Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Structuralisme: Wat is het en hoe werkt het?

Structuralisme: Wat is het en hoe werkt het?

Structuralisme is een filosofische stroming die gelooft dat er overal structuren te vinden zijn.

Wat houdt deze theorie nu precies in? Lees snel verder en je weet precies hoe de vork in de steel steekt.

Wat is het?

Het structuralisme is bedacht door Ferdinand de Saussure. Hij zei dat je, om taal te kunnen begrijpen, naar de hele taal moet kijken en moet zien hoe een bepaald woord daarin past, niet alleen naar waar een woord naar verwijst.

structuralisme

Een voorbeeld hiervan is dat de betekenis van bepaalde woorden afhangt van de omgeving waar je in opgroeit. Zo kan het woord ‘communisme’ iets heel anders betekenen voor iemand die in de twintigste eeuw in Rusland opgroeit dan voor iemand die nu in Nederland leeft. Later werd het idee van structuralisme niet alleen gebruikt in de context van taal, maar ook in andere contexten.

Zo werkt de app

Mens niet centraal

Het belangrijkste idee van het structuralisme is dat de mens niet centraal wordt gezet, maar in plaats daarvan de systemen waarin we leven. Een bekende filosoof die het structuralisme heeft gebruikt is Michel Foucault. Hij geloofde bijvoorbeeld dat alle mensen macht op elkaar uitoefenen. Hij maakte hierbij onderscheid tussen horizontale en verticale macht. Horizontale macht is de macht tussen verschillende individuen – tussen jou en je vrienden bijvoorbeeld. Verticale macht is macht van de overheid of bedrijven naar burgers toe. Bij alle soorten macht werkt de macht beide kanten op. Je leraar heeft bijvoorbeeld macht over de klas en kan zeggen dat jullie allemaal in de klas moeten blijven. Als jullie dan besluiten om met z’n allen naar buiten te gaan, dan oefenen jullie macht uit op je leraar.

Kijk of je het goed begrijpt en probeer deze oefenvraag eens te beantwoorden!

Hoe zien verhoudingen tussen mensen op basis van structuralisme eruit?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Ethiek: wat is goed en fout?

Paradigma’s

Empirische cyclus: wat is dat?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}