ideeën van de Verlichting en de Industriële Revolutie.

Maar wat hield het precies in? Dat lees je hier!

Romantiek

‘Gevoel boven rationeel verstand’

Tijdens de Romantiek werd de nadruk gelegd op het individu en haar gevoelens en intuïtie. Spontane emotie werd de drijfveer in de kunst. Het was de bedoeling dat het individueel en origineel was, het moest vooral over gevoelens en verlangens gaan en het individu moest centraal staan. Een gevoel werd dan ook hoger aangeslagen dan het gezond verstand.

Romantiek en Realisme

Tijdens de Romantiek was er ook een andere stroming, een soort tegenhanger, namelijk het Realisme. Deze stroming was echt compleet anders. De Romantiek idealiseert de werkelijkheid. Het Realisme, daarentegen, maakt de dingen niet mooie dan ze in werkelijkheid zijn. In de Romantiek staat het verlangen naar het onbereikbare centraal, terwijl een realist streeft naar het zo precies mogelijk uitbeelden van de werkelijkheid. We kunnen dus wel stellen dat het Realisme en de Romantiek complete tegenhangers zijn.

Probeer de volgende oefenvraag eens te beantwoorden!

Kijk naar deze stelling en beoordeel van welke stroming dit een aanhanger is: “Als ik aan het schilderen ben, dan laat ik mijn emoties de vrije loop!”

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De verlichting

Het humanisme

Renaissance

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}