fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Door veel historici wordt de Magna Carta beschouwd als hét beginpunt van de democratie zoals we die nu kennen.

Maar wat is het precies? En waarom is het zo belangrijk? Mr. Chadd zocht het voor je uit!

De Magna Carta

De Magna Carta is één van de bekendste documenten op het gebied van grondwetten ter wereld. Hierin stonden onder andere dat er meer vrijheden kwamen voor de Engels leenmannen en geestelijken. Daarnaast kwamen er ook een heleboel nieuwe regels op het gebied van de rechtspraak. De Magna Carta werd op 15 juni 1215 ondertekend door de Engelse koning Jan zonder Land.


Keerpunt
Zoals gezegd, zagen historici de Magna Carta echt als een keerpunt in de geschiedenis. De Magna Carta was namelijk de allereerste democratische wet. Wat nog veel unieker was in deze tijd en wat in de Magna Carta stond beschreven is het feit dat iedereen ondergeschikt was aan de wet, zelfs de koning!

De Engelse koning Jan zonder Land had de Magna Carta dan wel ondertekend, hij was het er zeker niet mee eens. Hij kreeg daarbij bijval van de toenmalige Paus, Innocentius III. Paus Innocentius III verklaarde de Magna Carta zelfs nietig, dit betekent dat het buiten werking wordt gesteld.

In 2009 is de Magna Carta op de UNESCO Werelderfgoedlijst voor documenten geplaatst. De Amerikaanse miljardair Ross Perot kocht één van de twee originele exemplaren van de Magna Carta voor maarliefst 21,3 miljoen dollar.

Zo werkt de app

Test jezelf met deze oefenvraag!
Waarom was de Engelse koning Jan zonder Land zo enorm fel tegen de Magna Carta?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp