START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Verschil Present Simple en Present Perfect

De Present Simple en de Present Perfect zorgen af en toe voor verwarring in het Engels.

Wanneer moet je ze gebruiken en wat zijn de verschillen? Mr. Chadd legt het je uit!

Present Simple

De Present Simple is de Engelse term voor de tegenwoordige tijd. Je gebruikt deze vorm als je het hebt over feiten, gewoonten of regelmatigheden.

verschil present simple en present perfect

Er zijn ook enkele signaalwoorden waaraan je kan herkennen dat je de Present Simple moet gebruiken, bijvoorbeeld: always, never, often, sometimes, usually, on Mondays, during the week, in the weekend.

Om de Present Simple te vormen, gebruik je altijd het hele werkwoord (bijvoorbeeld ‘walk’ of ‘visit’), maar bij de 3e persoon enkelvoud (he/she/it) voeg je daar nog een –s aan toe!

Zo werkt de app

Present Perfect

De Present Perfect is de voltooide tegenwoordige tijd in het Engels. Je gebruikt de Present Perfect als je praat over dingen die in het verleden zijn begonnen, maar nog steeds bezig (kunnen) zijn, net afgelopen zijn of invloed hebben op het heden.

Er zijn een aantal signaalwoorden waarbij je de Present Perfect moet gebruiken: for, yet, never, ever, just, already, since. Deze kan je onthouden aan het ezelsbruggetje FYNE JAS: iedere letter staat voor een andere signaalwoord.

De Present Perfect bestaat uit twee delen. Je begint altijd met een vorm van ‘to have’ (have/has) en daar plak je een voltooid deelwoord achteraan. Dat voltooid deelwoord vorm je meestal door de stam van een werkwoord te nemen en er +ed aan toe te voegen. Let op: sommige onregelmatige werkwoorden luisteren niet goed naar deze regel (bijv. to lose → lost en to find → found). Deze uitzonderingen moet je uit je hoofd leren.

Verschillen

Er zijn dus een aantal verschillen tussen de Present Simple en Present Perfect.

De Present Simple gebruik je vooral als je praat over feiten en andere dingen die vaak gebeuren. Bij de Present Perfect gaat het juist meer om de lengte van sommige dingen: ze zijn al langere tijd bezig en hebben nog steeds invloed. Gelukkig kunnen de signaalwoorden je al erg helpen met het kiezen van de juiste vorm!

En nu jij!

Wil je nog even oefenen met de Present Simple? Maak dan onderstaande oefenzinnen!

  • I … the bass guitar in my free time. (to play)
  • My grandmother … in this house for three years. (to live)
  • My neighbour always … his car in front of his house. (to park)

Meer hulp nodig? Schroom niet om eens te kijken naar onze bijlesopties! Je vindt ze hier!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Present Simple

Present Perfect

Past simple of present perfect: wanneer gebruik je welke?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!