fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Averechtse selectie, moral hazard en goede risico’s

Dit zijn termen die je in de economie vaak tegenkomt wanneer het gaat over verzekeren.

Deze termen zijn het makkelijkst uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Stel dat je net een nieuwe laptop hebt gekocht en je wil deze laten verzekeren.

Mensen die verzekerd zijn, gaan zich soms wat anders of zelfs slechter gedragen. In dit artikel lees je alles over averechtse selectie, moral hazard en goede risico’s!
averechtse
Goede en slechte risico’s
Slechte risico’s zijn mensen die voor de verzekeringsmaatschappij een groot risico zijn, dit zijn namelijk de mensen die een hoge kans hebben om gebruik te moeten maken van de verzekering. Goede risico’s is het omgekeerde, dit zijn juist de mensen die een lage kans hebben om gebruik te moeten maken van de verzekering. Deze goede risico’s zijn dus weer positief voor de verzekeringsmaatschappij.

Averechtse selectie
Averechtse selectie is het proces waarbij de slechte risico’s de goede risico’s verdrijven, dit komt doordat er sprake is van asymmetrische informatie. Het probleem is dat de verzekeraar vaak maar lastig kan inschatten welke mensen goede en welke mensen slechte risico’s zijn. Kortom, er is sprake van asymmetrische informatie. Vaak kiest de verzekeraar er dan voor om voor iedereen een relatief hoog tarief te hanteren.

De slechte risico’s vinden dit vaak niet erg, zij weten namelijk dat ze heel waarschijnlijk de verzekering nodig gaan hebben. Echter, de goede risico’s (die de verzekering waarschijnlijk niet nodig zullen hebben) zullen de verzekering nu te duur vinden en daarom afhaken. Hierdoor loopt de verzekeraar het risico dat deze ‘goede’ klanten zullen afhaken en daardoor alleen de slechte risico’s overblijven. Dit is een voorbeeld van averechtse selectie. De verzekeraar wil namelijk zoveel mogelijk goede risico’s als klant hebben, want hier kunnen ze winst op behalen!

Zo werkt de app

Moral hazard
Er is sprake van moral hazard (soms ook wel eens moreel wangedrag genoemd) als mensen meer risico gaan nemen in hun gedragingen, omdat de (financiële) gevolgen voor een ander zijn.
Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in het geval van de laptop. Op het moment dat jij je laptop niet hebt verzekerd, dan ben je er extra zuinig op. Wanneer de laptop wél is verzekerd, kan het voorkomen dat mensen er minder zuinig op zijn, ze laten hem bijvoorbeeld overal en nergens slingeren. Hierdoor wordt de kans op diefstal, en dus het moeten gebruiken van de verzekering, groter. Mensen vertonen dit morele wangedrag omdat ze weten dat als er iets gebeurt ze toch wel verzekerd zijn.

Alles begrepen? Test jezelf eens met deze oefenvraag!
Iemand heeft een nieuwe fiets gekocht en heeft deze meteen laten verzekeren. In alle haast vergeet hij de fiets op slot te zetten, hij beseft zich dit en denkt: “ach, hij is toch verzekerd!”. Waar is hier dan sprake van?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp