Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Determinisme: hebben we invloed op onze eigen keuzes?

Determinisme: hebben we invloed op onze eigen keuzes?

Determinisme is het idee dat geen enkele gebeurtenis willekeurig gebeurt, maar dat er overal een reden achter ligt.

Hoe werkt het determinisme precies? Mr. Chadd legt het je uit!

Volgens deterministen bestaat er geen toeval, omdat alles al van tevoren bepaald is. Er zijn twee verschillende soorten determinisme: causaal determinisme en teleologisch determinisme.

determinisme

Causaal determinisme

Causaal determinisme betekent dat elke gebeurtenis wordt bepaald door andere gebeurtenissen die al gebeurd zijn. Bijvoorbeeld: dat jij vanmorgen te laat bent gekomen op school, wordt veroorzaakt doordat je gisteren te laat naar bed bent gegaan. Dat je te laat naar bed bent gegaan komt op zijn beurt weer doordat je nog tot laat series aan het kijken was. Je kunt dit zien als een soort kettingreactie, waarbij elke gebeurtenis een volgende gebeurtenis veroorzaakt.

Teleologisch determinisme

Teleologische deterministen zeggen dat elke gebeurtenis vast staat omdat het bepaald wordt door gebeurtenissen uit de toekomst. Het idee hierachter is dat alles een doel heeft. Bij veel religies speelt teleologisch determinisme een belangrijke rol. Het teleologisch determinisme is ontstaan door Aristoteles, die geloofde dat alles een doel heeft. Zo geloofde hij bijvoorbeeld dat het doel van de mens denken was.

Zo werkt de app

Gevolgen van determinisme

Een probleem voor het determinisme is dat mensen niet zelf hun keuzes kunnen bepalen, maar dat deze allemaal al vast staan. Dit betekent ook dat mensen geen vrije wil meer hebben, hun keuzes zijn namelijk al bepaald. Alle dingen die een rol spelen bij het maken van de keuze, zoals emoties of ideeën, liggen al vast. Hierdoor kun je je afvragen of misdadigers nog wel verantwoordelijk zijn voor hun misdaden. Als je er niet voor hebt gekozen om iemand te beroven, maar dit de enige optie was, moet je hier dan nog wel voor gestraft worden?

En nu jij!

Welke vorm van determinisme vind jij aannemelijker? Causaal of teleologisch? Of geen van beide? Leg je antwoord uit.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Emotie

Normen en waarden

Logica

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}