fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Budget en begroting: wat is het verschil?

budget en begroting
Ieder bedrijf krijgt te maken met bepaalde inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Van deze verwachte inkomsten en uitgaven wordt van te voren vaak al een overzicht gemaakt om in te kunnen schatten of een bedrijf geld overhoudt of juist tekort komt. Dit noemen we een begroting. Maar wat is dan precies een budget? Mr. Chadd legt het je uit!


Een begroting is dus het overzicht van alle verwachte inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Deze wordt vooraf aan de periode gemaakt en het is daardoor nog niet bekend hoe hoog de bedragen precies zullen zijn. Het is dus nog een inschatting die vaak is gebaseerd op de afgelopen jaren. Bij het maken van de begroting wordt ook rekening gehouden met het budget. Het budget geeft aan hoeveel geld er beschikbaar is voor een bepaalde periode.

Het budget geeft dus aan wat de toegestane kosten zijn om de taken binnen een bedrijf uit te voeren. Vervolgens wordt in de begroting aangegeven hoe dit budget precies besteed gaat worden.

Zo werkt de app

Wanneer de inkomsten hoger zijn dan de uitgaven, is er een overschot op de begroting en houd je dus geld over. Daarentegen ontstaat er een budgettair probleem (of budgetprobleem) als de uitgaven juist hoger zijn dan de inkomsten. Je budget is dan niet groot genoeg om alle verwachte uitgaven te betalen. Er zijn twee oplossingen in dit geval: de uitgaven verlagen (bezuinigen) of de inkomsten verhogen.

Nu jij!
Wat is het verschil tussen een budget en een begroting?


Tjitske

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Tjitske.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp