START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Past simple of present perfect: wanneer gebruik je welke?

Past simple of present perfect: wanneer gebruik je welke?

De past simple en de present perfect worden allebei gebruikt als verleden tijd.

Wanneer gebruik je precies welke? Mr. Chadd legt het je uit!

past simple of present perfect

Past simple

Je gebruikt de past simple om aan te geven dat iets in het verleden is gebeurd en ook al afgelopen is. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “I went to the stores yesterday.”. Je bent in dat geval gisteren naar de winkel gegaan en die activiteit is ook gisteren afgelopen. In dat geval gebruik je dus de past simple. Als je niet meer weet hoe je de past simple precies moet maken, kijk dan even bij het artikel over de past simple.

Present perfect

Je gebruikt de present perfect ook als iets in het verleden is gebeurd. In dit geval is er echter nog een connectie met het heden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de activiteit nog steeds aan de gang is, of dat je het resultaat nog steeds merkt. Een voorbeeld hiervan is: “I am very happy, because I have passed all my exams.”. In dit geval merk je nu nog de resultaten van de activiteit: je bent immers heel blij doordat je je examens gehaald hebt. Weet je niet meer helemaal hoe je de present perfect ook alweer maakt? Kijk dan even bij dit artikel.

Als je niet zeker weet of je de past simple of de present perfect moet gebruiken, dan kun je hiervoor het volgende stappenplan gebruiken.

Present Perfect stappenplan

Voorbeeld

“I can barely walk, because I … (to dance) for three hours yesterday.”

De actie is op dit moment niet meer aan de gang, het is gisteren afgerond namelijk. Het gaat niet over ervaringen tot nu toe, het dansen was namelijk maar één keer. Je kunt de resultaten van de actie wel merken, want daardoor kun je nu nauwelijks lopen. Je gebruikt dan dus de present simple. De zin wordt dan “I can barely walk, because I have danced for three hours yesterday.”

Zo werkt de app

En nu jij!

Kies in de volgende zinnen de juiste tijd.

I … (to stay) at home last night.

Julia … (to live) in the same place for her entire life.

I … (to eat) too much candy and now I don’t feel so good.’

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Past Simple

Verschil Past Simple en Past Continuous

Present Perfect

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!