START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Inductie en deductie: wat is het verschil en hoe werkt het?

Inductie en deductie: wat is het verschil en hoe werkt het?

Inductie en deductie zijn allebei soorten argumentaties die veel gebruikt worden in de filosofie.

Maar wat houden ze precies in en wat is het verschil ertussen?

inductie en deductie

Deductie

Bij deductie ga je van een algemene vorm naar een specifiek geval. Een voorbeeld hiervan is:

Alle vogels hebben vleugels.

Een kanarie is een vogel.

Dus: een kanarie heeft vleugels.

Als de eerste twee zinnen – de premissen – waar zijn, dan moet de conclusie ook waar zijn. De eerste zin “Alle vogels hebben vleugels.” is de algemene regel en de tweede zin is de bijzondere regel. In de conclusie laat je zien dat de conclusie ook voor dit specifieke geval geldt.

Inductie

Bij inductie ga je juist van meerdere specifieke gevallen naar een algemene vorm. Een voorbeeld hiervan is als je heel veel verschillende zwanen ziet, die allemaal wit zijn. Als je zoveel verschillende zwanen hebt gezien, dan kun je hieruit concluderen dat alle zwanen wit zijn. Je weet bij inductie nooit helemaal zeker of je conclusie juist is, want het zou zo kunnen zijn dat er ergens een paarse of zwarte zwaan rondloopt, die je toevallig niet hebt gezien.

In wetenschappelijke experimenten wordt er veel gebruik gemaakt van inductie en deductie. Onderzoekers hebben vaak een theorie die ze via deductie met waarnemingen willen bevestigen. Bijvoorbeeld: een onderzoeker denkt dat je van videogames slimmer wordt. Dit kan hij dan testen door bij heel veel mensen te kijken of ze hoger scoren op intelligentietests nadat ze videogames hebben gespeeld. Als dat vervolgens niet zo blijkt te zijn, kan er met de waarnemingen via inductie een nieuwe theorie worden opgesteld.

Zo werkt de app

Test jezelf met de volgende oefenvraag:

Ik was laatst op vakantie in Lloret de Mar, daar zag ik alleen maar Nederlandse jongeren. Mijn conclusie is daarom: alle Nederlandse jongeren gaan op vakantie naar Lloret de Mar. Is dit een voorbeeld van deductie of inductie, en waarom?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Determinisme

Structuralisme

Behaviorisme

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!