START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De Europese eenwording

Na de Tweede Wereldoorlog werden conflicten voortaan met onderhandelingen opgelost en niet meer met oorlogen.

Dit leidde tot het ontstaan van bepaalde economische gemeenschappen, die de zeggenschap kregen.

Een voorbeeld hiervan is onze huidige Europese Unie. Wat houden al deze gemeenschappen eigenlijk in? Mr. Chadd heeft het voor je uitgezocht!

de europese eenwoording

De EGKS

In 1951 werd de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) opgericht. Zes landen namen hieraan deel: Frankrijk, de Bondsrepubliek Duitsland, Italië, België, Nederland en Luxemburg. Zij stelden een gemeenschappelijk bestuur in voor de kolen- en de staalindustrie, zodat de EGKS hier als organisatie het meeste over te zeggen had.

De EEG

In 1957 werd de Europese Economische Gemeenschap (EEG) opgericht door dezelfde zes landen, die de EGKS hadden opgericht. Het ging hierbij niet alleen meer om het bestuur van de kolen- en staalindustrie, maar de invloed werd ook uitgebreid over andere sectoren. De verschillende landen bleven wel onafhankelijk, maar deze onafhankelijkheid werd steeds minder toen Europese regels werden opgesteld. In 1973 breidde de EEG zich uit met drie nieuwe landen: Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken. Rond 1980 volgden Griekenland, Spanje en Portugal. In totaal waren nu dus twaalf landen lid van de EEG.

De EU

Het Verdrag van Maastricht uit 1992 zorgde dat de EEG werd vervangen door de Europese Unie (EU), zoals we die nu ook nog kennen. De EEG en de EU zijn vrijwel hetzelfde qua bestuur. Het ging echter niet langer alleen over de economie, maar ook over veiligheid. Bovendien werd afgesproken dat een gemeenschappelijk betaalmiddel zou worden ingevoerd: de euro. Niet alle lidstaten van de EU hebben de euro, want ze konden zelf beslissen of ze hier aan wilden deelnemen. Lidstaten die wel over wilden gaan op de euro bleven onafhankelijk, maar hun economische beleid werd wel aan Europese regels gebonden. Op 1 januari 2002 werd uiteindelijk de euro ingevoerd.

In 1995, 2004 en 2007 hebben in totaal 15 nieuwe landen zich aangesloten. Dit kwam onder andere door de val van het communisme, waardoor veel Oost-Europese landen zich konden aansluiten. In totaal waren er tot kort 28 landen lid van de EU. Dit aantal is nu echter 27 geworden door het uittreden van Groot-Brittannië uit de EU, ook wel Brexit genoemd.

Economie en democratie

Aan het begin van de Europese eenwording waren vooral economische motieven van belang, omdat veel Europese landen waren door de Eerste en de Tweede Wereldoorlog sterk verzwakt waren. Bovendien werd met de eenwording voorkomen dat bijvoorbeeld Duitsland, zoals in de Tweede Wereldoorlog het geval was, nog een keer militair enorm machtig zou worden. De eenwording was ook een manier om de democratieën in de verschillende landen te versterken. Democratie was en is dan ook een voorwaarde om toe te treden.

De eenwording verliep echter moeizaam, want veel landen bleven vasthouden aan hun eigen nationale belangen en ze hadden moeite om bepaalde bevoegdheden uit handen te geven aan de gemeenschap. Wat het nog lastiger maakte, was dat afspraken niet altijd werden nageleefd.

Zwitserland is een geval apart. Het land is volledig omgeven door landen die onderdeel uitmaken van de EU, maar toch is het land zelf geen lid van de EU. Wel zijn er bepaalde handelsakkoorden gesloten met de EU, waardoor het land toch wel in enige mate is betrokken bij de Unie.

Oefenvraag: test jezelf!

Wat zijn de verschillen tussen de EGKS, de EEG en de Europese Unie? Benoem er minstens drie.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De Europese Unie

Democratie

Geschiedenis samenvatten: hoe doe ik dit?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!