START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Literatuurtoets Duits: hoe bereid ik me goed voor?

Zie jij ook op tegen de literatuurtoets? Eerst moet je een heel boek lezen en daarna krijg je er allerlei vragen over.

Maar hoe bereid je dit voor? Wat zijn handige tips? Lees het hier!

Een literatuurtoets kan erg lastig zijn, omdat het veel voorbereiding van je eist. Wat zijn de stappen die kunt nemen om de toets goed voor te bereiden?

literatuurtoets Duits

Lees het boek

Dit is natuurlijk geen verrassing, maar het daadwerkelijk lezen van het boek is enorm belangrijk. Sowieso heb je de grote lijn dan al goed in je hoofd zitten en vaak blijven er nog veel details hangen die handig zijn op de toets. Ook zullen alle andere details die je leert door verslagen, samenvattingen en discussies met klasgenoten veel beter op hun plek vallen. Lees dus het boek!

En stel het lezen vooral niet uit. Pak het boek 20 of 30 minuten per dag erbij (of langer, als je lezen leuk vindt). Dat is niet veel tijd, maar omdat je het elke dag doet, heb je het boek ruim op tijd uit. Daardoor kun je de toets daarna nog beter voorbereiden. Je hebt immers tijd over! Ook lees je op deze manier veel minder gehaast. Een week van tevoren beginnen aan je boek zorgt ervoor dat je het heel vluchtig doorleest. Je leest dan over een hele boek belangrijke details heen, alleen maar zodat je het boek uit krijgt. Dat is natuurlijk zonde. Maak dus een schema voor jezelf wanneer je gaat lezen en houd je eraan. Dan valt het lezen enorm mee. Vaak wordt het lezen zelfs leuk!

Schrijf details op

Er gebeurt zoveel in een boek, dat je vaak alles tegelijk moet onthouden. Maar dit is helemaal niet nodig als je het opschrijft! Je kunt bijvoorbeeld voor elk belangrijk karakter in het boek een tijdlijn bijhouden. Wat doen ze? Waar gaan ze heen? Je kunt ook eigenschappen van ze opschrijven. Wie zijn ze? Wat denken en weten ze? Wat voor karakter hebben ze dat relevant is voor het verhaal? Wat is hun verhouding tot andere karakters?

Je kunt ook een algemene tijdlijn bijhouden als je juist moeite hebt om het totale overzicht te bewaren. Door de tijdlijn krijg je een goed beeld van wat er aan de hand is in het boek. Door deze details op te schrijven, zie je veel minder over het hoofd en heb je gauw door wat de betekenis van een personage, voorwerp of plek is in het verhaal. En dat is handig op de toets, want vaak vragen docenten naar dit soort details op de toets!

Schrijf terugkomende patronen en motieven op

Is er iets dat je opvalt? Komt vaak hetzelfde thema, motief, voorwerp, idee of zelfs hetzelfde woord terug? Dan is het handig om dat op te schrijven. Motieven zijn een belangrijk onderdeel van literatuurkennis en daar wordt dan ook regelmatig naar gevraagd op de toets. Als er dus iets opvalt tijdens het lezen, schrijf het dan op. Stel dat het patroon later steeds meer terugkomt en het belangrijk blijkt te zijn in het totale verhaal van het boek, dan weet jij precies hoe het patroon zich heeft ontwikkeld. En dat gaat je helpen in het begrijpen van het boek!

Zo werkt de app

Maak een samenvatting over het boek

Samenvattingen van anderen lezen kan handig zijn als je nog even snel de hoofdlijn wilt herhalen, maar het helpt je niet in de voorbereiding van de toets. Maar zelf een samenvatting maken helpt wel. Wat je daarvoor namelijk moet doen, is het onderscheiden van de hoofdlijn van de bijzaken. Als je doorhebt wat belangrijk is voor het boek en wat bijzaak is, dan heb je het boek goed begrepen. Een samenvatting maken dwingt je om dit te doen.

Bespreek het boek en je samenvatting met klasgenoten

Dit is ook een hele goede manier om jezelf te testen. Als je met je klasgenoten praat en discussiëert over het boek, merk je al gauw wat je heel goed weet en begrijpt en welke onderdelen je nog lastig vindt. Als je makkelijk uit de voeten komt tijdens zo’n discussie, dan weet je dat je het boek goed kent. En als het toetsblaadje dan voor je ligt, weet je het ook heus nog wel! En je kunt ook leren van je klasgenoten – misschien hebben zij iets opgemerkt wat jij nog niet had gezien, of kom je samen tot nieuwe ideeën over het boek!

Maar het allerbelangrijkste blijft toch op tijd beginnen. Zolang je goed plant, je aan je planning houdt en de tijd die je over hebt gebruikt om het goed op een rijtje te zetten, dan komt het helemaal goed met je literatuurtoets!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Voorbereiden mondeling Duits

Luistertoets Duits: hoe oefen ik hier voor?

Leestoets Duits: hoe oefen ik hier goed voor?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!