fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Primair en secundair inkomen? Je krijgt toch gewoon je inkomen, en dat is het toch?

Niet helemaal! We kunnen ook nog onderscheid maken tussen de primaire inkomens en secundaire inkomens. Wat dat precies inhoudt lees je in dit artikel!

Het primaire inkomen is eigenlijk de beloning die je krijgt op productiefactoren. Voor de productiefactoren bestaat er een ezelsbruggetje: KANO.
Primaire en secundaire inkomen
Het inkomen is de beloning van KANO: kapitaal, arbeid, natuur en ondernemerschap. Beloningen hiervan zijn rente over kapitaal, loon voor arbeid, pacht van natuur en winst door ondernemerschap. Dit is het inkomen zonder belastingen, premies, subsidies of toeslagen.

Het secundaire inkomen wordt ook wel het besteedbaar inkomen genoemd. Dit zijn dus de primaire inkomens:

  • zonder belasting dat afgedragen moet worden
  • zonder de premies die betaald moeten worden
  • met eventuele uitkeringen en toeslagen


Elke werknemer betaalt premies aan zijn of haar werkgever, dit wordt ingehouden op het loon. Dit zijn bijvoorbeeld premies voor je pensioen later.

Soms wordt het inkomen gecorrigeerd met subsidies en toeslagen, die ervoor zorgen dat de inkomensverdeling enigszins gelijk blijft en er geen grote gaten ontstaan. Het secundaire inkomen is dus niet alleen de uitkering of subsidie, maar een lage loon opbrengst en subsidie.

Zo werkt de app

Test jezelf!
Jan werkt 40 uur per week bij een bouwbedrijf. Aan het eind van de maand krijgt hij zijn salaris overgemaakt. Van welke soort inkomen kunnen we dan spreken?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp