fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Structuralisme: Wat is het en hoe werkt het?

Structuralisme is een filosofische stroming die gelooft dat er overal structuren te vinden zijn.

Wat houdt deze theorie nu precies in? Lees snel verder en je weet precies hoe de vork in de steel steekt.

Wat is het?
Het structuralisme is bedacht door Ferdinand de Saussure. Hij zei dat je, om taal te kunnen begrijpen, naar de hele taal moet kijken en moet zien hoe een bepaald woord daarin past, niet alleen naar waar een woord naar verwijst.
structuralisme
Een voorbeeld hiervan is dat de betekenis van bepaalde woorden afhangt van de omgeving waar je in opgroeit. Zo kan het woord ‘communisme’ iets heel anders betekenen voor iemand die in de twintigste eeuw in Rusland opgroeit dan voor iemand die nu in Nederland leeft. Later werd het idee van structuralisme niet alleen gebruikt in de context van taal, maar ook in andere contexten.

Zo werkt de app

Mens niet centraal
Het belangrijkste idee van het structuralisme is dat de mens niet centraal wordt gezet, maar in plaats daarvan de systemen waarin we leven. Een bekende filosoof die het structuralisme heeft gebruikt is Michel Foucault. Hij geloofde bijvoorbeeld dat alle mensen macht op elkaar uitoefenen. Hij maakte hierbij onderscheid tussen horizontale en verticale macht. Horizontale macht is de macht tussen verschillende individuen – tussen jou en je vrienden bijvoorbeeld. Verticale macht is macht van de overheid of bedrijven naar burgers toe. Bij alle soorten macht werkt de macht beide kanten op. Je leraar heeft bijvoorbeeld macht over de klas en kan zeggen dat jullie allemaal in de klas moeten blijven. Als jullie dan besluiten om met z’n allen naar buiten te gaan, dan oefenen jullie macht uit op je leraar.

Kijk of je het goed begrijpt en probeer deze oefenvraag eens te beantwoorden!
Hoe zien verhoudingen tussen mensen op basis van structuralisme eruit?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp