fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Taxonomie

De wetenschap die zich bezighoudt met het onderzoek naar de groepsindeling bij planten, is de plantentaxonomie.

Taxon (meervoud: taxa) betekent eenheid of groep. Nomos is naam.

taxonomie
Taxonomie betekent dus “naamgeving van planten”. Linnaeus was in de achttiende eeuw de grondlegger van de dubbele naamgeving van soorten. Neem bijvoorbeeld de tijger, zijn wetenschappelijke naam is Panthera tigris. De tijger behoort tot het geslacht Panthera, waar ook de leeuw (Panthera leo), de jaguar (panthera onca) en het luipaard (Panthera pardus) toebehoren. De toevoeging tigris staat specifiek voor de soort tijger. Niet alleen werd de dubbele naamgeving geïntroduceerd, ook was dit het begin van de taxonomie: de indeling van alle organismen.

Domein
Er zijn twee domeinen te onderscheiden: de prokaryoten en de eukaryoten. De prokaryoten zijn eencellige organismen, hierbij kun je dus denken aan bacteriën, maar ook aan bijvoorbeeld pantoffeldiertjes. Eukaryoten zijn alle organismen die meercellig zijn, hier valt de mens dus ook onder.

Rijk
Er zijn ontzettend veel soorten organismen. Wanneer organismen op elkaar lijken en zich met elkaar kunnen voortplanten, worden deze organismen een soort genoemd. Binnen de biologie wordt er onderscheid gemaakt tussen al deze soorten in vier verschillende rijken. Alle soorten organismen kunnen hiermee worden ingedeeld. Er wordt onderscheid gemaakt tussen planten, dieren, bacteriën en schimmels. Er zijn een aantal kenmerken waarop organismen worden ingedeeld in de vier rijken. Men kijkt of er een celwand, een celkern en bladgroenkorrels aanwezig zijn. Soms kan niet ieder organisme worden ingedeeld. De vier rijken die we onderscheiden zijn het plantenrijk, het dierenrijk, het schimmelrijk en het bacteriën-rijk.

Zo werkt de app

Stam, klasse, orde & familie
Wanneer een soort bij domein en rijk is ingedeeld, zijn er nog vele subcategorieën waarmee een soort gekenmerkt kan worden. Na het rijk komt de stam, dan de klasse, dan de orde en dan de familie. De mens (homo sapiens), behoort bijvoorbeeld tot het dierenrijk, de stam gewervelden, de klasse zoogdieren, de orde primaten en de familie mensachtigen. Hoe gespecificeerde de subcategorie, hoe minder soorten tot die categorie behoren. Zo behoren er duizenden diersoorten tot de stam gewervelden, maar deelt de mens haar familie mensachtigen alleen met gorilla’s, chimpansees, orang-oetans en bonobo’s.

Geslacht & soort
Het geslacht en de soort bepaald hoe we een dier noemen. Dit is dus de taxonomie volgens Linnaeus: eerst het geslacht, daarna de soort. Zo hoort de mens tot het geslacht homo en is de soortnaam die onze soort specifiek aanduidt sapiens. De mens is de enige soort van het geslacht homo dat niet is uitgestorven, maar voordat de homo sapiens ontstond waren er ook andere soorten binnen het geslacht homo, zoals de homo erectus, de homo, de homo neanderthalensis en de homo habilis.

Opdrachten

  1. Wat is de volgorde van classificering binnen de taxonomie?
  2. De parus major (koolmees) en de parus caeruleus (pimpelmees) behoren tot hetzelfde…?

Belinda

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Belinda.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp