Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Inductie en deductie: wat is het verschil en hoe werkt het?

Inductie en deductie: wat is het verschil en hoe werkt het?

Inductie en deductie zijn allebei soorten argumentaties die veel gebruikt worden in de filosofie.

Maar wat houden ze precies in en wat is het verschil ertussen?

inductie en deductie

Deductie

Bij deductie ga je van een algemene vorm naar een specifiek geval. Een voorbeeld hiervan is:

Alle vogels hebben vleugels.

Een kanarie is een vogel.

Dus: een kanarie heeft vleugels.

Als de eerste twee zinnen – de premissen – waar zijn, dan moet de conclusie ook waar zijn. De eerste zin “Alle vogels hebben vleugels.” is de algemene regel en de tweede zin is de bijzondere regel. In de conclusie laat je zien dat de conclusie ook voor dit specifieke geval geldt.

Inductie

Bij inductie ga je juist van meerdere specifieke gevallen naar een algemene vorm. Een voorbeeld hiervan is als je heel veel verschillende zwanen ziet, die allemaal wit zijn. Als je zoveel verschillende zwanen hebt gezien, dan kun je hieruit concluderen dat alle zwanen wit zijn. Je weet bij inductie nooit helemaal zeker of je conclusie juist is, want het zou zo kunnen zijn dat er ergens een paarse of zwarte zwaan rondloopt, die je toevallig niet hebt gezien.

In wetenschappelijke experimenten wordt er veel gebruik gemaakt van inductie en deductie. Onderzoekers hebben vaak een theorie die ze via deductie met waarnemingen willen bevestigen. Bijvoorbeeld: een onderzoeker denkt dat je van videogames slimmer wordt. Dit kan hij dan testen door bij heel veel mensen te kijken of ze hoger scoren op intelligentietests nadat ze videogames hebben gespeeld. Als dat vervolgens niet zo blijkt te zijn, kan er met de waarnemingen via inductie een nieuwe theorie worden opgesteld.

Zo werkt de app

Test jezelf met de volgende oefenvraag:

Ik was laatst op vakantie in Lloret de Mar, daar zag ik alleen maar Nederlandse jongeren. Mijn conclusie is daarom: alle Nederlandse jongeren gaan op vakantie naar Lloret de Mar. Is dit een voorbeeld van deductie of inductie, en waarom?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Determinisme

Structuralisme

Behaviorisme

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}