START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Structuralisme: Wat is het en hoe werkt het?

Structuralisme: Wat is het en hoe werkt het?

Structuralisme is een filosofische stroming die gelooft dat er overal structuren te vinden zijn.

Wat houdt deze theorie nu precies in? Lees snel verder en je weet precies hoe de vork in de steel steekt.

Wat is het?

Het structuralisme is bedacht door Ferdinand de Saussure. Hij zei dat je, om taal te kunnen begrijpen, naar de hele taal moet kijken en moet zien hoe een bepaald woord daarin past, niet alleen naar waar een woord naar verwijst.

structuralisme

Een voorbeeld hiervan is dat de betekenis van bepaalde woorden afhangt van de omgeving waar je in opgroeit. Zo kan het woord ‘communisme’ iets heel anders betekenen voor iemand die in de twintigste eeuw in Rusland opgroeit dan voor iemand die nu in Nederland leeft. Later werd het idee van structuralisme niet alleen gebruikt in de context van taal, maar ook in andere contexten.

Zo werkt de app

Mens niet centraal

Het belangrijkste idee van het structuralisme is dat de mens niet centraal wordt gezet, maar in plaats daarvan de systemen waarin we leven. Een bekende filosoof die het structuralisme heeft gebruikt is Michel Foucault. Hij geloofde bijvoorbeeld dat alle mensen macht op elkaar uitoefenen. Hij maakte hierbij onderscheid tussen horizontale en verticale macht. Horizontale macht is de macht tussen verschillende individuen – tussen jou en je vrienden bijvoorbeeld. Verticale macht is macht van de overheid of bedrijven naar burgers toe. Bij alle soorten macht werkt de macht beide kanten op. Je leraar heeft bijvoorbeeld macht over de klas en kan zeggen dat jullie allemaal in de klas moeten blijven. Als jullie dan besluiten om met z’n allen naar buiten te gaan, dan oefenen jullie macht uit op je leraar.

Kijk of je het goed begrijpt en probeer deze oefenvraag eens te beantwoorden!

Hoe zien verhoudingen tussen mensen op basis van structuralisme eruit?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Ethiek: wat is goed en fout?

Paradigma’s

Empirische cyclus: wat is dat?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!