fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Voortplanting: wat is het en welke vormen zijn er?

Voortplanting is reproductie, oftewel het proces waarbij een soort voor nakomelingen (kinderen) zorgt. Alle soorten doen dit om er voor te zorgen dat de soort blijft bestaan.

Als er geen voortplanting meer mogelijk is, zal de soort uitsterven.
Hoe het werkt? Zie het hier!

Voortplanting

De belangrijkste 2 soorten voortplanting zijn geslachtelijke en ongeslachtelijke voortplanting. Zie hieronder een uitgebreide uitleg over beide soorten.

Geslachtelijke voortplanting

Bij geslachtelijke voortplanting zijn er 2 individuen van de soort nodig (een mannetje en een vrouwtje). Zij gaan paren en zorgen op deze manier voor nakomelingen. Bij mensen gebeurt dit door middel van geslachtsgemeenschap, oftewel seks.

Bij geslachtelijke voortplanting maken de twee individuen dus een combinatie van hun genetisch materiaal (DNA). De kinderen krijgen zowel DNA van de vader als van de moeder.

Er bestaan grote verschillen tussen verschillende diersoorten. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen zoogdieren en vogels. Bij beide vindt geslachtelijke voortplanting plaats, er zijn twee individuen nodig om nakomelingen te maken. Het verschil is dat bij zoogdieren (bijvoorbeeld mensen), de vrouw zwanger wordt, de baby 9 maanden meedraagt in haar buik en daarna vindt de geboorte plaats. Terwijl vogels juist eieren leggen, die ze uit gaan broeden.

Er zit ook verschil in draagtijd bij zoogdieren, olifanten kunnen bijvoorbeeld 22 maanden zwanger zijn, dat is bijna 2 jaar! Verder zijn er ook verschillen in aantal nakomelingen, mensen krijgen meestal maar 1 kind per keer, terwijl konijnen wel 10 jongen kunnen krijgen per keer.

Ongeslachtelijke voortplanting

Voor ongeslachtelijke voortplanting is maar 1 individu nodig, deze maakt een kopie van zichzelf. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij bacteriën of planten.

Geslachtsgemeenschap

Geslachtsgemeenschap, oftewel seks, is dus nodig voor een veel soorten om zich voort te kunnen planten. Hiervoor zijn een mannetje en een vrouwtje nodig. Bij de meeste diersoorten heeft de man een penis en de vrouw een vagina en baarmoeder. Bij de mens gaat de man met zijn penis in de vagina van de vrouw. Als hij een orgasme heeft komt er sperma in de vagina. Sperma bevat zaadcellen, dit zijn de mannelijke geslachtscellen. Deze ‘zwemmen’ naar de baarmoeder, hier bevindt zich hopelijk een eicel. Eicellen zijn vrouwelijke geslachtscellen.

Als een zaadcel en de eicel samensmelten, dan is de eicel dus bevrucht. De samengesmolten cel gaat delen en zal zich in de baarmoederwand innestelen. De vrouw is nu zwanger en na 9 maanden van celdelingen, groei en orgaanontwikkeling zal er een baby worden geboren.

Nu jij!

Kan jij de volgende vragen beantwoorden?

  1. Wat is het grootste verschil tussen geslachtelijke en ongeslachtelijke voortplanting?
  2. Kunnen mensen zich ongeslachtelijk voortplanten?

Belinda

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Belinda.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp