fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Determinisme: hebben we invloed op onze eigen keuzes?

Determinisme is het idee dat geen enkele gebeurtenis willekeurig gebeurt, maar dat er overal een reden achter ligt.

Hoe werkt het determinisme precies? Mr. Chadd legt het je uit!

Volgens deterministen bestaat er geen toeval, omdat alles al van tevoren bepaald is. Er zijn twee verschillende soorten determinisme: causaal determinisme en teleologisch determinisme.
determinisme
Causaal determinisme
Causaal determinisme betekent dat elke gebeurtenis wordt bepaald door andere gebeurtenissen die al gebeurd zijn. Bijvoorbeeld: dat jij vanmorgen te laat bent gekomen op school, wordt veroorzaakt doordat je gisteren te laat naar bed bent gegaan. Dat je te laat naar bed bent gegaan komt op zijn beurt weer doordat je nog tot laat series aan het kijken was. Je kunt dit zien als een soort kettingreactie, waarbij elke gebeurtenis een volgende gebeurtenis veroorzaakt.


Teleologisch determinisme
Teleologische deterministen zeggen dat elke gebeurtenis vast staat omdat het bepaald wordt door gebeurtenissen uit de toekomst. Het idee hierachter is dat alles een doel heeft. Bij veel religies speelt teleologisch determinisme een belangrijke rol. Het teleologisch determinisme is ontstaan door Aristoteles, die geloofde dat alles een doel heeft. Zo geloofde hij bijvoorbeeld dat het doel van de mens denken was.

Zo werkt de app

Gevolgen van determinisme
Een probleem voor het determinisme is dat mensen niet zelf hun keuzes kunnen bepalen, maar dat deze allemaal al vast staan. Dit betekent ook dat mensen geen vrije wil meer hebben, hun keuzes zijn namelijk al bepaald. Alle dingen die een rol spelen bij het maken van de keuze, zoals emoties of ideeën, liggen al vast. Hierdoor kun je je afvragen of misdadigers nog wel verantwoordelijk zijn voor hun misdaden. Als je er niet voor hebt gekozen om iemand te beroven, maar dit de enige optie was, moet je hier dan nog wel voor gestraft worden?

En nu jij!
Welke vorm van determinisme vind jij aannemelijker? Causaal of teleologisch? Of geen van beide? Leg je antwoord uit.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp