fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De Romantiek

De Romantiek is een culturele stroming die ontstond aan het einde van de 18e eeuw en die duurde tot ongeveer het midden van de 19e eeuw.

De Romantiek kwam vooral tot uiting in de kunst, maar ook de religie en de filosofie werden erdoor beïnvloed. De Romantiek was ook een reactie op de ideeën van de Verlichting en de Industriële Revolutie.

Maar wat hield het precies in? Dat lees je hier!
Romantiek
‘Gevoel boven rationeel verstand’
Tijdens de Romantiek werd de nadruk gelegd op het individu en haar gevoelens en intuïtie. Spontane emotie werd de drijfveer in de kunst. Het was de bedoeling dat het individueel en origineel was, het moest vooral over gevoelens en verlangens gaan en het individu moest centraal staan. Een gevoel werd dan ook hoger aangeslagen dan het gezond verstand.


Romantiek en Realisme
Tijdens de Romantiek was er ook een andere stroming, een soort tegenhanger, namelijk het Realisme. Deze stroming was echt compleet anders. De Romantiek idealiseert de werkelijkheid. Het Realisme, daarentegen, maakt de dingen niet mooie dan ze in werkelijkheid zijn. In de Romantiek staat het verlangen naar het onbereikbare centraal, terwijl een realist streeft naar het zo precies mogelijk uitbeelden van de werkelijkheid. We kunnen dus wel stellen dat het Realisme en de Romantiek complete tegenhangers zijn.

Probeer de volgende oefenvraag eens te beantwoorden!
Kijk naar deze stelling en beoordeel van welke stroming dit een aanhanger is: “Als ik aan het schilderen ben, dan laat ik mijn emoties de vrije loop!”

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp