fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Na de Tweede Wereldoorlog werden conflicten voortaan met onderhandelingen opgelost en niet meer met oorlogen.

Dit leidde tot het ontstaan van bepaalde economische gemeenschappen, die de zeggenschap kregen.

Een voorbeeld hiervan is onze huidige Europese Unie. Wat houden al deze gemeenschappen eigenlijk in? Mr. Chadd heeft het voor je uitgezocht!

de europese eenwoording
De EGKS
In 1951 werd de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) opgericht. Zes landen namen hieraan deel: Frankrijk, de Bondsrepubliek Duitsland, Italië, België, Nederland en Luxemburg. Zij stelden een gemeenschappelijk bestuur in voor de kolen- en de staalindustrie, zodat de EGKS hier als organisatie het meeste over te zeggen had.

De EEG
In 1957 werd de Europese Economische Gemeenschap (EEG) opgericht door dezelfde zes landen, die de EGKS hadden opgericht. Het ging hierbij niet alleen meer om het bestuur van de kolen- en staalindustrie, maar de invloed werd ook uitgebreid over andere sectoren. De verschillende landen bleven wel onafhankelijk, maar deze onafhankelijkheid werd steeds minder toen Europese regels werden opgesteld. In 1973 breidde de EEG zich uit met drie nieuwe landen: Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken. Rond 1980 volgden Griekenland, Spanje en Portugal. In totaal waren nu dus twaalf landen lid van de EEG.


De EU
Het Verdrag van Maastricht uit 1992 zorgde dat de EEG werd vervangen door de Europese Unie (EU), zoals we die nu ook nog kennen. De EEG en de EU zijn vrijwel hetzelfde qua bestuur. Het ging echter niet langer alleen over de economie, maar ook over veiligheid. Bovendien werd afgesproken dat een gemeenschappelijk betaalmiddel zou worden ingevoerd: de euro. Niet alle lidstaten van de EU hebben de euro, want ze konden zelf beslissen of ze hier aan wilden deelnemen. Lidstaten die wel over wilden gaan op de euro bleven onafhankelijk, maar hun economische beleid werd wel aan Europese regels gebonden. Op 1 januari 2002 werd uiteindelijk de euro ingevoerd.

In 1995, 2004 en 2007 hebben in totaal 15 nieuwe landen zich aangesloten. Dit kwam onder andere door de val van het communisme, waardoor veel Oost-Europese landen zich konden aansluiten. In totaal waren er tot kort 28 landen lid van de EU. Dit aantal is nu echter 27 geworden door het uittreden van Groot-Brittannië uit de EU, ook wel Brexit genoemd.

Economie en democratie
Aan het begin van de Europese eenwording waren vooral economische motieven van belang, omdat veel Europese landen waren door de Eerste en de Tweede Wereldoorlog sterk verzwakt waren. Bovendien werd met de eenwording voorkomen dat bijvoorbeeld Duitsland, zoals in de Tweede Wereldoorlog het geval was, nog een keer militair enorm machtig zou worden. De eenwording was ook een manier om de democratieën in de verschillende landen te versterken. Democratie was en is dan ook een voorwaarde om toe te treden.
De eenwording verliep echter moeizaam, want veel landen bleven vasthouden aan hun eigen nationale belangen en ze hadden moeite om bepaalde bevoegdheden uit handen te geven aan de gemeenschap. Wat het nog lastiger maakte, was dat afspraken niet altijd werden nageleefd.

Zwitserland is een geval apart. Het land is volledig omgeven door landen die onderdeel uitmaken van de EU, maar toch is het land zelf geen lid van de EU. Wel zijn er bepaalde handelsakkoorden gesloten met de EU, waardoor het land toch wel in enige mate is betrokken bij de Unie.

Oefenvraag: test jezelf!
Wat zijn de verschillen tussen de EGKS, de EEG en de Europese Unie? Benoem er minstens drie.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Joyce.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp