Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

De Magna Carta: wat is het precies?

Door veel historici wordt de Magna Carta beschouwd als hét beginpunt van de democratie zoals we die nu kennen.

Maar wat is het precies? En waarom is het zo belangrijk? Mr. Chadd zocht het voor je uit!

De Magna Carta

De Magna Carta is één van de bekendste documenten op het gebied van grondwetten ter wereld. Hierin stonden onder andere dat er meer vrijheden kwamen voor de Engels leenmannen en geestelijken. Daarnaast kwamen er ook een heleboel nieuwe regels op het gebied van de rechtspraak. De Magna Carta werd op 15 juni 1215 ondertekend door de Engelse koning Jan zonder Land.

Keerpunt

Zoals gezegd, zagen historici de Magna Carta echt als een keerpunt in de geschiedenis. De Magna Carta was namelijk de allereerste democratische wet. Wat nog veel unieker was in deze tijd en wat in de Magna Carta stond beschreven is het feit dat iedereen ondergeschikt was aan de wet, zelfs de koning!

De Engelse koning Jan zonder Land had de Magna Carta dan wel ondertekend, hij was het er zeker niet mee eens. Hij kreeg daarbij bijval van de toenmalige Paus, Innocentius III. Paus Innocentius III verklaarde de Magna Carta zelfs nietig, dit betekent dat het buiten werking wordt gesteld.

In 2009 is de Magna Carta op de UNESCO Werelderfgoedlijst voor documenten geplaatst. De Amerikaanse miljardair Ross Perot kocht één van de twee originele exemplaren van de Magna Carta voor maarliefst 21,3 miljoen dollar.

Zo werkt de app

Test jezelf met deze oefenvraag!

Waarom was de Engelse koning Jan zonder Land zo enorm fel tegen de Magna Carta?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De verschillende bestuursvormen

De grondwet

De Nederlandse Opstand

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}