START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Taxonomie

Taxonomie

De wetenschap die zich bezighoudt met het onderzoek naar de groepsindeling bij planten, is de plantentaxonomie.

Taxon (meervoud: taxa) betekent eenheid of groep. Nomos is naam.

taxonomie

Taxonomie betekent dus “ naamgeving van planten ”. Linnaeus was in de achttiende eeuw de grondlegger van de dubbele naamgeving van soorten. Neem bijvoorbeeld de tijger, zijn wetenschappelijke naam is Panthera tigris. De tijger behoort tot het geslacht Panthera, waar ook de leeuw ( Panthera leo ), de jaguar ( panthera onca ) en het luipaard ( Panthera pardus ) toebehoren. De toevoeging tigris staat specifiek voor de soort tijger. Niet alleen werd de dubbele naamgeving geïntroduceerd, ook was dit het begin van de taxonomie: de indeling van alle organismen.

Domein

Er zijn twee domeinen te onderscheiden: de prokaryoten en de eukaryoten . De prokaryoten zijn eencellige organismen, hierbij kun je dus denken aan bacteriën, maar ook aan bijvoorbeeld pantoffeldiertjes. Eukaryoten zijn alle organismen die meercellig zijn, hier valt de mens dus ook onder.

Rijk

Er zijn ontzettend veel soorten organismen. Wanneer organismen op elkaar lijken en zich met elkaar kunnen voortplanten, worden deze organismen een soort genoemd. Binnen de biologie wordt er onderscheid gemaakt tussen al deze soorten in vier verschillende rijken . Alle soorten organismen kunnen hiermee worden ingedeeld. Er wordt onderscheid gemaakt tussen planten , dieren , bacteriën en schimmels . Er zijn een aantal kenmerken waarop organismen worden ingedeeld in de vier rijken. Men kijkt of er een celwand, een celkern en bladgroenkorrels aanwezig zijn. Soms kan niet ieder organisme worden ingedeeld. De vier rijken die we onderscheiden zijn het plantenrijk, het dierenrijk, het schimmelrijk en het bacteriën-rijk.

Zo werkt de app

Stam, klasse, orde & familie

Wanneer een soort bij domein en rijk is ingedeeld, zijn er nog vele subcategorieën waarmee een soort gekenmerkt kan worden. Na het rijk komt de stam, dan de klasse, dan de orde en dan de familie. De mens (homo sapiens), behoort bijvoorbeeld tot het dierenrijk, de stam gewervelden, de klasse zoogdieren, de orde primaten en de familie mensachtigen. Hoe gespecificeerde de subcategorie, hoe minder soorten tot die categorie behoren. Zo behoren er duizenden diersoorten tot de stam gewervelden, maar deelt de mens haar familie mensachtigen alleen met gorilla’s, chimpansees, orang-oetans en bonobo’s.

Geslacht & soort

Het geslacht en de soort bepaald hoe we een dier noemen. Dit is dus de taxonomie volgens Linnaeus: eerst het geslacht, daarna de soort. Zo hoort de mens tot het geslacht homo en is de soortnaam die onze soort specifiek aanduidt sapiens . De mens is de enige soort van het geslacht homo dat niet is uitgestorven, maar voordat de homo sapiens ontstond waren er ook andere soorten binnen het geslacht homo, zoals de homo erectus, de homo, de homo neanderthalensis en de homo habilis.

Opdrachten

  1. Wat is de volgorde van classificering binnen de taxonomie?
  2. De parus major (koolmees) en de parus caeruleus (pimpelmees) behoren tot hetzelfde…?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Hoe herken ik de cellen van de verschillende rijken?

Prokaryoten en eukaryoten

Organisatieniveaus

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!