Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Voortplanting: wat is het en welke vormen zijn er?

Voortplanting: wat is het en welke vormen zijn er?

Voortplanting is reproductie, oftewel het proces waarbij een soort voor nakomelingen (kinderen) zorgt. Alle soorten doen dit om er voor te zorgen dat de soort blijft bestaan.

Als er geen voortplanting meer mogelijk is, zal de soort uitsterven.

Hoe het werkt? Zie het hier!

Voortplanting

De belangrijkste 2 soorten voortplanting zijn geslachtelijke en ongeslachtelijke voortplanting. Zie hieronder een uitgebreide uitleg over beide soorten.

Geslachtelijke voortplanting

Bij geslachtelijke voortplanting zijn er 2 individuen van de soort nodig (een mannetje en een vrouwtje). Zij gaan paren en zorgen op deze manier voor nakomelingen. Bij mensen gebeurt dit door middel van geslachtsgemeenschap, oftewel seks.

Bij geslachtelijke voortplanting maken de twee individuen dus een combinatie van hun genetisch materiaal (DNA). De kinderen krijgen zowel DNA van de vader als van de moeder.

Er bestaan grote verschillen tussen verschillende diersoorten. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen zoogdieren en vogels. Bij beide vindt geslachtelijke voortplanting plaats, er zijn twee individuen nodig om nakomelingen te maken. Het verschil is dat bij zoogdieren (bijvoorbeeld mensen), de vrouw zwanger wordt, de baby 9 maanden meedraagt in haar buik en daarna vindt de geboorte plaats. Terwijl vogels juist eieren leggen, die ze uit gaan broeden.

Er zit ook verschil in draagtijd bij zoogdieren, olifanten kunnen bijvoorbeeld 22 maanden zwanger zijn, dat is bijna 2 jaar! Verder zijn er ook verschillen in aantal nakomelingen, mensen krijgen meestal maar 1 kind per keer, terwijl konijnen wel 10 jongen kunnen krijgen per keer.

Ongeslachtelijke voortplanting

Voor ongeslachtelijke voortplanting is maar 1 individu nodig, deze maakt een kopie van zichzelf. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij bacteriën of planten.

#Geslachtsgemeenschap

Geslachtsgemeenschap, oftewel seks , is dus nodig voor een veel soorten om zich voort te kunnen planten. Hiervoor zijn een mannetje en een vrouwtje nodig. Bij de meeste diersoorten heeft de man een penis en de vrouw een vagina en baarmoeder. Bij de mens gaat de man met zijn penis in de vagina van de vrouw. Als hij een orgasme heeft komt er sperma in de vagina. Sperma bevat zaadcellen, dit zijn de mannelijke geslachtscellen. Deze ‘zwemmen’ naar de baarmoeder, hier bevindt zich hopelijk een eicel. Eicellen zijn vrouwelijke geslachtscellen.

Als een zaadcel en de eicel samensmelten, dan is de eicel dus bevrucht. De samengesmolten cel gaat delen en zal zich in de baarmoederwand innestelen. De vrouw is nu zwanger en na 9 maanden van celdelingen, groei en orgaanontwikkeling zal er een baby worden geboren.

Nu jij!

Kan jij de volgende vragen beantwoorden?

  1. Wat is het grootste verschil tussen geslachtelijke en ongeslachtelijke voortplanting?
  2. Kunnen mensen zich ongeslachtelijk voortplanten?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Ongeslachtelijke voortplanting

Voortplanting

Hulp bij voortplanting

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}