fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De inquisitie

De inquisitie werd in de 12e eeuw door de paus opgericht om iedereen die niet katholiek was uit te roeien.

Wat is de inquisitie eigenlijk? Wat deed de inquisitie precies? Mr. Chadd legt het voor je uit!

de inquisitie
Kort gezegd was de inquisitie een speciale rechtbank van monniken die door Europa reisden om ketters op te sporen. De inquisitie bestond uit monniken die aanklager en rechter tegelijk waren. Op deze manier konden ze mensen heel snel en zonder proces oppakken. De monniken waren op zoek naar ketters en kregen daarbij hulp van gewapende groepen. Ze maakten gebruik van allerlei martelingstechnieken om bekentenis van de ketter af te dwingen. Wie berouw toonde kon een lichte straf krijgen, terwijl de mensen die zich niet onderwierpen op de brandstapel terecht kwamen.


In totaal zijn er rond de 1300 mensen vermoord vanwege ketterij. Eerst werd er vooral naar ketters gezocht die geen aanhanger waren van het Rooms-Katholieke geloof. Later werd de focus ook gericht op heksen. Deze mensen werkten volgens de kerk samen met de duivel en vormden volgens hen een groot gevaar voor de samenleving. Veel onschuldige mensen zijn hierdoor op de brandstapel gekomen. Vaak was dit alleen omdat deze mensen toevallig net iets anders dan de normale bevolking waren, waardoor ze al snel als heks bestempeld werden.

Even oefenen…
Waardoor is de inquisitie ontstaan?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp