fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

The passive: wat is het en wanneer gebruik je het?

The passive is een vorm die je kan gebruiken bij verschillende werkwoordstijden in het Engels.

Maar wanneer gebruik je deze vorm precies en hoe maak je hiermee een goede zin? Mr. Chadd legt het je uit!

Wat is the passive?
The passive wordt in het Nederlands ook wel de lijdende vorm genoemd. Dit houdt in dat niet het onderwerp, maar het lijdend voorwerp in de zin vooral belangrijk is. In de zin “The door has been opened by the teacher” zie je bijvoorbeeld “the door” voorin de zin staan. Dit is eigenlijk het lijdend voorwerp: de deur wordt namelijk opengedaan. Het onderwerp is dan eigenlijk “the teacher”, want de leraar doet de deur open. Bij the passive komt dit lijdende voorwerp aan het begin van de zin te staan, terwijl het onderwerp juist aan het einde van de zin komt te staan.
Het onderwerp staat niet altijd in de zin, omdat deze bijvoorbeeld niet bekend is of er niet toe doet. “My bag was stolen” geeft alleen het lijdende voorwerp “bag” aan, maar wie de tas precies heeft gestolen, wordt niet vermeld. Als dit onderwerp wel bekend is en dus ook in de lijdende zin geplaatst moet worden, dan zet je deze achter in de zin na het woordje by. De voorbeeldzin wordt dan “My bag was stolen by my best friend”.


Hoe maak je the passive?
The passive maak je met een vorm van to be + voltooid deelwoord. Het voltooid deelwoord maak je bij regelmatige werkwoorden door -ed achter het werkwoord te plakken. Bij onregelmatige werkwoorden kies je het derde woord uit het rijtje (bijvoorbeeld seen bij to see – saw – seen).

Zo werkt de app

Oefenen:
Vul de zinnen op de goede manier in.

My cat … (to harass) by my neighbour yesterday.
The textbook … (to throw) across the classroom.
Nadia’s mother … (to pick up) by a taxi in a few hours.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Joyce.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp