fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Inductie en deductie: wat is het verschil en hoe werkt het?

Inductie en deductie zijn allebei soorten argumentaties die veel gebruikt worden in de filosofie.

Maar wat houden ze precies in en wat is het verschil ertussen?

inductie en deductie
Deductie
Bij deductie ga je van een algemene vorm naar een specifiek geval. Een voorbeeld hiervan is:

Alle vogels hebben vleugels.
Een kanarie is een vogel.
Dus: een kanarie heeft vleugels.

Als de eerste twee zinnen – de premissen – waar zijn, dan moet de conclusie ook waar zijn. De eerste zin “Alle vogels hebben vleugels.” is de algemene regel en de tweede zin is de bijzondere regel. In de conclusie laat je zien dat de conclusie ook voor dit specifieke geval geldt.

Inductie
Bij inductie ga je juist van meerdere specifieke gevallen naar een algemene vorm. Een voorbeeld hiervan is als je heel veel verschillende zwanen ziet, die allemaal wit zijn. Als je zoveel verschillende zwanen hebt gezien, dan kun je hieruit concluderen dat alle zwanen wit zijn. Je weet bij inductie nooit helemaal zeker of je conclusie juist is, want het zou zo kunnen zijn dat er ergens een paarse of zwarte zwaan rondloopt, die je toevallig niet hebt gezien.

In wetenschappelijke experimenten wordt er veel gebruik gemaakt van inductie en deductie. Onderzoekers hebben vaak een theorie die ze via deductie met waarnemingen willen bevestigen. Bijvoorbeeld: een onderzoeker denkt dat je van videogames slimmer wordt. Dit kan hij dan testen door bij heel veel mensen te kijken of ze hoger scoren op intelligentietests nadat ze videogames hebben gespeeld. Als dat vervolgens niet zo blijkt te zijn, kan er met de waarnemingen via inductie een nieuwe theorie worden opgesteld.

Zo werkt de app

Test jezelf met de volgende oefenvraag:
Ik was laatst op vakantie in Lloret de Mar, daar zag ik alleen maar Nederlandse jongeren. Mijn conclusie is daarom: alle Nederlandse jongeren gaan op vakantie naar Lloret de Mar. Is dit een voorbeeld van deductie of inductie, en waarom?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp