fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De Present Simple en de Present Perfect zorgen af en toe voor verwarring in het Engels.

Wanneer moet je ze gebruiken en wat zijn de verschillen? Mr. Chadd legt het je uit!

verschil present simple en present perfect
Present Simple
De Present Simple is de Engelse term voor de tegenwoordige tijd. Je gebruikt deze vorm als je het hebt over feiten, gewoonten of regelmatigheden.
Er zijn ook enkele signaalwoorden waaraan je kan herkennen dat je de Present Simple moet gebruiken, bijvoorbeeld: always, never, often, sometimes, usually, on Mondays, during the week, in the weekend.

Om de Present Simple te vormen, gebruik je altijd het hele werkwoord (bijvoorbeeld ‘walk’ of ‘visit’), maar bij de 3e persoon enkelvoud (he/she/it) voeg je daar nog een –s aan toe!

Zo werkt de app

Present Perfect
De Present Perfect is de voltooide tegenwoordige tijd in het Engels. Je gebruikt de Present Perfect als je praat over dingen die in het verleden zijn begonnen, maar nog steeds bezig (kunnen) zijn, net afgelopen zijn of invloed hebben op het heden.

Er zijn een aantal signaalwoorden waarbij je de Present Perfect moet gebruiken: for, yet, never, ever, just, already, since. Deze kan je onthouden aan het ezelsbruggetje FYNE JAS: iedere letter staat voor een andere signaalwoord.

De Present Perfect bestaat uit twee delen. Je begint altijd met een vorm van ‘to have’ (have/has) en daar plak je een voltooid deelwoord achteraan. Dat voltooid deelwoord vorm je meestal door de stam van een werkwoord te nemen en er +ed aan toe te voegen. Let op: sommige onregelmatige werkwoorden luisteren niet goed naar deze regel (bijv. to lose → lost en to find → found). Deze uitzonderingen moet je uit je hoofd leren.

Verschillen
Er zijn dus een aantal verschillen tussen de Present Simple en Present Perfect.

De Present Simple gebruik je vooral als je praat over feiten en andere dingen die vaak gebeuren. Bij de Present Perfect gaat het juist meer om de lengte van sommige dingen: ze zijn al langere tijd bezig en hebben nog steeds invloed. Gelukkig kunnen de signaalwoorden je al erg helpen met het kiezen van de juiste vorm!

En nu jij!
Wil je nog even oefenen met de Present Simple? Maak dan onderstaande oefenzinnen!

  • I … the bass guitar in my free time. (to play)
  • My grandmother … in this house for three years. (to live)
  • My neighbour always … his car in front of his house. (to park)

Meer hulp nodig? Schroom niet om eens te kijken naar onze bijlesopties! Je vindt ze hier!
Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp